Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 29. listopadu 2012 22:24 Předmět: Vůbec nevím |
 |
|
Nalezeno v České Kanadě poblíže Stálkova. Mladší smrkový les (cca 40 - 50 let) sem tam s břízou a borovicí. Kyselejší půda (mech). Nadmořská výška asi 640 metrů. 9. listopadu letos. Výška plodnic asi 7 cm a velikost klobouku tak 2 - 3 cm. Dle mne se nejspíš jedná o starší až staré plodnice, které takto mohlo poznamenat i sušší počasí. Ale plodnice čeho? Nemáte to někdo z vás "nakoukáno"? Co by to asi mohlo být? Je mi tak nějak jasné, že to určování nejspíš bude něco jako "věštiti z křišťálové koule".
Jen pro zajímavost uvedu i houby, které v tomto úseku běžně nacházím: hřib smrkový, suchohřib hnědý, liška obecná, liška nálevkovitá, masák, m. červená, m. citronová, sluka svraskalá, holubinka hlínožlutá (i některé jiné holubinky, ale v těch se ještě neumím orientovat), sem tam i klouzky vázané na borovice (obecný), ryzec hnědý a ryšavý, a to je asi tak vše.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
wenca

|
Zaslal: čt 29. listopadu 2012 23:39 |
 |
|
tak to netuším, ale je to zajímavé
_________________ moje stránky o všem možném, co se týká přírody: http://www.prirodnikrasycr.estranky.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: pá 30. listopadu 2012 22:49 |
 |
|
Jak to vonělo, čuchals?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 03. prosince 2012 0:26 |
 |
|
pá 30. listopadu 2012 21:49 Yohaness napsal: |
Jak to vonělo, čuchals? |
Na vůni si nepamatuji, takže žádná. Ale taky jsem spíš nečuchal.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 03. prosince 2012 9:38 |
 |
|
Z téhle fotky to není patrné ... nemělo to náhodou pochvu u třeně?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: po 03. prosince 2012 11:16 |
 |
|
Určitě je to morcheloidní forma houby, tedy napadená virem, houbu samotnou nepoznávám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 03. prosince 2012 20:30 Předmět: Re: Vůbec nevím |
 |
|
čt 29. listopadu 2012 21:24 Jiří Novák napsal: |
Nalezeno v České Kanadě poblíže Stálkova. Mladší smrkový les (cca 40 - 50 let) sem tam s břízou a borovicí. Kyselejší půda (mech). Nadmořská výška asi 640 metrů. 9. listopadu letos. Výška plodnic asi 7 cm a velikost klobouku tak 2 - 3 cm. Dle mne se nejspíš jedná o starší až staré plodnice, které takto mohlo poznamenat i sušší počasí. Ale plodnice čeho? Nemáte to někdo z vás "nakoukáno"? Co by to asi mohlo být? Je mi tak nějak jasné, že to určování nejspíš bude něco jako "věštiti z křišťálové koule".
Jen pro zajímavost uvedu i houby, které v tomto úseku běžně nacházím: hřib smrkový, suchohřib hnědý, liška obecná, liška nálevkovitá, masák, m. červená, m. citronová, sluka svraskalá, holubinka hlínožlutá (i některé jiné holubinky, ale v těch se ještě neumím orientovat), sem tam i klouzky vázané na borovice (obecný), ryzec hnědý a ryšavý, a to je asi tak vše. |
Teda vůbec netuším. Neříkám, že znám houby dokonale, to zdaleka ne, ale v rodech se již docela orientuju. Ale tohle mi nesedí na nic. Bude to opravdu morcheloidní forma, jak psala Hanýžka. A bylo by docela zajímavé to určit. Existuje vzorek?
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 04. prosince 2012 22:24 Předmět: Re: Vůbec nevím |
 |
|
[quote="po 03. prosince 2012 19:30 Roman Manak"
R.M. napsal: "Teda vůbec netuším. Neříkám, že znám houby dokonale, to zdaleka ne, ale v rodech se již docela orientuju. Ale tohle mi nesedí na nic. Bude to opravdu morcheloidní forma, jak psala Hanýžka. A bylo by docela zajímavé to určit. Existuje vzorek?"
Romane, netušil jsem, že to bude až takový oříšek, takže vzorek nemám. Zkusím se polepšit a až příště potkám něco podobného,tak si vzorek nechám, abych jej mohl poskytnout případným zájemcům, protože i mne zajímá, co jsem to vlastně našel.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 01. dubna 2014 22:11 |
 |
|
po 03. prosince 2012 11:16 hanýžka napsal: |
Určitě je to morcheloidní forma houby, tedy napadená virem, houbu samotnou nepoznávám. |
Že se k tomuto tématu ještě vracím:
Na "Ježíška" jsem si nadělil Fotoatlas hub z Jižních Čech od T. Papouška. Zde, v tomto, je na str. 461 vyfocená helmovka smrková. Napadlo mne, zda by to nemohla být ona? Dle fota (ve Fotoatlasu) má též takový jakoby "svraskalý" klobouk, ale ne až takto.
A ta "moje" zde bude z největší pravděpodobností zřejmě morcheloidní forma, jak píše Hanýžka. Ale jestli této? Je to jen můj tip.
Kéž bych ji tam v tomto tvaru (případně i jinde) potkal ještě jednou, abych měl vzorek.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: so 05. dubna 2014 19:08 |
 |
|
Matně si vzpomínám,že na dané téma (tzn. "morcheloidní" formy hub)
se před cca 15-20 lety objevil celkem zasvěcený článek v Mykologickém sborníku,vezme to trochu času,probrat se všemi staršími ročníky,ale pokusím se to najít.Ten obrázek se mi zdá hodně povědomý.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 05. dubna 2014 19:16 |
 |
|
Ono je vůbec docela škoda, že ČMS nemá na webu obsahy sborníků podobně jako jsou online třeba obsahy ML nebo ČM.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 06. dubna 2014 19:20 |
 |
|
so 05. dubna 2014 19:16 no-X napsal: |
Ono je vůbec docela škoda, že ČMS nemá na webu obsahy sborníků podobně jako jsou online třeba obsahy ML nebo ČM. |
Ptala jsem se jich někdy koncem min. roku (protože mi to taky leze na nervy, že nemůžu najít článek, tak že bych to případně udělala sama), ale prý už je v přípravě. Tak snad letos...
Btw, taky jsem marně hledala obsahy čísel Sborníku Jihočeského musea. Na webu byl jediný soubor cca od 50. do 70. let, ze kterého je většina blokovaná placeným přístupem.
Začínám uvažovat, jestli by nestálo za to, udělat dohromady seznam mykologických článků z MSb, Sborníku JČM, Czech Mycology, Mykologických listů a případně dalších sborníků typu Mokřady 2000 nebo Houby a les. Takže bych si např. mohla snadno najít všechny články od F. Kotlaby apod. Mělo by to smysl? Jelikož jsou to jen metainformace, tak by to snad nikomu nemělo šlápnout na autorskoprávní kuří oko, ne?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: ne 06. dubna 2014 19:48 |
 |
|
re.: "...Ptala jsem se jich někdy koncem min. roku (protože mi to taky leze na nervy, že nemůžu najít článek, tak že bych to případně udělala sama), ale prý už je v přípravě."
Jo,tak to doufám,že J.Landa se neodvolával na mě.Já mu totiž loni oznámil,že na vyhotovení rejstříku MS pracuju... byl docela nadšený... jenže nejsem ještě ani v půlce od cca r. 1976... tak mám aspoň motivaci se do toho zase pustit...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 06. dubna 2014 19:59 |
 |
|
Tori: Autorskoprávně je to podle mě zcela v pořádku, jsou to de facto tytéž informace, jaké se uvádějí v citacích. Pokud bys to zpracovala, byl by ti minimálně jeden člověk vděčný
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|