Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Astraeus hygrometricus - Hvězdák vlhkoměrný
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Forrest Run

PříspěvekZaslal: so 12. května 2012 23:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fotogenická břichatka!Surprised)
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 27. února 2014 19:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nějaké hvězdáky z Vrbenských rybníků. Předpokládám, že to je předloňská a loňská plodnice. Lepší nejsou, vypadá to, že tu vyrůstají v jednotkách kusů za rok...

Mimochodem, jaké máte s touhle houbou zkušenosti? V literatuře se lze dočíst, že je vzácná i hojná, vápnomilná i kyselomilná. Myslím, že v jižních Čechách bude dost vzácná, evidovaných nálezů je tu poskrovnu. V atlasu p. Papouška není, v záznamech mykologického klubu mezi lety 1985 a 2000 jsou uvedeny dva nebo tři nálezy. Pokud se dobře pamatuju, M. Beran zmiňoval, že jí v jižních Čechách viděl asi jen 2×.

195.68 kB    
27. únor 2014, slunný svah (bříza, dub, keře)
SDIM0518_960.jpg
   SDIM0518_960.jpg

197.95 kB    
27. únor 2014, slunný svah (bříza, dub, keře)
SDIM0528_960.jpg
   SDIM0528_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: pá 28. února 2014 13:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím, jak v jižních Čechách, ale v Praze a jejím okolí hvězdák podle mne vzácný není. Vždy jsem je našel na vápnitých půdách.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. března. 2014 20:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za informaci. Právě vápnomilnost by dobře vysvětlovala řídký výskyt v jižních Čechách a naopak četný ve středních - proto mě překvapuje, že někteří mykologové mají jiný názor a docela by mě zajímalo, co je k němu přivedlo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru