U slamy by melo stacit maceni po dobu 2 hodin v horke vodni lazni, spory bakterii to sice neznici, ale slama neni az tak nachylna na kontaminaci ve srovnani treba s agarem
Pokud nemůžeš sterilovat sytou vodní párou za přetlaku (papiňák), budeš to mít těžké, ale jsou dvě řešení:
1) Sterilovat suchým teplem (v troubě). Musíš ovšem použít vyšší teplotu abys dosáhl stejného výsledku. Pára mnohem lépe vede a odevzdává teplo než vzduch. V papiňáku máš něco málo přes 100°C a tomu odpovídá asi 160°C v troubě. Jednoduchá pomůcka zde http://www.osetrovatelstvi.eu/index.php/osetrovatelstvi/9-osetrovatelstvi/20-sterilizace
Pozor na upečení obilí
2) Opakované převaření za běžného atmosférického tlaku - viz frakcionovaná sterilizace http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99eru%C5%A1ovan%C3%A1_sterilizace
Pozor na rozvaření obilí
Trápil jsem se s takovými postupy poloprovozně rok (chemická sterilizace pomocí H2O2, pasterizace, UVC sterilizace) a věř mi - nad sytou páru nic není. Dnes dělám sadbu profesionálně (používám autokláv s provozním tlakem 2 atp) a kontaminaci mám max 3%.
Taky sis vybral obtížný nosič podhoubí (obilky). Snadno se to rozvaří, pak je to samý škrob a ten velmi rád plesniví a ještě raději kvasí. Začínáš univerzitou, ale nedokončil jsi základní školu Myslím to úplně bez urážky. Pokud už chceš mít obilky, pak to udělej třeba na kukuřici nebo prosu (to se moc nerozváří). Na tvém místě bych ale zvolil třeba otruby. _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory