Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
pavlicekk
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
pavlicekk
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 18. listopadu 2013 20:43 |
 |
|
Slizák mazlavý
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: po 18. listopadu 2013 20:43 |
 |
|
Slizák mazlavý-Gomphidius glutinosus.Jedlý,dobrý,"lupenatý klouzek"
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
pavlicekk
|
Zaslal: po 18. listopadu 2013 22:40 |
 |
|
Díky moc.
Zajímavé (pro mě) je, že jsem je našel ve skupině houbou, se kterou jedině ho lze (dle narychlo vyhledaných informací) zaměnit - s klouzky obecnými.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 19. listopadu 2013 0:03 |
 |
|
Klouzek obecný ve smrkovém lese? Alespoň jedna borovička by tam být musela
S těmi záměnami je to všelijaké, někomu přijde nepochopitelné, jak někdo může zaměnit muchomůrku tygrovanou s masákem (asi nejčastější otrava v důsledku záměny) a na druhé straně tu jsou případy, nad kterými zůstává rozum stát - třeba nedávno jsem v jednom starším mykologickém sborníku narazil na popis otravy, kdy dvě babky zaměnily kropenatce(!) za žampiony a báječně se sjely. Takže i když je někde uvedeno, že konkrétní houbu lze zaměnit pouze za ..., tak to považuji za podceňování kreativnosti českého národa
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: út 19. listopadu 2013 4:01 |
 |
|
no-x: ve dvou větách nádherně vystižená realita. Občas i já se svým stopovým množstvím mykologických znalostí jen bezmocně sleduju svůj stojící rozum...
Je to možná na samostatné téma... nebo spíš celou sekci... kam až to dokáže lidská blbost "dotáhnout"
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
pavlicekk
|
Zaslal: út 19. listopadu 2013 21:02 |
 |
|
Byli to klouzci, na které jsem se ptal v tomto vlákně
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=9167
Borovici jsem tam neviděl, ale vyloučit to nemohu, nejspíše tam někde bude. Vrátím se o víkendu na místo činu a pořádně to prohlédnu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: st 20. listopadu 2013 23:40 |
 |
|
S těmi záměnami je to všelijaké, někomu přijde nepochopitelné, jak někdo může zaměnit muchomůrku tygrovanou s masákem... ///////
Je to o nepozornosti a jak bych to nazval...snad "rutinním sběru." Pamatuji před pár lety obrovský podzimní "boom" masáků,to už nebylo houbaření,ale sběr a řezání desítek a stovek hub do koše...a najednou jsem si všiml,že už tam mám 2 panterovky...rostly společně s masáky v jednom houfu,některé téměř jakoby ve srostlicích...hodně rychle jsem se vzpamatoval a začal zase myslet na to,co dělám...a taky bych nevěřil,že se mi to může stát
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: út 10. prosince 2013 21:39 |
 |
|
Michale Zimo, paleček nahoru! Najdu-li masáka, tak pokožku kobouku sloupávám hned v lese. Pokud po sloupnutí dužnina alespoň trošku nezarůžoví, neberu ji. Ale v tom tvém případě si též nejsem jist, jestli bych nepodlehl rutině.
Ale k jinému případu: Jak jsem byl na konci září u sestry v České Kanadě, tak její švagr přinesl z lesa koš václavek. Všiml jsem si, že mezi nimi má i celkem dost šupinovek kostrbatých. Tak jsem mu to řekl. Nechtěl mi věřit, ale pak podle atlasu mi musel dát za pravdu. Naštěstí by zde otrava nehrozila. Š. kostrbatá je asi zhruba stejně kvalitní jako václavky. Ostatní šupinovky jsou sice vesměs nejedlé, ale zároveň si myslím, že nejsou příliš obvyklé a navíc jsou od václavek dost odlišné. Taky mi, zde na Valachách jakýsi houbař, kterého jsem v lese potkal, suverénně tvrdil o š. kostrbaté, kterou měl v košíku, že je to václavka šupinatá.
Takže, jak píšeš, i mistr tesař se může utnout.
Díky za tento tvůj příspěvek.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|