Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Vůbec netuším
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: po 21. října 2013 20:42
  Předmět: Vůbec netuším
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyhle drobné houbičky jsem zmerčil jen díky tomu, že jsem se s foťákem válel u pařezu opeňkami. Byly už od někoho rozkopané a pošlapané (nemysím, že úmyslně, prostě jsou dokonale maskované).

Největší klobouček měl necelé 2 cm. Vůně téměř neznatelná, taková synteticky houbová a ochutnávat se mi to moc nechtělo.

Upřimně nevím, kde bych začal s hledáním, i když mám pocit, že už jsem tyto houby někde viděl popsané - možná i tady na Damyku.

122.67 kB    
19. říjen 2013 Plzeň - Sulkov
IMG_5598.JPG
   IMG_5598.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 23. října 2013 21:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Emile, fotku chválím, je to perfektně vyfoceno. Co má být ostré, to ostré je. Klobouk dolů. Ale s určením ti nepomůžu.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 19:16
  Předmět: Re: Vůbec netuším
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 21. října 2013 19:42 emil54 napsal:
Upřimně nevím, kde bych začal s hledáním, i když mám pocit, že už jsem tyto houby někde viděl popsané - možná i tady na Damyku.

Já mám dokonce pocit, že je potkávám i v lese... ale bohužel taky netuším, co to je...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Subjektivní názor: neumím ještě rozlišovat rody, takže kdybych tohle potkala v lese, tak se při určování asi odpíchnu od toho vláknitého klobouku a třeně, tzn. prošla bych si v nějaké tlusté knize (třeba v Pilátově Klíči) popisy všeho pod Entoloma sp. a Inocybe sp., co má velikost klobouku do 4cm. Ten rozvinutý klobouček má asi taky tupý hrbol uprostřed, že? Třeba Entoloma griseoluridum mi připadá tvarem plodnice a hlavně tlustým krátkým třeněm podobná (i když samozřejmě barvy a asi ani typ lesa neodpovídají). Ale možná to je z úplně jiného rodu, nevím.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 20:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mne jde o nějaký pavučinec
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
emil54

PříspěvekZaslal: st 30. října 2013 18:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky všem za náměty.

Prolezl jsem dostupné fotky a info na netu a prolistoval doma, co se dalo. Nejvíc mi to sedne do těch pavučinců, ale z jedný fotky to jde těžko.

Zítra tam vyrazím, možná najdu dospěláky a bude jasněji.
emil54

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 18:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem tam dneska v rychlosti zaběhl. Moc toho tam nezbylo, ale jedna plodnice, která je na původní fotce v pozadí byla ještě jakžtakž.

Nicméně moc mne to k určení nepřiblížilo...

119.41 kB    
IMG_5610.JPG
   IMG_5610.JPG

132.31 kB    
IMG_5614.JPG
   IMG_5614.JPG

119.85 kB    
IMG_5615.JPG
   IMG_5615.JPG

132.57 kB    
IMG_5616.JPG
   IMG_5616.JPG
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 18:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle těchto fotek bych šel asi nejspíš do čirůvek z okruhu čirůvky zemní... i doba výskytu by tomu odpovídala....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 19:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem nenapsal, že ta plodnice má v klobouku jen něco mezi 3 - 4 cm a i ostatní zbytky plodnic byly spíše menší, což mi přijde na čirůvku zemní dost málo.
Šmejdím teď mezi fotkama Entoloma (jak radila Torri) a je tam toho spoustu dost podobného...
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 19:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

podle zoubkem sbíhavého připojení lupenů ke třeni bych taky hledal mezi čirůvkami, ale jsou takový prapodivný. Do druhu bych se neodvážil tipovat, ale něco z okruhu č. zemní by to klidně být mohlo. Pak mi to nevim proč trochu připomíná i vláknice
sutrserpa

PříspěvekZaslal: po 03. února 2014 14:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hodně podobná je Inocybe nitidiuscula
ZK

PříspěvekZaslal: po 03. února 2014 18:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě vláknice.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru