Zaslal: po 24. března. 2014 22:40 Předmět: Troudnatec jaký?
Troudnatec pásovaný má dužninu žlutou či žlutavou. Maximálně s nádechem k růžové. Alespoň podle toho, co já nacházím. Tento troudnatec, kterého jsem našel nedávno, má dužninu více k růžové, než jsem zvyklý. Napadá mne, zda by to nemohl být vzácnější tr. růžový (viz řez uprostřed trojsnímku, bohužel spodní snímek se mi moc nepovedl - foto toho výřezku). Ale nevím. Tr. růžového jsem ještě nepotkal, respektive neurčoval. Když jsem vyřezával tem kousek, tak to šlo velice dobře, skoro bez nějakého násilí; nebylo potřeba užít té tzv. "hrubé síly", asi tak o něco málo víc, než když se řeže do "běžné houby". Připadalo mi to, že neřežu do starého tvrdého choroše.
Na starším padlém kmenu břízy ve smíšeném lese (hlavně borovice a lípy + sem tam bříza a ojediněle javor) u Malé Lhoty na Valašsku.
Jaké máte zkušenosti z rozlišením tr. pásovaného a růžového?
Jirko, řekl bych, že na Tvé fotce je obyčejný troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola). Na břízách úplně běžný. Troudnatec růžový (Fomitopsis rosea) může být někdy dost podobný t.pásovanému, ale je to úplně jiné kafe. Máme ho tady. Najde se jen na smrku nebo jedli, od nížin do hor a podle literatury: "jeho výskyt je spolehlivým indikátorem jehličnatých porostů pralesního charakteru". Pár pěkných poznámek o jeho lokalitách a stanovištích viz Kout,J. a Vlasák,J. (2009), in Mykologické listy č.108:22-32.
Josefe, díky za vysvětlení. Jen mi to blesklo hlavou, podle zabarvení dužniny. Taky jsem předpokládal pásovaného, ale, taky to znáš, co kdyby náhodou.... _________________ JGLN
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory