Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Phellinus tremulae - Ohňovec osikový
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2012 20:04
  Předmět: Phellinus tremulae - Ohňovec osikový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento choroš byl na osice asi 2,5 m nad zemí, a tak se dal z přivaleného kamene a na špičkách jakž takž vyfotit. Výše v koruně pod přesleny větví jich bylo více. Ovšem nedostupné a ne tak pěkné. O několik set metrů dále po cestě na rozcestí "Na Kubrnech" ležely v příkopech popadané a čerstvě pořezané kmeny osik. V místech po ulomených větvích a vyhnilých sucích byly další plodnice. Žádné už tak pěkné, jako ta první typická. Spíš byly rozlité a vyplňovaly prostor suku. Daly se celkem snadno rozrýpat nožem a mělce pod povrchem rourek, asi 5-10 mm, se nalézalo pro tento druh charakteristické myceliální jádro. Tato houba je čistý parasit. Napadá živé dřevo, na mrtvých stromech nevydrží. Zájemci naleznou další podrobnosti o této houbě v publikacích Balabán a Kotlaba (1970: str. 98), Kotlaba (1984: str. 36) a Černý (1989: str. 80-82). Uvádí se, například, že houba i napadené dřevo silně voní po salicylanu metylnatém. Snad jako zkvašené zelí. To mě nenapadlo zkoumat.

195.39 kB    
Šumava, Milešice, 28.4.2012, 850 m n.m.
b11.jpg
   b11.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 04. května 2012 20:08
  Předmět: Re: ohňovec osikový (Phellinus tremulae)

pá 04. května 2012 21:04 Josef Chalupský II napsal:
Tento choroš byl na osice asi 2,5 m nad zemí, a tak se dal z přivaleného kamene a na špičkách jakž takž vyfotit. Výše v koruně pod přesleny větví jich bylo více. Ovšem nedostupné a ne tak pěkné. O několik set metrů dále po cestě na rozcestí "Na Kubrnech" ležely v příkopech popadané a čerstvě pořezané kmeny osik. V místech po ulomených větvích a vyhnilých sucích byly další plodnice. Žádné už tak pěkné, jako ta první typická. Spíš byly rozlité a vyplňovaly prostor suku. Daly se celkem snadno rozrýpat nožem a mělce pod povrchem rourek, asi 5-10 mm, se nalézalo pro tento druh charakteristické myceliální jádro. Tato houba je čistý parasit. Napadá živé dřevo, na mrtvých stromech nevydrží. Zájemci naleznou další podrobnosti o této houbě v publikacích Balabán a Kotlaba (1970: str. 98), Kotlaba (1984: str. 36) a Černý (1989: str. 80-82). Uvádí se, například, že houba i napadené dřevo silně voní po salicylanu metylnatém. Snad jako zkvašené zelí. To mě nenapadlo zkoumat.

Moc pěkný nález. Já po něm delší dobu pátrám taky, zatím bezúspěšně. Mám dva případy, kde by to snad mohl být on, ale docela vysoko a nějak jsem se tam nedostal. Mě tam láká ta vůně, jsem si říkal, že očichám ohňovce Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 09. října 2013 19:39
  Předmět: ohňovec osikový (Phellinus tremulae)

Další nález v oblasti.

184.93 kB    
Šumava, Mlynářovice, 870 m n.m., osika, 28.9.2013
a2.JPG
   a2.JPG
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 14. února 2016 20:47
  Předmět: ohňovec osikový (Phellinus tremulae)

Další z jižních Čech. Na kmenu asi 75 cm nad zemí.

185.06 kB    
Lhenice, 14.2.2016, osika
a036.JPG
   a036.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru