Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co to je?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pavlicekk

PříspěvekZaslal: po 18. listopadu 2013 20:23
  Předmět: Co to je?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím o radu, co je to za hpubu? Rostla ve smrkovém lese. Díky.

54.59 kB    
IMAG2233_1.jpg
   IMAG2233_1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavlicekk

PříspěvekZaslal: po 18. listopadu 2013 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

... a ještě+ z druhé strany ...

194.77 kB    
IMAG2234_1.jpg
   IMAG2234_1.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 18. listopadu 2013 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Slizák mazlavý
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 18. listopadu 2013 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Slizák mazlavý-Gomphidius glutinosus.Jedlý,dobrý,"lupenatý klouzek" Wink
pavlicekk

PříspěvekZaslal: po 18. listopadu 2013 22:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc.
Zajímavé (pro mě) je, že jsem je našel ve skupině houbou, se kterou jedině ho lze (dle narychlo vyhledaných informací) zaměnit - s klouzky obecnými.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 19. listopadu 2013 0:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Klouzek obecný ve smrkovém lese? Alespoň jedna borovička by tam být musela Smile

S těmi záměnami je to všelijaké, někomu přijde nepochopitelné, jak někdo může zaměnit muchomůrku tygrovanou s masákem (asi nejčastější otrava v důsledku záměny) a na druhé straně tu jsou případy, nad kterými zůstává rozum stát - třeba nedávno jsem v jednom starším mykologickém sborníku narazil na popis otravy, kdy dvě babky zaměnily kropenatce(!) za žampiony a báječně se sjely. Takže i když je někde uvedeno, že konkrétní houbu lze zaměnit pouze za ..., tak to považuji za podceňování kreativnosti českého národa Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54

PříspěvekZaslal: út 19. listopadu 2013 4:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no-x: ve dvou větách nádherně vystižená realita. Občas i já se svým stopovým množstvím mykologických znalostí jen bezmocně sleduju svůj stojící rozum...
Je to možná na samostatné téma... nebo spíš celou sekci... kam až to dokáže lidská blbost "dotáhnout"
pavlicekk

PříspěvekZaslal: út 19. listopadu 2013 21:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byli to klouzci, na které jsem se ptal v tomto vlákně
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=9167

Borovici jsem tam neviděl, ale vyloučit to nemohu, nejspíše tam někde bude. Vrátím se o víkendu na místo činu a pořádně to prohlédnu.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 20. listopadu 2013 23:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S těmi záměnami je to všelijaké, někomu přijde nepochopitelné, jak někdo může zaměnit muchomůrku tygrovanou s masákem... ///////

Je to o nepozornosti a jak bych to nazval...snad "rutinním sběru." Pamatuji před pár lety obrovský podzimní "boom" masáků,to už nebylo houbaření,ale sběr a řezání desítek a stovek hub do koše...a najednou jsem si všiml,že už tam mám 2 panterovky...rostly společně s masáky v jednom houfu,některé téměř jakoby ve srostlicích...hodně rychle jsem se vzpamatoval a začal zase myslet na to,co dělám...a taky bych nevěřil,že se mi to může stát Embarassed
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 10. prosince 2013 21:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Michale Zimo, paleček nahoru! Najdu-li masáka, tak pokožku kobouku sloupávám hned v lese. Pokud po sloupnutí dužnina alespoň trošku nezarůžoví, neberu ji. Ale v tom tvém případě si též nejsem jist, jestli bych nepodlehl rutině.
Ale k jinému případu: Jak jsem byl na konci září u sestry v České Kanadě, tak její švagr přinesl z lesa koš václavek. Všiml jsem si, že mezi nimi má i celkem dost šupinovek kostrbatých. Tak jsem mu to řekl. Nechtěl mi věřit, ale pak podle atlasu mi musel dát za pravdu. Naštěstí by zde otrava nehrozila. Š. kostrbatá je asi zhruba stejně kvalitní jako václavky. Ostatní šupinovky jsou sice vesměs nejedlé, ale zároveň si myslím, že nejsou příliš obvyklé a navíc jsou od václavek dost odlišné. Taky mi, zde na Valachách jakýsi houbař, kterého jsem v lese potkal, suverénně tvrdil o š. kostrbaté, kterou měl v košíku, že je to václavka šupinatá.
Takže, jak píšeš, i mistr tesař se může utnout.
Díky za tento tvůj příspěvek.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru