Zaslal: ne 13. dubna 2014 6:34 Předmět: Morchella esculenta x Morchella vulgaris ???
Nález 23 plodnic smrže obecného nedaleko Cody v Českém krasu 12.4.2014.
Plodnice byly nezvykle tmavé,s kontrastně světlými žebry a třeněm na bázi výrazně rozšířeným.Mohlo by se jednat o varietu "vulgaris"?
Zaslal: ne 13. dubna 2014 17:19
Díky,shlédl jsem tvoji fotogalerii (nikoli poprvé) a nemůžu si pomoci,ty plodnice,které jsem nalezl,jako by z oka vypadly těm 1-3 (4 bude asi ten chyták,řekl bych,že to je "conica"),a v podstatě i těm ostatním v řadě,vyjma toho posledního (klasická "esculenta").Kromě toho,ač mé fotky nejsou zcela průkazné (měl jsem na foťáku program "na zataženo" a ono se mezitím rozsvítilo),plodnice z mého nálezu se mi zdají odpovídající obrázkům v Mikšíkově "Jarních houbách" str. 96-97,včetně popisu (.."žebrovité přepážky,
laločnatě až mozkovitě uspořádané,na povrchu bílé nebo našedlé,často s narezavělými až načervenalými tóny...třeň...k bázi kyjovitě rozšířený...).
Takže můj názor je M.vulgaris (ať už jako "dobrý" druh nebo varieta).
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory