Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
ascomycet na lískové jehnědě
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mlčochherp

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 19:54
  Předmět: ascomycet na lískové jehnědě
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto drobné houbičky jsem našel v javorovém lese podél potoka na jehnědě lísky obecné. Plodnice zhruba 3 mm velké. Neví někdo??? Díval jsem se a olše tam nebyly, takže miskovička olšová se vylučuje. Vážně byc byl moc rád, kdybych věděl co to je.

128.69 kB    
ascomycet na lískové jehnědě, foceno 14. 2. 2014
IMG_0900_tonemapped ? kopie.jpg
   IMG_0900_tonemapped ? kopie.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mlčochherp

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 20:00
  Předmět: ještě tu mám jednu...
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuhle jsem pro změnu našel na jehnědě topolu osiky v osikovém hájku, olše se tam také nevyskytují, nevíte někdo???

122.74 kB    
Na jehnědě topolu osiky, foceno 14. února 2014
IMG_0854 ? kopie_tonemapped ? kopie.jpg
   IMG_0854 ? kopie_tonemapped ? kopie.jpg
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 20:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nejsem teda žádnej dendrolog, ale řekl bych že na druhé fotce je na 99,9% olšová jehněda Smile)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mlčochherp

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 21:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, tak téda se tam zajdu zítra ještě jednou pořádně rozhlídnout, možná tam přece jen nějaká olše zabloudila Very Happy , ale ta první byla opravdu pod lískou, ze stromů jsou v té části lesa pouze několik málo lísek, pod níž byla i tato houba, z 70 % javory, 27 % duby, buky a habr a zbytek nějaké keře Very Happy
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 21:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen bych si dovolil mírně upřesnit, že v druhém případě jde o olšovou šištici, nikoli jehnědu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 21:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

samozřejmě, díky No-Xi za opravu : )))
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 23:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tak, miskovičku olšovou bych nevylučoval, je to ona. Roste na starých samičích šištičkách olše. Olše tam někde musí být! Wink
mlčochherp

PříspěvekZaslal: út 25. února 2014 17:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravda, u té druhé jsem zrovna měl štěstí a natrefil na jehnědu olše, ale ta první /jak jsem se ted přesvědčil/ opravdu na 100% olši vylučuje - nebyla po ní ani stopa. Kdyby se nejednalo o miskovičku olšovou, je jiná možnost???
Teri

PříspěvekZaslal: út 25. února 2014 23:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No zapomínáš, že by to tam mohli zanést třeba i ptáci a potom budeš po nejbližší olši pátrat marně..... takže nic není na 100%
Každopádně to první mi přijde jako vrbová jehněda a pak by to mohla být miskovička vrbová.
mlčochherp

PříspěvekZaslal: st 26. února 2014 17:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, našel jsem to pod lískou, u potoku, to takhle tedy můžeme diskutovat jak v politice, Laughing nejrozumnější opravdu bude se i na to místo zajít podívat znovu pořádně, nicméně usoudil jsem, že ta druhá fotka je opravdu olšová, olše tam byla vtroušená Laughing
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 28. února 2014 13:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tipuji, že je to v obou případech miskovička olšová
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru