Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Geoglossum cookeanum - Pazoubek Cookeův
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 03. října 2013 7:35
  Předmět: Geoglossum cookeanum - Pazoubek Cookeův
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak vám jdu dnes Dejvicemi do práce a koukám, co je to v tom pažitu ... a on nějaký pazoubek Smile Je jich tam několik málo desítek. Mám takový pocit, že už jsem je tam v minulosti zahlédl, ale asi dostatečně nerozeznal, dnes brýle nemaje rozeznal Smile

Barva je taková dost tmavě hnědá trochu s šedavými odlesky, ale spíše jen taková matná tmavě hnědá. Plodnice naprosto suché i přes ranní rosu, nelesklé. Podélně vrásčité, 6-7 cm vysoké. U báze béžově-šedě dost ojíněné do ca. 1 cm (snadno se otře prstem). Vršek rozšířený a zploštělý, často ohnutý, třeň není válcovitý, ale spíše též zploštělý, často nepříliš zřetelně oddělený od plodné části, žádný rozdíl v barvě či struktuře, celá plodnice podélně rýhovaná, často podélně rozpraskalá. Vůně příjemně houbová.

Nepatrně udržovaný "pažit" ca. 3*50 m mezi budova-pažit-chodník-statné javory-silnice. Rozhodně tam neroste obyčejná tráva. Celý den je to víceméně ve stínu. Houby tam potkávám často. Budu blížejí zkoumat Smile
Určitě ho dostanu pod mikroskop - jsem zvědav, zda se ho podaří určit.

Mikroznaky: Výtrusný prach asi hnědočerný. Výtrusy z výtrusného prachu (asi po 2 hodinách po položení na sklíčka je ho pro mikroskop více než dost, přesto bych tipnul, že bylo zralé jen jedno vřecko z deseti): klasické banánovité, konce zakulacené, na jednom zůžené, hnědočerné, 7 sept, mnoho malých kapiček uvnitř. Rozměry vcelku stabilní mezi 75 a 82 mikrony, šířky vcelku stabilně 6 mikronů. Vřecka ca. 188-205 mikronů, aparátek se barví v Melzeru velmi jemně do modra (mám ale staré činidlo, možná by se to barvilo více). Parafýzy delší než vřecka pospojováno mnoho buněk. Fotky dodám později.

Podle toho co je mi známo se jedná o Pazoubek Cookeův - Geoglossum cookeanum. Velmi podobný je Pazoubek podobný - Geoglossum simile, který už tu máme, a liší se pravděpodobně zejména tím, že terminální buňky parafýz jsou septované, zatímco Cookeův je septované nemá (Jenže DNA testy Honzových položek žádný g. simile nepotvrdily. Naopak, vše bylo identifikováno jako g. cookeanum. Uvidíme jak se to ještě bude vyvíjet, na žádné makroskopické ani mikroskopické rozdíly které by byly respektovány jsem nenarazil). Velmi podobné plodnice vydávané za p. Cookeův jsou třeba zde.

194.23 kB    
3.10.2013, Dejvice (Praha), pás zeleně podél budovy ve stínu. Scan rubu a líce.
Pazoubek_z_Dejvic.jpg
   Pazoubek_z_Dejvic.jpg

82.39 kB    
Pazoubek_z_Dejvic_2.jpg
   Pazoubek_z_Dejvic_2.jpg

171.13 kB    
Pazoubek_z_Dejvic_3.jpg
   Pazoubek_z_Dejvic_3.jpg

Naposledy upravil Bob dne pá 06. listopadu 2020 19:15, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Mařena

PříspěvekZaslal: pá 11. října 2013 23:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hezký Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yohaness

PříspěvekZaslal: so 12. října 2013 7:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobře! Tomu se říká všímavost. Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. října 2013 7:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem šel po čase kolem - stále tam jsou Smile Je jich několik desítek. A Mařena mi psal, že je v Dejvicích již našel, ale evidentně na jiném místě - asi to tam trochu prozkoumáme Wink Psal jsem to i jednomu "světovému" geoglosářovi a psal mi, že nejsou známy nálezy z měst.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2014 7:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

15.9.2014: Po roce jdu toto pondělí kolem ... a už se klubou! Zatím jsou malé, tak do 2,5 cm, ale jsou. A je jich zatím jen kolem deseti. Nevím tedy jak v lokalitám pazoubkům typických, ale tady v Praze už nám nejméně týden rostou Smile

17.10.2014: Pazoubky již jsou v plném rozmachu - plodnice všech stadií. A zdá se, že se jim daří. Hlavní houf čítá jistě alespoň stovky kusů a má ca. 8*1 metr s dvěmi hustěji porostlými centry. Rostou v houfu, kde je málo "srostlic", spíše jakoby dodržovaly pravidelné rozestupy. Navíc jsem objevil o ca 28 m dál novou kolonii (vloni jsem jí nepostřehl - možná byla nepočetná) čítající několik desítek kusů na ca. 1*1 m.
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. října 2014 11:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkoušels to mikroskopovat? G. cookeanum by se měl relativně dobře poznat podle sněhulákovitě utvářených konců parafýz.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 21. října 2014 8:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano. Viz první příspěvek. Jistě to bude stejný druh. Ale možná je zkusím zkouknout i letos.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 26. ledna 2016 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen jsem chtěl zde pro pietu uvésti, že v roce 2015 jsem na místě žádného pazoubka nenašel. Hlídal jsem to v každotýdenní kontrolou až do zámrazu a sněhu. Prostě nic. Nelezl jsem tam sice po čtyrech, ale myslím, že buď vůbec nevyrostly nebo jen nepatrně vykoukly a nedospěly, nebo bylo jen několik drobných kousků, které jsem přehlédnul. Jelikož jsou vidět velmi dobře mám spíše za to, že nebylo nic Sad Tak snad letos obnoví výskyt.
Yohaness

PříspěvekZaslal: st 27. ledna 2016 17:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Škoda, třeba letos... Wink
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 27. ledna 2016 17:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Některé druhy nerostou každoročně.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 06. listopadu 2020 19:13
  Předmět: Geoglossum cookeanum - Pazoubek Cookeův
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lokalitu jsem považoval za vyhynulou. Každý rok tam dvakrát třikrát na podzim zajdu a roky nic. Letos ano! Jsou tam pořád. Letmým pohledem desítky plodnic.

246.18 kB    
6.11.2020, Palouček mezi budovami pod stínem lip, Delvice, Praha.
Pazoubek1.jpg
   Pazoubek1.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru