Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Plectania melastoma - Ohnivec černý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 26. března. 2011 21:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, upgrade foťáku je znát Wink Pěkné!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 26. března. 2011 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak taky přidám ze stejné lokality.

173.29 kB    
26.3.2011, Okolí MB, na rozkládajících se větvičkách listnáčů
Plectania melastoma.jpg
   Plectania melastoma.jpg

J_Tull

PříspěvekZaslal: st 24. dubna 2013 14:48
  Předmět: Plectania melastoma - Ohnivec černý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mému klubovému kolegovi se minulý týden povedlo objevit novou lokalitu ohnivců černých, pár km od Č. Budějovic.

Na trouchnivějící větvi listnáče (jeřabina?...osika?) necelý 1 metr dlouhé se tísnilo v několika skupinkách kolem stovky plodnic.
Bohužel jsem nález jen fotil, jsou krásné... Smile

167.36 kB    
Libnič, 18.4.2013
Plectania melastoma.jpg
   Plectania melastoma.jpg

161.79 kB    
Libnič, 18.4.2013
Plectania melastoma1.jpg
   Plectania melastoma1.jpg

167.41 kB    
Libnič, 18.4.2013
Plectania melastoma2.jpg
   Plectania melastoma2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 25. dubna 2013 20:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Má poklona až pod kolena Tvýmu kolegáčkovi, Jehro!Smile
Okolo stofky...to si ani v nejdivočejších snech nedokážu představit, tomu říkám MykoFičák!Surprised)
Černý ohnifce...to je jak o kromobyčejným štěstí, tak i vynikajicím zraku...
Kdyby mě do nich Honzík G. doslova nestrčil čuchometr, tak jsem neměl šanci ty blešky objevit a mnou před 3 lety objevená příbrněnská lokalita byla "Stěstím Začátečníka"....fšimnul jsem si ho při focení ohnifců rakouských.
Srdečná gratulačka a doufám, že se Vám podaří určit druh stromu, ze kterýho byla ta "ohnifcodárná" větef!Surprised))

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 25. dubna 2013 22:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tedy nevím, jak se mi mohlo stát, že jsem nepochválil honzovu poslední fotku. Je téměř nekomprosmisní - dokonalost sama ... jen ta bílá nečistosta, ale ta možná k té dokonalosti i patří. Super!
J_Tull

PříspěvekZaslal: pá 26. dubna 2013 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já tam ty bílé nečistoty mám taky, tak to tam prostě roste, nevylepšuju nic. Wink
Forrest Run

PříspěvekZaslal: ne 16. února 2014 11:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fčera na MB fleku Honzíka Gaislera, nazvaného na jeho počest "GS"Wink
S jeho laskavým svolením-Kájinka, Fafák, Henry "Basset" děkují převelice a nechávají se poroučet!Smile
No a co myslíte, byli tam!Smile
Letos jich je nasazeno o poznání víc-našli jsme 5-6 hnízd po 2-3....nebo jsme se je naučili efektivněji hledat;-)... a o cca 1km dál jsme navíc našli novou(sub)lokalitku, jupííí!Smile
Bob tu kdysi vyzýval k ukázání fotky biotopu, takže tady je, byť několik let stará( duben 2010) Převažují tu jasany a sem-tam je i osika nebo líska a tahle relativně úzká nudle se táhne vzhůru podél doubravy s dubem zimním, kterejžto tu podle mejch pozorování hraje sice vedlejší, ale důležitou roli poskytovatele listí. Pod listím jsou plodničky ohnifců chráněný jak před mrazem, tak přímým slunečním úpalem, a navíc je v rámci tohoto mikroklima i vyšší vlhkost. Takže jsme je při odchodu raději zase přikryli, bylo by prima, kdyby jich alespoň několik dospělo do sporovacího věku.
Na fotce jsou patrný i hromady větví, který tam zůstaly při poslední prořezáfce před 6-8 lety.
A právě na okrajích těchhle hromad, na větvičkách už částečně "předžvejkanejch" jinejma dřevokazkama, částečně zanořenejch do substrátu, a ještě lépe mechatejch, je na ně největší šance na nálezy.
Jo a fčera jsem se zaměřil i na determinaci větví, na kterejch rostou-jednoznačně převažujou jasany!

Na fotce jsou Kryšot, alias Radek Pilař a Zdeno, vulgo Mgr. Zdeněk Pelda.

198.38 kB    
DSCN8244.JPG
   DSCN8244.JPG

190.69 kB    
Fotila Kájinka.
16823_1.jpg
   16823_1.jpg

196.43 kB    
Fotila Kájinka.
16821_1.jpg
   16821_1.jpg

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 16. února 2014 13:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krása!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 25. října 2014 18:50

Už vyrážejí Smile Na větvi v opadu, smíšený les. Stejná lokalita, jakou výše zmiňuje J_Tull. Poděkování adresuji J. Novotnému. Zvětšení je asi 1,5:1, byly opravdu malinkaté.

195.04 kB    
25. říjen 2014, Libníč u Č. Budějovic
SDIM3724_960dam.jpg
   SDIM3724_960dam.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 28. října 2014 17:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní foto i nález!!!
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 22. března. 2015 17:45

Po dlouhé době jsem se vypravil na osvědčenou lokalitu.

259.44 kB    
STŘEDNÍ ČECHY 22.03.2015
IMG_9909.JPG
   IMG_9909.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 27. března. 2015 18:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nechal jsem se inspirovat Jirkou Kohlem a zajel se podívat, jak vypadají plodnice, které jsem fotil 25. října. Pěkně povyrostly - je to tatáž skupina, jen asi vyfocená z opačné strany klacku než minule Smile

194.7 kB    
27. březen 2015, Libníč u Č. Budějovic
SDIM4855_960.jpg
   SDIM4855_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. března. 2015 9:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je naprosto nádherná fotka!
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 31. března. 2015 22:18

Díky. Bylo to ale focení doslova nahouby, když jsem si připravil stativ a foťák, začal foukat vítr a přišla přeháňka krup. Nakonec to ale vcelku vyšlo.
Přidávám ještě detail, překvapilo mě, že ty plodnice mají jakoby filcovitou strukturu. Že by měl ohnivec až tak tlusté hyfy, že jsou vidět i bez mikroskopu?

197.71 kB    
výřez předchozí
SDIM4855_960.jpg
   SDIM4855_960.jpg
Tori

PříspěvekZaslal: st 01. dubna 2015 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je zajímavé, ušíčko černé má podobnou vnější stranu: obrázek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 5 z 7

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru