Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
helmovky?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jenda

PříspěvekZaslal: po 31. března. 2014 22:42
  Předmět: helmovky?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto houby nalezeny v mechatém trávníku (žádné dřevo jsem při jejich vyrýpnutí nezaznamenal) v intravilánu obce, asi 4 m od nich roste borovice, jinak žádné další stromy. Bez výrazné vůně. průměr klobouku cca 1,5 cm.
Vypadají helmovkovitě, ale jistý si nejsem. Mám i usušeny pro případného zájemce.

160.07 kB    
helmovky?
Kryry 30.3.14.jpg
   Kryry 30.3.14.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hercuus

PříspěvekZaslal: út 01. dubna 2014 21:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

podle mě to je helmovka šiškomilná, i když jsem jí vždycky viděl jen u smrkových šišek a nevím o tom, že by kamarádila i s borovými šiškami. Na borových šiškách v tuto dobu roste penízovka nahořklá a penízovka provázková, ty ale vypadají trochu jinak..
Helmovka šiškomilná je taky dobře poznatelná podle pachu... říká se, že smrdí jako kyselina dusičná, mě ten dost specifickej a dobře zapamatovatelnej pach připomíná ještě nějakou rostlinu, nebo nějakou část zeleniny, ale už roky nemůžu přijít na to kterou Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. dubna 2014 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

helmovku šiškomilnou mi to tedy vůbec nepřipomíná - nějak mi nesedí barevnost a stavba. Spíše bych hledal mezi nečím jiným. Co jsem tak onehdá listoval tím novým Přehledem hub střední Evropy tak jsem tam viděl několik podobných plodnic. Zkusil bych zalistovat tam Wink Velmi zajímavý znak mi přijde to překrytí lupenů blankou ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru