Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
sterilizace.
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní






PříspěvekZaslal: st 13. listopadu 2013 12:35
  Předmět: sterilizace.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den. Mohu nějak vysterilizovat obilný substrát bez papiňáku? Jde sterilizovat i v elektrické troubě? Nebo jiným způsobem. Děkuji za rady
Návrat nahoru
krakalek



Založen: 03. 06. 2012
Příspěvky: 117
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st 13. listopadu 2013 16:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U slamy by melo stacit maceni po dobu 2 hodin v horke vodni lazni, spory bakterii to sice neznici, ale slama neni az tak nachylna na kontaminaci ve srovnani treba s agarem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Anonymní






PříspěvekZaslal: čt 14. listopadu 2013 12:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jo se slamou to je jasné ale ja jsem myslel obilný substrát ze kterého bude sadba, kterou se naočkuje sláma.
Návrat nahoru
planetahub



Založen: 21. 07. 2009
Příspěvky: 178
Bydliště: Červený Kostelec

PříspěvekZaslal: čt 14. listopadu 2013 13:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud nemůžeš sterilovat sytou vodní párou za přetlaku (papiňák), budeš to mít těžké, ale jsou dvě řešení:

1) Sterilovat suchým teplem (v troubě). Musíš ovšem použít vyšší teplotu abys dosáhl stejného výsledku. Pára mnohem lépe vede a odevzdává teplo než vzduch. V papiňáku máš něco málo přes 100°C a tomu odpovídá asi 160°C v troubě. Jednoduchá pomůcka zde http://www.osetrovatelstvi.eu/index.php/osetrovatelstvi/9-osetrovatelstvi/20-sterilizace

Pozor na upečení obilí Exclamation


2) Opakované převaření za běžného atmosférického tlaku - viz frakcionovaná sterilizace http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99eru%C5%A1ovan%C3%A1_sterilizace

Pozor na rozvaření obilí Exclamation


Trápil jsem se s takovými postupy poloprovozně rok (chemická sterilizace pomocí H2O2, pasterizace, UVC sterilizace) a věř mi - nad sytou páru nic není. Dnes dělám sadbu profesionálně (používám autokláv s provozním tlakem 2 atp) a kontaminaci mám max 3%.


Taky sis vybral obtížný nosič podhoubí (obilky). Snadno se to rozvaří, pak je to samý škrob a ten velmi rád plesniví a ještě raději kvasí. Začínáš univerzitou, ale nedokončil jsi základní školu Cool Myslím to úplně bez urážky. Pokud už chceš mít obilky, pak to udělej třeba na kukuřici nebo prosu (to se moc nerozváří). Na tvém místě bych ale zvolil třeba otruby.

_________________
"Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory