Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
miloš Anonymní
|
Zaslal: ne 07. května 2006 19:47 Předmět: Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito & S. Imai (1933) |
|
|
Pár obrázků např. zde:
http://www.earthstongue.com/site/388422/product/461-4029020
V Japonsku a Číně po Shi-Take (Lentinula edodes) prý druhá nejpěstovanější houba, se skvělou lehce ořechovou chutí a blíže nespecifikovanými imunostimulačními a protinádorovými účinky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: út 09. května 2006 13:12 |
|
|
pokud po ní toužíte a jste z Prahy, tak je zcela běžně k dostání v obchůdku u zadního vchodu v přízemí OD Kotva
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Šťavnatka
|
Zaslal: ne 28. května 2006 18:04 |
|
|
Jojo, v Kotvě má právě stánek firma samyco......
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 08. srpen 2006 8:35 |
|
|
Náhodou jsem na to narazil a vzpoměl jsem si, že se tu na ní někdo vyptával ... takže šupinovka naměko ...
?Šupinovka nameko (Pholiota nameko). Houba připomíná naši penízovku sametonohou. Obě houby jsou si podobné i způsobem pěstování. Liší se však rozšířením ? zatímco penízovka sametonohá je druh kosmopolitní, šupinovka nameko byla zatím nalezena pouze v Japonsku, na Tchaj wanu a v Číně, kde se také pěstuje. Její drobné plodnice rostou v přírodě na pařezech některých listnatých stromů. Její jméno pochází z japonštiny, kde ?nameko? znamená slizký. Klobouk dosahuje podle podmínek, vekterých houba vyroste, velikosti 2-15 cm. Povrch plodnice je hladký, lesklý, uprostřed hnědý, na okraji světlejší. V mládí je pokrytý oranžovým slizem, který hustě pokrývá mladá primordia, na dospělých plodnicích slizu ubývá. Lamely mladých plodnic jsou světle žluté a s postupující zralostí hnědnou. Třeň, na kterém je prsten, je dlouhý 3-7 cm (někdy však i několikanásobně delší) a je pokrytý vlákny.? I. Jablonský a V. Šašek, Jedlé a léčivé houby pěstování a využití, Nakladatelství Brázda, s.r.o., Praha 2006, ISBN 80-209-0341-0
|
|
Návrat nahoru |
|
|
adam Anonymní
|
Zaslal: ne 23. září 2012 0:19 |
|
|
prezimuje v cechach? na webu o ni moc informaci neni
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: čt 11. července 2013 20:21 |
|
|
Mna zaujima to iste. Mam klatiky pred zimou ulozit do pivnice alebo ich postaci nechat na mieste, len poriadne zakryt slamou a cecinou?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: so 03. srpen 2013 17:48 |
|
|
outdoor jsem ji nepestoval, jen doma, vytrusy jsem mel z jedne US mykobanky, je hodne nenarocna na pestovani a z kulinarskeho hlediska pro mne osobne jedna z nejlepsich hub vubec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|