Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 06. září 2012 19:20 |
|
|
Předem musím poděkovat za určením panu Chalupskému
Našel jsem je docela kuriózním způsobem - při návštěvě hráze mě těsně předběhla nějaká paní s taškou plnou dubáků, kovářů a pár další. Pustil jsem se s ní do řeči, doporučil jí nekonzumovat hřiby medotrpké, na něž se mě ptala. Pak mi dala dvě malinké srostlé houbičky, se kterými jsem si nevěděl rady a jak jsme se tak bavili, upozornila mě na dva kováře, které vyrůstají pár centimetrů od mé nohy. Po utržení jsem zjistil, že nejde o kováře, ale o totéž, co mi dala, jen ve větším - to jsou kousky na fotce. Shora rezavohnědé, zespodu komplet růžové a nemodrající. Rostly poblíž rákosí na hrázi pod duby.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: čt 06. září 2012 21:23 |
|
|
Úžasná barva
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 11. září 2012 23:00 |
|
|
Po notném úsilí se mi podařilo najít ještě jeden - ponechán na místě a zakryt. Byl hodně ve stínu, takže barvy jsou trošku plytší. Opět rybník Dasenský, pod duby, poblíž rákosí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 30. září 2012 14:37 |
|
|
Skupinka vyrážejících - poblíž byly ještě dva další samostatné, taky velice malé. Kdyby to nebylo totéž místo, kde jsem našel předchozího, ani by mě nenapadlo zkoumat, zda je to on...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 03. října 2012 14:13 |
|
|
Po třech dnech poporostly:
Dva malé samostatné, které jsem zmínil, v předchozím příspěvku, se začaly rozkládat nastojato, ale našel jsem opodál ještě dva další, zatím největší, co jsem viděl - tohle je jeden z nich:
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 14. října 2012 15:52 |
|
|
Fotka je sice horší (ostré světlo hodně zešikma), ale přidávám jí pro ilustraci toho, jak houba roste. Jde o plodnici s nejširším kloboukem, co je zachycená na snímcích trojice malých ze 30. září a 3. října. V současnosti už je dorostlá (dvě menší vedle ní přestaly růst, zřejmě odumřely).
Dá se říct, že při současných teplotách trvalo 14 dní, než šířka klobouku vyrostla z nějakých ~15 na ~45 milimetrů.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: út 24. září 2013 17:56 |
|
|
paráda
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: st 25. září 2013 8:26 |
|
|
Souhlas s Jethrem!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 25. září 2013 11:52 |
|
|
Díky za gratulace. Dnes jsem se byl podívat na Dasenském rybníku, kde rostly loni, ale není tam ani jeden, asi letos vynechají. Možná stojí za zmínku i to, že na Dasenském rybníku byly loni výrazně drobnější - kousky ze včerejší fotky měly zhruba 8 cm na výšku, což mě docela překvapilo.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 09. října 2013 17:54 |
|
|
Dnes jsem se byl podívat na lokalitě, kde jsem před 15 dny fotil tu srostlici, jestli se neobjevil nějaký pozdní plavák, rubíňák nebo pružný. K mému překvapení je přesně ta focená srostlice stále na místě, jen klobouky mají už cca 8 centimetrů. Stejně tak několik dalších kousků, které jsem schoval do listí, tam zůstalo a vypadalo stále dobře. Objevil jsem ještě asi dva další, které jsem minule neviděl. Je podivuhodné, jak pomalu rostou oproti jiným hřibům a jak dlouho vydrží.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 01. února 2014 17:33 |
|
|
Protože se tahle houba evidentně šíří a snad i putováním mykologů po vlastech českých se objevuje na dalších a dalších lokalitách, dával jsem si nedávno dohromady, kde všude vlastně roste a odkud se sem dostala. Napadlo mě, že by to třeba mohlo někoho zajímat, tak se podělím o výsledky (nic světoborného, kompilát informací z literatury, od některých mykologů a něčeho mála i z internetu):
1. první známý nález učinil W. G. Smith v Anglii roku 1866. V roce 1868 houbu popsal/pojmenoval
2. roku 1923 byl nalezen u Drážďan (poté opakovaně), ale teprve v roce 1957 E. H. Benedix provedl správnou determinaci (předtím byl nesprávně určován jako Ixocomus amarellus/Boletus pierrhuguesii ve smyslu současného hřibu malinového (Chalciporus amarellus/Ch. pseudorubinus)
3. na našem území se jako první nález uvádí les Horní Kapansko, kde jej r. 1950 našel J. Macků starší, ale rovněž byl určen jako Ixocomus amarellus, teprve v roce 1959 byl nález přeurčen a správnost potvrzena dr. Benedixem
Pokud jsme správně pochopil, revizí herbářových položek se zjistilo, že byl roku 1950 nalezen na Turnovsku (Sedmihorky) a v roce 1951 na Karlštejnsku. Jako druhý nález v republice (patrně nebyly zohledněny revidované herbářové položky) bývá uváděn sběr R. Kovaříka z roku 1964 u Klánovic (Praha).
První nález na Slovensku: 1968, M. Šikura, Senecko. První nález v Maďarsku: Gabor Bohus, 1958. První nález v Polsku: Wroclaw, 2007.
Novodobě byly na našem území publikované nálezy z Choceňska (1999, MK Choceň), Teplicka (2002, E. Skála), z Hustopečska (2003), nová lokalita na Hodonínsku. Krátce poté se objevila řada dalších, ke kterým nemám přesnější data (Chomutovsko, Nymbursko, Chlumeckocidlinsko, Přerovsko, Českolipsko...)
V jižních Čechách je mi známo 7 lokalit, 6 z toho jsou hráze rybníků (často přechody hráze v břeh nebo v lesík), jedna je valem u potoka porostlým duby. Na pěti z těchto lokalit se vyskytuje společně s hřibem plavým (na společný výskyt těchto druhů upozorňoval už J. Macků; něco na tom bude)
Přikládám jednoduchou mapku s označenými čtverci s výskytem (stáří nálezu není barevně rozlišené). Na mnohých čtvercích leží více lokalit:
Pokud někdo znáte lokalitu, která tu není zvýrazněna a uvedete číslo příslušného čtverce, doplním ho. Číslo čtverce se podle souřadnic dá zjistit např. na Biolibu. Potřebné souřadnice (nejsou-li známé) lze odečíst z mapy třeba na mapy.cz (místa, lokality, body -> GPS / co je zde?).
Celkový počet mně známých lokalit v ČR je 21, počet všech známých bude hádám tak 2-3× vyšší(?)
//přidáno 5 čtverců od Teri
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: ne 02. února 2014 13:11 |
|
|
SUPER! Milý příteli, tady plýtváš energií, to mi věř. Na takový souhrn informací se nezmůže řada profesionálů. To, cos dal právě dohromady, pošli rovnou do Mykologických listů nebo Mykologického sborníku ve formě krátkého sdělení. Tam by to mělo padnout na úrodnější půdu. I když ... kdo ví?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|