Tori_ Anonymní
|
Zaslal: st 15. ledna 2014 9:37 Předmět: Hlásíte nálezy vzácných druhů i příslušné správě CHKO apod.? |
|
|
Ti z vás, kdo nacházíte druhy z Červeného seznamu - hlásíte ty nálezy na nějakou správu AOPK, správu CHKO, případně jiným ochranářským sdružením, které se o danou lokalitu starají? Anebo - dělají to lidé v muzejních herbářích? Totiž dlouhodobě vnímám, že ve většině letáků k nějakému chráněnému území se zmiňují téměř výhradně rostliny a živočichové, zatímco o chráněných houbách na té lokalitě většinou ani slovo. Takže nevím, je-li to tím, že vydavatelé ty informace nemají (a chtěli by mít), anebo jestli si každý hraje jen na svém písečku a o jiné se nestará.
A související dotaz - myslíte si, že to má smysl, v případě vzácnějšího nálezu informovat i nějaké ochranáře, anebo ne? Může to mít stejná rizika, jako "prozrazování" lokalit lidem, kteří je pak vyplení, rozhrabou apod. (jak se tu před cca rokem řešilo v nějakém silně promazaném tématu)? |
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 15. ledna 2014 16:16 |
|
|
O tomhle tématu jsem se v roce 2013 snažil zjistit více informací a abych pravdu řekl, nejsem z toho zrovna moudrý. Od různých lidí, kteří s tím měli co k dočinění, jsem se dozvěděl leccos, k tomu přibylo pár vlastních zkušeností, ale dobrý pocit z toho nemám.
1. Záleží zřejmě, na jakého úředníka člověk narazí. Oni v podstatě nejsou povinní zohledňovat Červený seznam, protože ten nemá žádný právní statut, takže záleží, jak se k tomu daná osoba staví.
2. Ani ze strany EU není zatím vůle, neexistují evropsky chráněné houby, takže z EU ani netečou žádné peníze na ochranu hub. Pokud to dobře chápu, je možné dostat peníze na floristický průzkum oblasti, nikoli však na mykologický průzkum oblasti.
3. Neexistuje žádná informační provázanost nebo standardizované toky informací. V posledních knihách "Chráněná území..." už byly i údaje od mykologů a vzácné houby v popisu lokalit uvedeny, ale v případě, který jsem řešil, jsem se dozvěděl, že ani kraj ani AOPK s těmito údaji neoperuje a zřejmě ani nevěděli, že v dané oblasti nějaké vzácné druhy jsou, přestože to bylo vydáno knižně...
4. AOPK má nálezovou databázi, do které jsem nějaké červenoseznamové nálezy uváděl, ale když se pak revidovala ochrana území, kterého se to týkalo, nenapadlo nikoho se do té databáze podívat, takže vlastně během celého procesu nového přehlášení chráněného území nikdo nevěděl, že na něm rostou vzácné houby.
5. Když jsem se příslušné osoby, která to má na starost, ptal, zda by nemělo smysl nějakým způsobem ochranu vzácných hub zajistit, protože jde o oblast, kde vše do posledního klobouku houbaři vyčistí, bylo mi řečeno, že to smysl nemá, protože jakákoli tabule by na přítomnost hub jen upozornila a přilákala ještě víc houbařů... (k tomu jen dodám, že jsem opačného názoru, většina lidí ty houby trhá, protože je nezná a vzhledem k tomu, že za stávajícího stavu houbaři vyrvou všechno, už vlastně hůř být nemůže).
Takže tak. Snaha je, ale zatím to nevypadá, že by to mohlo mít nějaký efekt |
|
petrtr
Založen: 07. 08. 2009 Příspěvky: 13 Bydliště: Praha - Stodůlky
|
Zaslal: pá 08. srpen 2014 11:54 |
|
|
Hlášení nálezů podle mého názoru rozhodně smysl má. Pracuji profesionálně v ochraně přírody a konkrétně databázi nálezových dat AOPK využívám pravidelně. Podle mých zkušeností však většina přírodovědců, od amatérských až po profesionály, pracuje na svém vlastním písečku a svá zjištění nikam nehlásí. Já samozřejmě přibližně vím, co je kde v mém nejbližším okolí, ale mám-li zhodnotit na druhém konci kraje škodlivost něčeho, co se již stalo nebo potenciální vliv na životní prostředí něčeho, co se teprve chystá, pak se bez rychle dostupných informací neobejdu. Zneužití informací z nálezových dat bych se neobával. Přístup je jen na jméno a heslo přidělené od AOPK. Nejsem si s tím zcela jistý, ale mám pocit, že pro vkládání dat musí mít dotyčný vyšší práva než na pouhé prohlížení. |
|