Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
krakalek
|
Zaslal: út 24. prosince 2013 16:00 Předmět: ktery z cernorosolu? |
 |
|
Pekny Stedry den preji,
dnes jsem na prochazce narazil ve smisenem lese (buky, duby, brizy) na tento cernorosol. Okolo byly jak cernorosoly utate, tak bukove, ale tento mne zmatl. Myslel jsem, ze je to cernorosol chrupavcity, ale po navratu domu jsem zjistil, ze ma rust jen na lipach, kterou jsem tam nikde nevidel (cimz nevylucuji, ze tam byt teoreticky mohla, z fotky ten klacek nejsem schopen urcit, prijde mi to jako buk, ale nevim)
Tak nevim, jestli to je c.chrupavcity? A nebo neco uplne jineho?
|
196.64 kB |
 |
|
 |
|
cernorosol2.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 24. prosince 2013 23:48 |
 |
|
Černorosl chrupavčitý neroste jen na lípách, naopak má celkem široké spektrum hostitelů - javor, bříza, jasan, třešeň ptačí, dub, vrba, líska a dle literatury dokonce i jedle bělokorá. Kde jsi zjistil, že má růst jen na lípě?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: st 25. prosince 2013 1:57 |
 |
|
Teri, tu informaci, ze ma rust jen na lipach (respektive byl nalezen jen na lipach), jsem nalezl zde na damyku v sekci "cernorosol chrupavcity" (http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=2287&highlight=%E8ernorosol), kde se pise, ze v CR byl nalezen jen na lipach viz:
citace: |
Buková větev? To je zajímavé... V Červeném seznamu se píše, že je v ČR zatím známý jen z lípy. U nás v okolí je hojný a taky jsem ho pokaždé viděla jen na lipovém dřevě. |
V zadnem z atlasu, ktere mam doma, neni tento druh uvaden (encyklopedie od Antonina, Velahub, Prehled hub str.E. atd.) a s ohledem na vyse uvedeny prispevek jsem to bral tak, ze roste na lipach a jinde ne... Nicmene jsem po odeslani prispevku sem do Urcovny jeste dost googlil a na zahranicnich webech se uvadi i jini hostitele (jak pises Ty). Nasledne jsem to urcoval podle klice od Elliota i jsem se pokousel mikroskopicky (v cemz jsem amater) a vychazi mi z toho vcelku jednoznacne ten chrupavcity
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 25. prosince 2013 10:08 |
 |
|
Jak píše Teri, to omezení na lípu asi neodpovídá skutečnosti. Já našel například toto: Vyrůstá na mrtvém dřevu listnatých stromů, nejčastěji na ležících větvích lip, javorů, habrů, buků a dubů, v listnatých a smíšených lesích, alejích a parcích. Na jehličnanech se objevuje zřídka.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 25. prosince 2013 10:11 |
 |
|
No já osobně ho znám i z jiných substrátů, a to že v ČR byl zatím nalezen jen na lípách vůbec nic neznamená :)Pokud Ti to na něj vyšlo i mikroskopicky, tak bych nad tím dál nehloubala
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krakalek
|
Zaslal: st 25. prosince 2013 11:58 |
 |
|
Ta informace z Cerveneho seznamu o lipach tady na damyku mne zmatla Jak jsem psal, v zadnem z mych tistenych atlasu neni uvaden a na internetu je casto i rada neseriosnich informaci, takze jsem puvodne bral jako bernou minci tu informaci z Cerveneho seznamu a prislo mi z pohledu laika pravdepodobnejsi, ze jsem ho chybne urcil nez to, ze mi pripadne za barakem roste na jinem substratu nez uvadi Cerveny seznam
Dekuji obema za pomoc
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 25. prosince 2013 12:48 |
 |
|
I když je Červený seznam velice přínosný, je třeba brát v potaz, že jde vůbec o první verzi. Žádný odborník nemůže znát poměry na všech stanovištích daného druhu, a tak musí vycházet z literatury a vlastních zkušeností. A tak už krátce po vydání, když se k seznamu mohlo vyjádřit širší spektrum osob, vyšlo najevo, že některé druhy jsou o dost vzácnější, jiné zase o dost hojnější, některé v seznamu chybí, jiné přebývají. Právě i konstatování "neroste na", "roste pouze pod" a podobně, jsou v některých případech striktnější, než odpovídá realitě. Člověk má občas dojem, jakoby to ty houby dělaly mykologům naschvál
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|