Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 11. června 2012 21:16 |
 |
|
po 20. února 2012 8:52 Roman Manak napsal: |
Taky se přidám ke spamování a přidám další plodničku tohoto notoricky známého druhu. Nalezl jsem ji na svojí oblíbené lokalitě - v měkkém luhu, kde rostou ušiska po tisících (je tam hodně bezu). A i když se většinou bráním focení, když je plodnice nasvětlená přímým ostrým sluncem, tak tady jsem neodolal |
Romane, krásné fotky, řekl bych, že tady tomu to ostré slunko hodně pomohlo. (Ale jinak ho též jako fotograf nemám rád.)
_________________ JGLN
Naposledy upravil Jiří Novák dne po 11. června 2012 21:20, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: po 11. června 2012 21:18 |
 |
|
po 11. června 2012 21:16 Jiří Novák napsal: |
Taky se přidám ke spamování a přidám další plodničku tohoto notoricky známého druhu. Nalezl jsem ji na svojí oblíbené lokalitě - v měkkém luhu, kde rostou ušiska po tisících (je tam hodně bezu). A i když se většinou bráním focení, když je plodnice nasvětlená přímým ostrým sluncem, tak tady jsem neodolal |
Romane, krásné fotky, řekl bych, že tady tomu to ostré slunko hodně pomohlo. (Ale jinak ho též nemám rád.) |
Díky. Něco na tom bude. Ten okraj je sice trochu přepálený, ale jinak to i s tím sluncem vypadá dobře (to zavání samochválou )
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 11. června 2012 21:24 |
 |
|
po 11. června 2012 21:18 Roman Manak napsal: |
po 11. června 2012 21:16 Jiří Novák napsal: |
Romane, krásné fotky, řekl bych, že tady tomu to ostré slunko hodně pomohlo. (Ale jinak ho též nemám rád.) |
Díky. Něco na tom bude. Ten okraj je sice trochu přepálený, ale jinak to i s tím sluncem vypadá dobře (to zavání samochválou ) |
Ano, okraj je trošku přepálený, ale zase díky tomu dělá takovou tenkou konturu, která tu houbičku docela pěkně orámovává. Takže zde ta "samochvála" vůbec nesmrdí.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: po 11. června 2012 21:56 Předmět: boltcovitka |
 |
|
Tak jsem si myslel, že ušiska potřebují k tomu, aby vyrazily, spíše chladnější počasí. Zde, na Valachách, vyrazily prakticky po prvním větším dešti, který přišel po cca 5ti - 6ti týdnech sucha. Takto zapršelo hned zkraje června (1. - 3. -už nevím přesně a pak bylo zase skoro týden hezky). Přitom teploty přes den prakticky nešly pod 20°C; a v noci tuším že pod 10°C. Já jsem 8. vyrazil sbírat květ bezu černého k Malé Lhotě na pastvinu a zde jsem je našel na stromovém bezu, ale už zaschlé. Okolo 30 kusů. Ono zde na ten bez svítí slunko skoro celý den od rána až do večera (fotky těchto ale mám ve druhém foťáku).
Tak jsem neváhal a hned objel další místa, kde o nich vím a byly tam. Horní snímek je z okolí cylkostezky Bečva u ValMezu. Zde je listnatý les na jednu stranu otevřený a tak už začínaly zasychat. Ale bylo jich tu snad přes stovku. -Horní snímek, jestli jsem ty snímky dobře seřadil.
Spodní snímek je od Zašové, kde jich bylo asi 40 na padlém kmeni bezu (smíšený les). Zde byly živé bez nějakých známek zasychání, protože zde je to skryto v poměrně hustém lese s bohatým podrostem, který jsem musel trochu rozhrnout, abych se k nim vůbec dostal. Akorát, že zde jsem musel použít blesk (vím, že to není to "pravé ořechové"), aby byly vidět. (Zde rostly na více místech hned u lesní cesty, ale páni lesáci loni na podzim vyklučili všechny bezy hned u cesty, takže zde zůstalo jen toto jediné místo.)
Dohromady jsem si jich toho 8. 6. nasbíral asi ke stovce. Malé jsem nebral.
|
99.84 kB |
 |
V lese u Zašové na padlém kmeni bezu černého. |
|
 |
|
DSC06318L.jpg |
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 12. června 2012 19:24 Předmět: Re: boltcovitka |
 |
|
po 11. června 2012 21:56 Jiří Novák napsal: |
Tak jsem si myslel, že ušiska potřebují k tomu, aby vyrazily, spíše chladnější počasí. Zde, na Valachách, vyrazily prakticky po prvním větším dešti, který přišel po cca 5ti - 6ti týdnech sucha. Takto zapršelo hned zkraje června (1. - 3. -už nevím přesně a pak bylo zase skoro týden hezky). Přitom teploty přes den prakticky nešly pod 20°C; a v noci tuším že pod 10°C. Já jsem 8. vyrazil sbírat květ bezu černého k Malé Lhotě na pastvinu a zde jsem je našel na stromovém bezu, ale už zaschlé. Okolo 30 kusů. Ono zde na ten bez svítí slunko skoro celý den od rána až do večera (fotky těchto ale mám ve druhém foťáku).
Tak jsem neváhal a hned objel další místa, kde o nich vím a byly tam. Horní snímek je z okolí cylkostezky Bečva u ValMezu. Zde je listnatý les na jednu stranu otevřený a tak už začínaly zasychat. Ale bylo jich tu snad přes stovku. -Horní snímek, jestli jsem ty snímky dobře seřadil.
Spodní snímek je od Zašové, kde jich bylo asi 40 na padlém kmeni bezu (smíšený les). Zde byly živé bez nějakých známek zasychání, protože zde je to skryto v poměrně hustém lese s bohatým podrostem, který jsem musel trochu rozhrnout, abych se k nim vůbec dostal. Akorát, že zde jsem musel použít blesk (vím, že to není to "pravé ořechové"), aby byly vidět. (Zde rostly na více místech hned u lesní cesty, ale páni lesáci loni na podzim vyklučili všechny bezy hned u cesty, takže zde zůstalo jen toto jediné místo.)
Dohromady jsem si jich toho 8. 6. nasbíral asi ke stovce. Malé jsem nebral. |
No, podle mě oni ani nechtějí přímo chladnější počasí, ale hlavně tu vlhkost. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že rostou pořád, samozřejmě v létě je to spíše horší, ale asi kvůli srážkám. Když naprší třeba i 20 milimetrů a pak je celý den 30 stupňů, tak do večera ty srážky skoro nejsou poznat. Ale když naprší 20 milimetrů na podzim, kdy teploty nevylezou třeba nad 15, tak ty srážky vydrží podstatně dýl. Ale samozřejmě i ta teplota bude hrát nějakou roli, většina hub má nějaké optimum při kterém nejlíp rostou a ušisko patrně nebude výjimka...
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
hanýžka

|
Zaslal: út 13. srpen 2013 11:33 |
 |
|
Parádní ucho, jako čerstvě uťaté.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 02. června 2014 10:06 |
 |
|
Škoda, že ta plodnice není bez kazů ... vynikající světlo i foto! ... v mých očích
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|