Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kozák topolový - Leccinum duriusculum?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 18:42
  Předmět: Kozák topolový - Leccinum duriusculum
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukám, že ho sem 4 roky nikdo nevložil. To je tak vzácný? Mi se povedlo najít jej nyní po půlce října u Podlesí (okrajová část ValMezu) ve smíšeném lese, v místě kde je několik málo osik různého stáří a plno ostružiní. Klobouk trvrdý, dužnina na řezu začervenávala, v bázi třeně se barvila modravě až modrozelanavě.

99.96 kB    
DSCN5161L.jpg
   DSCN5161L.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 18:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím že tohle není k. topolový.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 21:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 31. října 2013 17:59 Jirka Kohl napsal:
Myslím že tohle není k. topolový.

Jirko, mně to na něj vychází. Ale hádat se nechci. Ty jsi zkušenější. Ještě bych doplnil: Výška asi 15 cm a průměr klobouku asi 7 - 8 cm (u toho většího) a klobouk tvrdý. K. březový by dle mne při této velikosti už měl klobouk měkký nebo měkší /bříza v okolí též je ,ale 15 - 20 metrů daleko/. Který by to tedy asi mohl být? Ještě mě nyní napadá barvoměnný, ale ten jsem ještě asi neviděl (respektive neurčoval).

Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 21:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

I já si myslím, že to nejspíš není topolový. Řekl bych spíš březový, ale musel bych ty plodnice asi najít sám a mít je v ruce čerstvý. Kdyby to byl topolový očekával bych, že na tom ožerku u menší plodnice bude barevná změna dužniny do lososova patrná. Sám mám na K. topolové docela štěstí a nemyslím si, že by byly vzácný, ale ani hojný.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 21:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přiklonil bych se k určení L.variicolor - k.barvoměnný,zejména podle té oxidace dužniny a celkového vzhledu.Dával jsem sem podobný někdy v půlce června,zkus se tam mrknout Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 22:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 31. října 2013 20:49 Michal Zima napsal:
Přiklonil bych se k určení L.variicolor - k.barvoměnný,zejména podle té oxidace dužniny a celkového vzhledu.Dával jsem sem podobný někdy v půlce června,zkus se tam mrknout Wink

Michale, díky za odkaz. Kouknul jsem na něj. Ale furt mám nějakýho toho "červíka pochybnosti": U k. barvoměnného píší, že dužnina je na řezu neměnná, a mně u něj, jak píšu, začervenávala a na bázi chytala namodralé až nazelenalé tóny. To mně právě mate. (Jenom drobný doplněk: mám dojem, že tyto tvé fotky tohoto kozáka jdou dost ke žluté barvě - kozáci mají dužninu bílou či slabě našedlou - ale vím, že se tyto drobné barevné nuance z fotek poměrně těžko odstraňují.)
Pro Hercuuse: nevím, jak starý byl ten ožerek. Co mám zkušenosti z jiných hub, tak je-li ožerek starší, tak může časem vybledávat. I když u k. topolového píší, že to zarůžovění /začervenání/ by mělo vydržet delší dobu.

Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 22:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, že od barevný změny dužniny v místě ožerku se určovat houby nedaj Smile, ale jak jsem napsal, nějakou barevnou reakci, nebo aspoň náznak bych třeba možná čekal a pak by bylo pátrání zas o trochu snazší Smile. Já se furt nejvíc přiklánim k březovýmu ale s jistotou to říct samozřejmě nemůžu. Na ukázku posílam jednu (neříkám, že úplně nejtypičtější, ale docela to jde) reakci dužniny na řezu u topolovýho.

170.9 kB    
Kozák topolový 8c.JPG
   Kozák topolový 8c.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 31. října 2013 23:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono to začervenání dužniny na řezu bylo nejpatrnější v místě připojení třeně ke klobouku. Jinde to byl spíše jen nádech. Škoda, že mě nenapadlo to vyfotit. Pak by to určení bylo jistě přesnější. Neboli: poučení pro příště.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 13:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vrátím se ke komentáři k původnímu obrázku: "...dužnina na řezu začervenává...na bázi třeně se zbarvuje modravě až modrozeleně...";
Literatura:"Přehled hub střední Evropy" - L.variicolor:..."dužnina bělavá,v horní části třeně růžovějící,na bázi modrozelenající...";
"Hřibovité houby" - Mikšík: L.variicolor:"...dužnina se na řezu nemění nebo víceméně růžoví,na bázi se zbarvuje do zelena nebo do modra..."
...a dále se M.Mikšík zmiňuje o lemu na okraji klobouku,který je Jirko na tvém obrázku zřetelný,takže se stále přikláním k určení L.variicolor.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 15:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Michal Zima: Ne že bych chtěl popírat zásluhy M. Mikšíka na zmíněné publikaci, ale zrovna rod Leccinum zpracoval pan Šutara.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 15:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Michale, přikláním se k tému řešení, že to bude ten L. varicolor - tedy barvoměnný. I taková ta "flekatost" klobouku je maličko patrná. Tak tedy si ho můžu připsat do seznamu, protože jsem ho ještě zřejmě neviděl - respektive neurčoval.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 16:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 01. listopadu 2013 14:24 no-X napsal:
Michal Zima: Ne že bych chtěl popírat zásluhy M. Mikšíka na zmíněné publikaci, ale zrovna rod Leccinum zpracoval pan Šutara.

Jméno p. Mikšíka jsem použil pouze pro identifikaci zmíněné publikace k lepší orientaci autora příspěvku a pouze pro účely,kterým slouží tyto stránky.Buďte ubezpečen pane no-x,že v případě odborných článků nebo použití pro komerční účely uvedu zdroj informací v plném rozsahu.
Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 19:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 01. listopadu 2013 14:35 Jiří Novák napsal:
Michale, přikláním se k tému řešení, že to bude ten L. varicolor - tedy barvoměnný. I taková ta "flekatost" klobouku je maličko patrná. Tak tedy si ho můžu připsat do seznamu, protože jsem ho ještě zřejmě neviděl - respektive neurčoval.

Teda nejsem žádnej vědátor, ale L.varicolor mám za ta léta dost nakoukaný a tyhly to určitě nejsou. Varicolor mají odstím klobouku v tónech šedě až černé nikoliv hnědé. Sázím na březové.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 20:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A teď v tom mám zmatek dokonalej. Abych se přiznal, tak takovéto mohutné kozáky březové jsem ještě neviděl. Respektive, když už jsem takovéto velikosti našel, tak byla "hlava" už měknoucí. Tím nechci říci, že by takovéto nemohly narůst. Zde na Valachách celkem rostou. Netvrdím, že hojně, ale např. v České Kanadě na Stálkovsku jsou spíše vzácností. Možná i proto jsem se zaměřil na jiné možné kozáky (osiky v okolí a bříza až cca 15 - 20 m). Takže nyní vážně nevím.
Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: so 02. listopadu 2013 11:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 01. listopadu 2013 19:48 Jiří Novák napsal:
A teď v tom mám zmatek dokonalej. Abych se přiznal, tak takovéto mohutné kozáky březové jsem ještě neviděl. Respektive, když už jsem takovéto velikosti našel, tak byla "hlava" už měknoucí. Tím nechci říci, že by takovéto nemohly narůst. Zde na Valachách celkem rostou. Netvrdím, že hojně, ale např. v České Kanadě na Stálkovsku jsou spíše vzácností. Možná i proto jsem se zaměřil na jiné možné kozáky (osiky v okolí a bříza až cca 15 - 20 m). Takže nyní vážně nevím.

Podle fotky se mi mohutné zdají tak akorát a ze zkušenosti vím, že L.varicolor bývají spíše ještě menší než březové. Navíc varicolor nemá tak hladký třeň. Jeho šupiny jsou více vystouplé. Ono se mi to špatně popisuje, ale lépe to neumím. Mimochodem L.varicolor jsem pod osikou nikdy nenašel. Vždy mu stačila bříza ve směsi s jehličnanem. Spíše mladší řídký les , nic přehuštěnýho, hodně mechu a trávy a opravdu hodně vlhka.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru