Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
liborsm
|
Zaslal: ne 28. března. 2021 15:45 Předmět: rozmnožení - napěstování shiitaké |
|
|
Zdravím kolegy, - tedy pokud to tady není už úplně mrtvé - taky pěstuju shitaké ( i hlívu) z nakoupeného substrátu ( hlívu i jen ze sadby na štěpkách), ale zajímalo by mě jestli lze nějak vypěstovat shitaké z výtrusů nebo nepohlavním množením - tak lze údajně získat sadbu hlívy. Pokud by byl zájem tak odkaz na článek zašlu. děkuji za všechny rady, názory a zkušenosti
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jerry
|
Zaslal: po 05. dubna 2021 21:15 Předmět: shiitake |
|
|
No určitě jde všechno. Na fóru máš návod na kartonovou sadbu. Nevím jak ze spórů, ale z kousků nožek hlívy a bez sterilních podmínek to funguje tak jak se popisuje na fóru anebo planetahub na svých stránkách. Na lískové štěpce jsem sklidil plodnice takto před pár dny . Ale trvalo mi to delší dobu než ze sadby. Jako experiment na pochopení podmínek růstu hlívy pro mne jako začátečníka dobrý a doporučuju, ale jako výrobu vlastní sadby bych zvolil jinou metodu. Stejným způsobem Shiitake mi nešlo, hlíva je holt blbuvzdornej dravec.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: út 13. dubna 2021 14:25 |
|
|
Tu jsem našel, děkuji, ale chtěl jsem vědět jestli má někdo zkušenost s shitake nebo třeba i reishi. Děkuji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jerry
|
Zaslal: út 13. dubna 2021 14:44 |
|
|
Když jsem sušil celé kloboučky shiitake na kartonu, tak spory pustily, byly pod nima krásný bílý kola. Po navlhčení zmizela. Když jsem zkoušel čerstvé položit na vlhký karton, tak nic. Třeba planetahub v minulosti pěstoval i prodával sadbou shiitake i reishi, ten by ti určitě poradil.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: út 11. května 2021 10:37 |
|
|
út 13. dubna 2021 15:44 Jerry napsal: |
Když jsem sušil celé kloboučky shiitake na kartonu, tak spory pustily, byly pod nima krásný bílý kola. Po navlhčení zmizela. Když jsem zkoušel čerstvé položit na vlhký karton, tak nic. Třeba planetahub v minulosti pěstoval i prodával sadbou shiitake i reishi, ten by ti určitě poradil. |
Kartonová sadba jde připravit jen z hlívy. Šitake jsem zkoušel, nefunguje to.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jerry
|
Zaslal: po 05. července 2021 13:04 Předmět: shiitake |
|
|
Kartonová sadba funguje i u jiných druhů hlívy např. eryngii ?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|