Zaslal: út 12. listopadu 2013 7:32 Předmět: Neznámá
NA tuto houbu jsem narazil v České Kanadě poblíž křižovatky silnic u Stoječína. Rostla v mladší ( 30 - 40 let?) a i celkem hustší smrčině v mechu a opadu jehličí a nezdálo se mi, že by z nějakých opadlých větviček. Díky své hnědé barvě prakticky v tomto zanikala.Velikost: výška asi 6 - 8 cm, průměr klobouku 7 cm - u té největší, ostatní 5 - 6 cm. Klobouk na středu nepatrně tmavší než okraje, radiálně vláknitě šupinatý, šupiny vzhledem k velikosti plodnice poměrně velké. třeň podélně rýhovaný a neviděl jsem ani náznak prstenu. Vůni už nepamatuju. Klobouk, lupeny i třeň - vše prakticky v jednom odstínu hnědé barvy. Navíc plodnice působily velice pravidelně a ač to tak může podle jejich barvy vypadat, staré nebyly; naopak pevné a krásné. Barva na fotu je jejich skutečná barva.
Bohužel se mi nepodařilo určit ani přibližně, kde bych měl začít s hledáním, co je to zač. Respektive právě nyní ně cosi napadlo, ale zatím si to nechám pro sebe, mohl bych nechtě ovlivnit.
TAk jsem trochu projel vláknice a blízko jsou vl. jelení a plsťovitá. Spíše ta plsťovitá. Čirůvky jsem koumal už před tím (jak mne napadly), ale prakticy bez valného výsledku -možná trochu k č. kravské a jí podobným. Na závojenku se mi to příliš nezdá, ale můžu se mýlit. _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory