Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Bolbitius coprophilus - Slzečník koprofilní
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 24. května 2014 13:41
  Předmět: Bolbitius coprophilus - Slzečník koprofilní
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto slzečníky sleduji na lokalitě tuším už po tři roky, ale doposud se mi je nepodařilo zastihnout v ucházející kondici (buďto jsem přišel pozdě a už byly seschlé, nebo se na nich výrazně podepsaly nájezdy slimáků). Až letos se mi podařilo zastihnout jich několik v celkem slušném stavu. Vyrůstají na hromadě vyvezeného odpadu z koňských stájí, především na zastíněných místech (na stranách hromady, v různých prohlubních). Potkávám je hlavně zjara, od dubna do června.
Tvar plodnic je klasicky slzečníkovitý. Zbarvení klobouku je v mládí většinou v odstínech růžové (narůžovělé, šedorůžové, za vlhka více intenzívní), později převládá zbarvení naoranžovělé (broskvově oranžové tóny), někdy s růžovým nádechem nebo skvrnami v některých částech klobouku, za sucha a ve stáří vybledá. Třeň mívá u mladých plodnic růžový nádech.
Dle popisů v literatuře i na internetu jsem před těmi třemi lety dospěl k tomu, že se jedná o Bolbitius coprophilus.

198.35 kB    
03.05.2014 - Ústecko
Bolbitius coprophilusB.jpg
   Bolbitius coprophilusB.jpg

198.8 kB    
Bolbitius coprophilus (2)B.jpg
   Bolbitius coprophilus (2)B.jpg

195.55 kB    
Bolbitius coprophilus (3)B.jpg
   Bolbitius coprophilus (3)B.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 25. května 2014 15:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní!
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 25. května 2014 18:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pěkný nález
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. května 2014 23:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. května 2014 7:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Úchvatný! Jak v takové lokalitě fotíš? Představa, že si tam rozhodím podložku a ulehnu za kukátko mi lákavá nepřijde Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. června 2014 23:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 27. května 2014 8:36 Bob napsal:
Úchvatný! Jak v takové lokalitě fotíš? Představa, že si tam rozhodím podložku a ulehnu za kukátko mi lákavá nepřijde Smile

Celkově to docela jde, i když je pravda, že někdy je to trochu dobrodružnější. Když jdu fotit na tuto lokalitu, tak se připravuji už u auta a na hromadu vyrážím už "na lehko" - v jedné ruce foťák s dálkovkou přidělaný na menším stativu (velký stativ čeká jako rezerva v autě, kdyby ho bylo potřeba), ve druhé ruce dvě větší zrcadla, do jedné kapsy pinzetu a tři malá zrcátka, do druhé kus igelitu jako podložku a do další něco na stínění. Dobrým pomocníkem je i úhlový hledáček, aby se tam člověk nemusel válet.
Horší je to s pohybem v takovém terénu - někde je to více slámové, někde více z produktů trávení. Některé části mají docela pevný povrch, takže se to sice při chůzi pod nohou trochu houpe, ale jinak to jde. Chce to rovnoměrně našlapovat, aby se člověk případně bořil jen velmi mělce a pomalu. I tak se ale občas stane, že povrch povolí nebo se přejde na měkčí část a pak tam zahučím i nad koleno, jen to hvízdne. To pak ani ty kanady nebo holiny nepomůžou...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 09. června 2014 12:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

škoda ... taková pěkná houba, a já si jí asi nikdy nenajdu Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 09. června 2014 13:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 07. června 2014 0:24 b.gun napsal:
út 27. května 2014 8:36 Bob napsal:

Celkově to docela jde, i když je pravda, že někdy je to trochu dobrodružnější. Když jdu fotit na tuto lokalitu, tak se připravuji už u auta a na hromadu vyrážím už "na lehko" - v jedné ruce foťák s dálkovkou přidělaný na menším stativu (velký stativ čeká jako rezerva v autě, kdyby ho bylo potřeba), ve druhé ruce dvě větší zrcadla, do jedné kapsy pinzetu a tři malá zrcátka, do druhé kus igelitu jako podložku a do další něco na stínění. Dobrým pomocníkem je i úhlový hledáček, aby se tam člověk nemusel válet.
Horší je to s pohybem v takovém terénu - někde je to více slámové, někde více z produktů trávení. Některé části mají docela pevný povrch, takže se to sice při chůzi pod nohou trochu houpe, ale jinak to jde. Chce to rovnoměrně našlapovat, aby se člověk případně bořil jen velmi mělce a pomalu. I tak se ale občas stane, že povrch povolí nebo se přejde na měkčí část a pak tam zahučím i nad koleno, jen to hvízdne. To pak ani ty kanady nebo holiny nepomůžou...
Zkus sněžnice... Wink Krásný nález!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 25. února 2015 19:53
  Předmět: Bolbitius coprophilus - Slzečník koprofilní
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podařilo se mi při úklidu záložního disku objevit jednu složku s několika fotkami hub z roku 2013, na které jsem v průběhu času úplně zapomněl. Si ani nevybavuji, že se mi jednoho slzečníka podařilo vyfotit už tenkrát. Tak ji přidávám alespoň dodatečně s téměř dvouletým zpožděním.

196.2 kB    
10.05.2013 - Ústecko
Bolbitius coprophilus.jpg
   Bolbitius coprophilus.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru