Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ciboria batschiana - Hlízenka žaludová
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 24. září 2013 15:52
  Předmět: Ciboria batschiana - Hlízenka žaludová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Plodnice rostou z žaludů ukrytých pod zemí, v tomto případě musely být na deseti metrech snad na každém žaludu. Výhodou byla čistá kyprá zemina, kde byly krásně vidět. Výška plodnic až 6 cm, největší "klobouček" měl 2 cm.

155.54 kB    
23.9.2013
Hlízenka žaludová.jpg
   Hlízenka žaludová.jpg

158.62 kB    
23.9.2013
Hlízenka žaludová 2.jpg
   Hlízenka žaludová 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 23:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pod duby na úpatí Krušných hor jich rostou tisíce, takže je není problém najít i v opadaném listí pod semenáčky dubů (ony se vlastně ani nemusí moc hledat). Rostou na starých, zčernalých žaludech, a to jak na povrchu ležících, tak zanořených. Průměr klobouku mají do 2 cm, výška závisí na poloze hostitelského žaludu vůči povrchu - od 0,5 do 5 cm. Barva proměnlivá, od žlutavě a okrově hnědé, přes hnědou až po fialově hnědou.

PS: Znám ji pod českým názvem jehnědka Batschova.

121.78 kB    
25.09.2013 - Krušné hory (TP)
Ciboria batschiana (3).jpg
   Ciboria batschiana (3).jpg

123.53 kB    
Ciboria batschiana (5).jpg
   Ciboria batschiana (5).jpg

121.72 kB    
Ciboria batschiana.jpg
   Ciboria batschiana.jpg

122.96 kB    
Ciboria batschiana (2).jpg
   Ciboria batschiana (2).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 26. září 2013 9:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krásný příspěvek!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 26. září 2013 19:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 26. září 2013 10:13 Bob napsal:
Krásný příspěvek!

Děkuji.
Nakopnul mne k tomu svým příspěvkem Davidus, že je vlastně nemám pořádně vyfocené, tak jsem hned druhý den vyrazil. A ještě jsem si díky tomu poprvé v životě našel pstřeně dubového, za což bych mu měl vlastně poděkovat.
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 04. září 2014 20:50
  Předmět: Ciboria batschiana - Hlízenka žaludová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak už zase rostou. Sice zatím jen v jedné části lesa, ale i tak už jsou jich stovky.

198.98 kB    
03.09.2014 - Krušné hory (TP)
Ciboria batschianaB.jpg
   Ciboria batschianaB.jpg

191.63 kB    
Ciboria batschianaB (2).jpg
   Ciboria batschianaB (2).jpg

195.81 kB    
Ciboria batschianaB (3).jpg
   Ciboria batschianaB (3).jpg
mlčochherp

PříspěvekZaslal: pá 05. září 2014 16:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuhle bych strašně rád našel, celý rok jsem se těšil, jak se na ně vydám, ale teď je nejdůležitější vědět kde hledat, takže se vás, kdo už je někdy viděl ptám, prosím pora´dte, přesněji, pod kterými duby rostla (nebo zda není vyhrazena na určitý druh), u nás jsou spíše pahorkaté lesy, ale je tu tak 50% lužních lesů obklopených svahy, mám tady šanci na ně narazit??? Předem děkuji za případnou odpověď.
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 06. září 2014 10:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 05. září 2014 17:41 mlčochherp napsal:
Tuhle bych strašně rád našel, celý rok jsem se těšil, jak se na ně vydám, ale teď je nejdůležitější vědět kde hledat, takže se vás, kdo už je někdy viděl ptám, prosím pora´dte, přesněji, pod kterými duby rostla (nebo zda není vyhrazena na určitý druh), u nás jsou spíše pahorkaté lesy, ale je tu tak 50% lužních lesů obklopených svahy, mám tady šanci na ně narazit??? Předem děkuji za případnou odpověď.

Za mě - smíšený les na úpatí Krušných hor (nadmořská výška cca 300-350 m n. m.) s převahou dubu (zda jde o dub zimní, či letní, to nemohu sloužit, nějak rozlišování těchto dvou druhů neřeším), na jehož starých, zčernalých žaludech vyrůstá (nedaleko rostou i duby červené, na jejichž žaludech jsem ji ale nikdy nenašel), žaludy jsou jak ukryté pod povrchem, tak na povrchu ležící, daří se jim v místech, kde se může udržet vlhkost (zastíněná místa, ležící vrstva starého listí, pod hustě rostoucími malými semenáčky dubů).
mlčochherp

PříspěvekZaslal: so 06. září 2014 12:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuju za radu b.gunovi i Josefu Chalupskému, snad se zdaří objavit:)
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru