Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Síťkovec načervenalý vs. dubový
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 13:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Onehdá jsem v Mimoni narazil na jednu jívu na které rostly blízko nad sebou dva choroše. Odloupl jsem je a říkám si ... jeden je síťkovec dubový a druhý načervenalý, ale to že sdílejí stejný strom a tak blízko mi bylo divné - vzal jsem je sebou ... myslím, že oba jsou síťkovci dubový. Našel jsem onehdá i načervenalý a zkusil ho hodit do sudu z vodou. Ani po týdnu máchání se šířka stěn "pórů" nerozšířila tak jak je u toho na fotce. Takže jen konstatuji, že ten co vypadá dle hymenofora jako načervenalý je dubový, akorát se mu ještě nedovyvinulo hymonofórum do konečné podobz, tolik tzpické pro s. dubový. Souhlasíte?

95.93 kB    
duben 2006, Mimoň (CL), vrba jíva. (c) Bob
Sitkovec01.jpg
   Sitkovec01.jpg

223.53 kB    
duben 2006, Mimoň (CL), vrba jíva. (c) Bob
Sitkovec02.jpg
   Sitkovec02.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
InKaso

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 14:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já v tom pravém vidím síťkovce načervenalého a v tom levém pravděpodobně také. Síťkovec načervenalý s oblibou roste ne jívách.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jarda

PříspěvekZaslal: po 29. května 2006 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

...taky bych řek Rolling Eyes
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 30. května 2006 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm Sad Se síťkovci asi hodně brzy zkončím ... pár tutových jsem v ruce měl, ale žádný neměl takhle tlusté "lupeny" ... teď už fakt nevím čeho se chytit Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 01. června 2006 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže mi to nedalo a vyhledal jsem na internetu mistra mykologa přes choroše, pana doktora Josefa Vlasáka a ten mi k mému potěšení uštědřil následující lekci o tom kterak ty dva síťkovce od sebe odlišit, o kterou se mohu podělit i s vámi.

Tyto dva chorose si nejsou pribuzne ani zvlast podobne. Daedalea quercina [Bob: Síťkovec dubový] se vyskytuje prakticky pouze na dubech (vyjímecne pry na akatech, ale tam jsem ji nikdy nenasel); Daedaleopsis confragosa [Bob: Síťkovec načervenalý] na dubech roste jen velmi vyjímecne. Daedalea quercina zpusobuje hnedou hnilobu, D. confragosa bílou (je treba se podivat pod plodnici na drevo; je to vetsinou velmi napadne). Tloustka sten rourek je u D. quercina daleko větši nez u D. confragosa. D. confragosa má velmi zvlastni, rohlickovite vytrusy; D. quercina obycejne elipticke (dost tezko se hledaji).
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 13:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Celkem pěkný kus.

244.97 kB    
Síťkovec načervenalý - Daedaleopsis confragosa.jpg
   Síťkovec načervenalý - Daedaleopsis confragosa.jpg

218.25 kB    
ze spodu
Síťkovec načervenalý - Daedaleopsis confragosa (1).jpg
   Síťkovec načervenalý - Daedaleopsis confragosa (1).jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 15:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No krasavec! ... akorát tedy fakt nechápu jak je bezpečně rozeznat ... ikdyž to prý není žádný problém SadSadSad
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 31. srpen 2006 15:04 Bob napsal:
No krasavec! ... akorát tedy fakt nechápu jak je bezpečně rozeznat ... ikdyž to prý není žádný problém SadSadSad

S. načervenalý má póry hodně protažené a u mladých plodnic po dotyku póry růžoví. Nejlépe posuzovat stejně staré plodnice.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 31. srpen 2006 16:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo. Já se třeba ale dočetl, že dubový má labyrintové "lupeny" a nečrvenalý nikoli ... no a teď vidím, že to asi tak úplně pravda rozhodně nebude Sad
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 10. října 2006 8:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chtěl jsem to doplnit a přesunout do Atlasu ... pořád mi nejde do hlavy ten hymenofor ... skutečně může mít ten načervenalý labyrintový? Krásný kusy jsem potkával před měsícem za obcí Mimoň (CL), ale neměl jsem foťák. Teď jsem ho potkal a trochu fotil.

Foto 1 ... stará a mladá plodnice. Mladá úmyslně ohmataná, aby bylo vidět ono červenání/růžovění/masovatění Smile

Foto 2 ... detail hymenoforu s 1 cm pravítkem.

229.31 kB    
8.10.2006, Libušín (KL), pod haldou, jíva, osika, hloh. (c) Bob
SitkovecNacervenalyMladejSt.jpg
   SitkovecNacervenalyMladejSt.jpg

226.24 kB    
8.10.2006, Libušín (KL), pod haldou, jíva, osika, hloh. (c) Bob
SitkovecNacervenalyHymenofo.jpg
   SitkovecNacervenalyHymenofo.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru