Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Štítovka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. června 2014 0:35
  Předmět: Štítovka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při poslední návštěvě Středohoří jsem potkal tuto trojici štítovek, které svým vzhledem na první pohled připomínaly štítovky stinné - klobouk na středu s tupým, sametově šupinatým hrbolem, na zbytku zrnitě šupinatý, třeň taktéž pokrytý drobnými, zrnitými šupinkami. Byly však o něco drobnější a světlejší (průměr klobouku do 5.5 cm), neměly tmavé ostří lupenů a rostly na smrkovém pařezu.
Má někdo zběhlý ve štítovkách nějaký tip, o který druh by se mohlo jednat?

193.56 kB    
31.05.2014 - České středohoří (TP)
PluteusB.jpg
   PluteusB.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. června 2014 7:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S určením asi nepomůžu, ale něco podobného zmiňuje hanýžka tady:

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=62242#62242
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: st 11. června 2014 22:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky takový štítovky občas nacházím u sebe v lese a makroskopicky jim říkám štítovka sametonohá (Pluteus plautus). Jestli je to opravdu ona nemůžu sloužit, ale ber to jako tip Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. června 2014 13:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hanýžka to jistě rozsekne, ale já položím na stůl můj tip :Pluteus podospileus - Štítovka vločkatá
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: pá 13. června 2014 14:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, tady Hanýžka, zdravím od Terinky. Na 1. pohled to vypadá, že má štítovka klobouk z delších elementů, ale fotka může klamat. Něco z okruhu plautus by to mohlo být, ale taky je spousta nových druhů, takže bych určitě uvítala exsikát.
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. září 2014 20:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opožděně odpovídám.
Vzorek jsem si samozřejmě nevzal, přiznávám, že tomu sběru vzorků moc nedám... Navíc mi v terénu přišla poměrně vzhledově výrazná a naivně jsem si myslel, že nebude takový problém s určením. Jenže doma při projíždění atlasů a encyklopedií mne už optimismus opustil. Lokalitu jsem od té doby navštívil už třikrát, ale další plodnice tam již nebyly. Nicméně do této oblasti jezdím prakticky celoročně a až se tam zase nějaká vyskytne, tak ji tentokrát seberu.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 03. září 2014 1:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

b.gun: Já, jakožto člověk, který se věnuje fotografii jako takové už delší dobu a focení hub teprve jenom "relativně" krátkou dobu (asi 5 - 6 let), co jsem si koupil tzv. digitál, tak toto tvoje foto je perfektně provedené. Nebolil: co má být ostré, to je ostré a pozadí mázlé. Gratuluiji ti k tomuto snímku. mně se to tak často nepovede. Akorát, že s určením toho, co je to zač, ti nepomůžu. Tady u mne vítězí styl proveedení fotografie. Paleček nahoru !!!!!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru