Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: pá 11. července 2014 21:22 Předmět: Choroš šupinatý - Polyporus squamosus |
|
|
Vzhledem k tomu, že v té době zde panovalo poměrně suché počasí, jsem spíše počítal s tím, že nijak moc neporostou, ale spíše zaschnou. Sice sem tam pár kapek spadlo. tak mne tento choroš hodně překvapil, protože "rostl jako z vody". Viz další tyto snímky: Jsou foceny asi po dvou dnech - nápis v mé signatuře - JGLN xxxxxx udává to, že čísla jsou den - měsíc - rok focení, např. JGLN 300614 udává, že to bylo foceno 30. června 2014. Snažím se toto uvádět u všech svých snímků.
|
99.4 kB |
|
Pohled zespodu. Ty černé tečky (body)- sem tam - na rourkách, to jsou naprosto běžné muchy, které tam seděly. |
|
|
|
DSCN7686L.jpg |
|
99.93 kB |
|
Trošku celkový pohled na tento strom |
|
|
|
DSCN7702L.jpg |
_________________ JGLN
Naposledy upravil Jiří Novák dne pá 11. července 2014 22:08, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: pá 11. července 2014 21:56 Předmět: Choroš šupinatý - Polyporus squamosus |
|
|
Mám ten dojem, že asi tak do konce června "šupináč" na této lípě v Dačickém zámeckém parku ještě rostl, ale že od července už nerostl, ale jen začínal "stárnout". Viz tyto další snímky, kdy mi připadá velikostí prakticky už stejný. Pro poronání jeho velikosti je zde snímek s mojí maličkostí. Nacházel se ve výšce asi tak 3,5 až 3,8 metrů nad zemí. Se svojí "živou výškou" měřím 184 cm; moje vztyčená paže dosahuje k 250 cm. Podle toho si můžete udělat představu o velikosti tohoto trsu. Já odhaduji velikost tohorto trsu na 75 cm, tedy tři čtvrě metru. a je to možná i víc. Největší plodnice, ta vlevo dole, má průměr určitě tak 52 - 57 cm, tedy pře půl metru. (Měřil jsem to sic odhadem s pomocí stativu - pevného dřevěného, jeho ručky, která řídí pohyb tzv. havy stativu, její náklon (měří cca 25 cm a do šířky tohoto klobouku se mi vešla 2x + - ještě zbýval nějaký kousíček navrch - ale věřím, že jsem se o moc nespletl.) Myslím si, že to bude moje letošní největší houba.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Zima
|
Zaslal: ne 03. května 2015 17:31 |
|
|
Dnešní nález z vycházky do Divoké Šárky;při cestě na zetlelém pařezu; jedná se můj o druhý letošní nález tohoto choroše a vzal jsem jej velice ochotně na zpracování pro kuchyňské účely,neboť plodnice nalezené před 3 dny se velice osvědčily jako obalované řízečky;chutné,vláčné,voňavé... sírovce v chutnosti sice nepředčí,ale stejně se po nich jen zaprášilo...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Janda
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen