Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tori
|
Zaslal: pá 31. ledna 2014 3:30 Předmět: Close-up filtry a barevné vady |
|
|
Dobré ráno, máte někdo zkušenosti s filtry HOYA CLOSE-UP +4 HMC, nakolik se u nich projevují barevné vady? (Jsou, myslím, jednočočkové.)
Totiž nemám peníze na zrcadlovku, tak chci aspoň zkusit na svůj starý foťák přidat makropředsádku s adaptérem. Canon sice dělá na můj foťák dvoučočkovou předsádku, která by měla mít menší zkreslení, ale chtěla jsem zkusit nejdřív něco levnějšího, jestli to je vůbec pro mě použitelné.
Díky moc za rady či názory. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 31. ledna 2014 9:09 |
|
|
Ahoj. Zkušenosti s tím v podstatě nemám. Kdysi jsem měl tu čest něco zkoušet, ale předsádka nebyla moc silná a výsledné zvětšení nebylo až tak zajímavé zvětšením. Ono ti to taky dost ovlivní hloubku ostrosti a "zaostřitelnost" obecně - již tam nebude možno zaostřit na "nekonečno" = někdy se tedy čoček (slabých) využívá pro práci s hloubkou ostrosti (asi)...
Pokud jde o radu na toto téma, pak rozhodně jdi do krámu, nasaď čočku a udělej pár fotek, zejména těch obrázků k testování objektivů. Pak to posuď - ale nehodnoť to příliš přísně (otestuj nejprve svůj objektiv bez předsádky). Vyfoť i pár makro fotek a posuď zda jsou vady významné. U levnějších, resp. méně kvalitních?, předsádek a čoček to také může být kus od kusu. Jde o to, jestli se vady tvého objektivu s vadami předsátky vzájemně vyruší nebo znásobí Doporučoval bych test. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 31. ledna 2014 11:09 |
|
|
Makropředsádek jsem před lety vyzkoušel hodně, a tak si troufám říct, že jednočočkové lze bez nadsázky označit za odpad. Jsou velmi levné, ale krom samotného středu je obraz zpravidla silně neostrý a plný barevných aberací. Zvětšení je zároveň poměrně nízké (dají se řetězit, ale z fotky je pak jedna duhová nekontrastní mazanice). Sadu jednočočkových, která mi tu ležela, jsem prodal už dávno za pár šušní - škoda, klidně bych ti ji poslal zadarmo na vyzkoušení a případné zahození
Velmi oblíbené jsou předsádky společnosti Raynox - DCR-150 a DCR-250. Jsou dodávané v adaptéru, který je umožňuje uchytit na závity různých průměrů (podporovaný rozsah by bylo třeba dohledat). Navíc mají, tuším, antirelfexní vrstvu. Koukám jen, že šla cena nahoru, dříve se daly sehnat z Polska i s poštovným pod 1000 Kč, teď vycházejí kolem patnácti stovek bez ohledu na to, kde je člověk koupí.
Makropředsádky mají jednu nevýhodu a jednu výhodu. Výhodou je, že nesnižují světelnost, nevýhodou je, že (jak Bob uvedl) velmi zužují hloubku ostrosti. Tzn. je třeba výrazněji clonit a přesto se toho do hloubky ostrosti moc nevejde. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: pá 31. ledna 2014 16:09 |
|
|
Díky oběma, tušila jsem, že to nebude bůhvíco. Nakonec jsem si ale vzpomněla, že vlastně lze zboží z eshopu vrátit do 14 dnů bez udání důvodu, takže jsem objednala tu lepší a vyzkouším a uvidím. Jen tak to v krámu testnout nemůžu, na ten můj Canon (A520, někdo tu s ním taky dřív fotil) je potřeba ještě adaptér, který mají málokde. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: po 28. dubna 2014 18:37 |
|
|
Prozatímní zkušenosti s (dvoučočkovou) makropředsádkou:
- zlepšení obrazu je vidět. Není to nic závratného, ale pomohlo.
- chromatická vada se buď projevuje málo, anebo mi to ještě nezačalo vadit
- automatické zaostřování foťáku přestalo být spolehlivé - na vzdálenost cca 10 cm objektu od čipu zaostřuje 2 cm za objekt.
- díky sklu navíc má foťák pocit, že předmět je ve dvojnásobné vzdálenosti. Což je nevýhoda při manuálním ostření, protože stupnice pro nastavení vzdálenosti není lineární. Ale dá se to kompenzovat přibližným zaostřením na foťáku a pak maličko pohnout stativem. |
|
Návrat nahoru |
|
|
|