Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
netuším
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 24. září 2013 22:39
  Předmět: netuším
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plodnice rostly na udržovaném trávníku, v blízkosti pouze vzrostlý dub. Výška plodnice i šířka klobouku větší plodnice 7 cm. Lupeny zoubkem připojené ke třeni, vůně nevýrazná. Makroskopické znaky by mohly pomoci s bližším určením, mě však nic nenapadá.

167.02 kB    
23.9.2013
1.jpg
   1.jpg

152.04 kB    
23.9.2013
2.jpg
   2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 24. září 2013 23:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

řekl bych čirůvka ale jaká,,
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 8:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čirůvka mě napadla také, podle zoubkem připojených lupenů, jenže zatím jsem nenašel žádnou, která by měla takhle křiklavě žlutý třeň, hlavně v dolní polovině směrem k bázi a to na čerstvých plodnicích, bez poškozeníSmile.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 8:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak podle makroskop. znaků by to mohla být čirůvka odlišná (Tricholoma sejunctum). Na fotkách je dost proměnlivá, ale třeba tento obrázek na ni sedí, mohla by být?

http://www.nahuby.sk/images/fotosutaz/2008/08/10/Tricholoma-sejunctum/stanislav_husar_124201.jpg
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 17:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V předchozím příspěvku je odkaz na foto houby, která je zřejmě Tricholoma viridilutescens. Houba na začátku celého vlákna je snad něco jako T.sejunctum - soudě spíše podle výskytu...rozhodně nevypadá typicky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 18:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No teď jsi mi v tom udělal docela chaos:-) Fotka jako příklad je na nahuby.sk uvedena jako Tricholoma sejunctum, proto jsem psal, že by to mohla být ona. Ale máš pravdu, že je to asi T. viridilutescens a tedy i ta moje by mohla být ona. Tu větší plodnici mám ještě v lednici v dobrém stavu, pokud by měl někdo zájem, zítra mohu zaslat.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 19:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tricholoma sejunctum voní alespoň na řezu výrazně moučně...a ty barvy jsou také dost zvláštní. V tomhle okruhu je více druhů, ale posílat za čerstva to asi nemá cenu, spíše ještě vyfotit shora, udělat pár poznámek a usušit...
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 26. září 2013 0:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, fotka na nahuby je Tricholoma viridifucatum, ale tento druh roste výjimečně i pod listnatými stromy, což bylo již několikrát prokázáno. Přikláním se právě k Tricholoma viridilutescens, právě ten žlutý třeň je pro tento druh typický. Ona je opravdu hodně variabilní, sám jsem viděl plodnice s téměř černohnědým kloboukem, ale mikroskopicky to byla jasně ona. Ještě existuje druh Tricholoma clavocystis, která se vyznačuje kyjovitými cystidami na lupenech. Ta se vyznčuje dále narůžovělou bází třeně. Rád bych získal exsikát, podívám se a dám vědět. Ať tak či onak to může být zajímavý nález.

Michal
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 26. září 2013 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukal jsem na fotky T. viridilutescens tady na Damyku a první Bobovo fotky by té mojí odpovídaly. Ty poslední Jethrovo už ne, píše, že plodnice byly tvrdé a na bázi růžověly. Ani třeně nejsou žluté. To by odpovídalo těm T. clavocystis, o kterých píšeš. Moje plodnice byly naopak velmi křehké, pevně vrostlé do země, nedaly se vyjmout bez poškození.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 26. září 2013 13:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co na to JETHRO? Oddělíme do nového druhu? http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=46923#46923
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru