Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii)
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kropidlák

PříspěvekZaslal: pá 04. října 2013 18:25
  Předmět: Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemá někdo hlubší zkušenosti s pěstováním hlívy královské (máčkové), které by na fóru sdílel?

Něco jsem načetl a vyzkoušel s více či méně uspokojivými výsledky (viz. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=60219#60219). Tato houba nám opravdu zachutnala a rád bych proto dosavadní postup pěstování vylepšil tak, abych zaručil stabilní výtěžky.

Četl jsem články jako Estrada et al.: Improvement of yield of Pleurotus eryngii var. eryngii by substrate supplementation and use of a casing overlay nebo Gyôrfi et al.: Casing-material experiments with Pleurotus eryngii. Taky znám postup prezentovaný na kiwi fóru na http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=212. Plodnice hlívy, které zde autor prezentuje, mi ale připadají deformované.

Budu rád za každou i sebemenší radu či dobrý odkaz...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kropidlák

PříspěvekZaslal: čt 24. dubna 2014 16:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem zkusil namíchat substrát, sterilizoval ho v troubě, přenesl do vysterilizované vaničky, naočkoval hlívou královskou a pak čekal a čekal. Minulou sobotu se objevila primordia, tak jsem substrát zasypal hlínou, přiklopil druhou vaničkou a lehce zavlažoval. Snad se jich časem ukáže víc...

18.62 kB    
obrázek 1.JPG
   obrázek 1.JPG

24.59 kB    
obrázek 2.JPG
   obrázek 2.JPG

12.56 kB    
obrázek 3.JPG
   obrázek 3.JPG
daggy

PříspěvekZaslal: ne 27. dubna 2014 18:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pekne kusky Very Happy
A aky substrat si pouzil? Ja skusim slamu a potom mix slamy a lipovych hoblin. A este planujem psenicu, ale tu budem sterilizovat v papinaku.
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 28. dubna 2014 18:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koupil jsem na internetu slaměnou podestýlku v peletách a bukovou štěpku. To jsem namíchal v poměru cca 3-5 díly slaměných pelet a jeden díl štěpky, přidal jsem ještě otruby, vysterilizovanou kávovou sedlinu, sádru a oxid vápenatý. To jsem promíchal, přidal převařenou vodu a naládoval do zavařovaček se skleněným víkem bez těsnění. Takto to obvykle sterilizuji v troubě a pak přímo očkuji (viz foto). Tentokrát jsem ještě horký substrát přenesl do plastové vaničky, kterou jsem před tím zalil vodou se Savem.

Ty slaměné pelety opravdu vřele doporučuji. Jednak je sláma již nasekaná a jednak jsou slisované tak, že po styku s vodou zvětší objem odhadem 5-10x. Takže je to lepší než skladovat balík slámy a slámu pak řezat.

112.65 kB    
Kultivace ve skleněných nádobách. Dají se použít i půllitrové nádoby. Nalevo je nádoba ještě zavřená. Otevírám je, až se objeví primordia.
obrázek 1.JPG
   obrázek 1.JPG
Kropidlák

PříspěvekZaslal: po 19. května 2014 20:34
  Předmět: Druhá vlna je tu...

Po týdnu jsem zkontroloval substrát, který jsem tu ukazoval dříve, a našel jsem pár pěkných houbiček. Využil jsem těchto chladných a deštivých dnů a substrát jsem nechal venku za oknem. Hlívy ještě povyrostly a taky jim pěkně ztmavly klobouk. Zitra budu sklízet.

126.03 kB    
obrázek 2 (1).JPG
   obrázek 2 (1).JPG

114.72 kB    
obrázek 1 (1).JPG
   obrázek 1 (1).JPG

107.8 kB    
obrázek 2.JPG
   obrázek 2.JPG

120.01 kB    
obrázek 1.JPG
   obrázek 1.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. května 2014 8:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nádhera! Pomalu mi opadávají životní komplikace a tak začínám pokukovat po nějakém tom mykozahradničení. Tohle se mi líbí hódně. Jak seberu odvahu tak naplánuji procesy a zkusím také.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
daggy

PříspěvekZaslal: st 21. května 2014 11:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ja som skusil 2 7dcl zavarovacky s psenicou a potom 2 vrecia s senicnou slamou a 2 kombinacia psenicna slama+lipove hobliny (u oboch s malym pridavkom sadry). Zavarovacky som sterilizoval po uvareni psenice asi 1,5 v papinaku, substrat do vriec som sterilizoval pri cca. 107°C v paraku na zemiaky asi 3 hodiny. Po tyzdni tam uz bolo krasne zivo. Teraz som sluzobne v zahranici, takze som to uz tyzden a pol nevidel, tak som zvedavy co ma doma caka v piatok. Dufam ze nie zelena pliesen Wink
daggy

PříspěvekZaslal: út 24. června 2014 11:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak slama zarodila, konecne som ochutnal v polievke maly vlastny trs tejto hlivy. Sice sa im nevytvorili hlavicky, asi nedostatkom svetla a vyzerali vselijako pokrutene, ale chutili dobre. Dal som tam teraz LEDkove osvetlenie, azda sa to zlepsi, rastu mi totiz dalsie 2 trsy. Na psenici sa tiez cosi deje, mycelium zacina prerastat kryciu vrstvu, tak uvidime. Slama s lipovymi hoblinami vyzera dost, zle, ale este pockam, mozno nakoniec aj z toho nieco bude...
daggy

PříspěvekZaslal: čt 26. června 2014 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tu je ta moja krasavica a na svet sa deru dalsie kusky Very Happy

194.4 kB    
Hliva kotucova
kotucova.jpg
   kotucova.jpg
caco

PříspěvekZaslal: po 14. července 2014 18:03
  Předmět: Re: Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii)

pá 04. října 2013 19:25 Kropidlák napsal:
Nemá někdo hlubší zkušenosti s pěstováním hlívy královské (máčkové), které by na fóru sdílel?

Něco jsem načetl a vyzkoušel s více či méně uspokojivými výsledky (viz. http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=60219#60219). Tato houba nám opravdu zachutnala a rád bych proto dosavadní postup pěstování vylepšil tak, abych zaručil stabilní výtěžky.

Četl jsem články jako Estrada et al.: Improvement of yield of Pleurotus eryngii var. eryngii by substrate supplementation and use of a casing overlay nebo Gyôrfi et al.: Casing-material experiments with Pleurotus eryngii. Taky znám postup prezentovaný na kiwi fóru na http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic.php?f=6&t=212. Plodnice hlívy, které zde autor prezentuje, mi ale připadají deformované.

takže vytvoril som si sadbu zo zrnovej sadby a potom rozsadil do substrátov,pšeničný,pšeničný z pilinami. najlepšie prerastie pšeničný. ak sa náhodou niekde chytilo kúsoček zelenej mrchy podhubie ju rýchlo zabilo. stalo sa to u substrátu sterilizovanom len pol hodinu,ináč sterilizujem 1 hodinu v papináku.prerastenie v 7dcl pohároch mám bez problémov,ale u tlačenek sa mi vytvorí jenom vrchná čepička a dalej nejde.zrní pak skvasí. nevie nekdo kde je problém? teplota je cca 15-23˙C. teraz sa mi vytvorilo po otvorení takéto niečo-vid foto akvárko.tie hrče majú štruktúru jak huba a aj tak chutia a vonajú,tak neviem či s toho narastú huby,alebo to ostane v tomto stave. na povrchu sa vylučujú kapičky tekutiny,ktorá vonia sladce. v 2 pohároch sa mi tej tekutiny vytvorilo aj okolo celej sklenice a je to hustejšie ako voda,o čo ide neviete?

188.8 kB    
IMG_4950.jpg
   IMG_4950.jpg

186.49 kB    
týžden po odkrytí
IMG_4948.jpg
   IMG_4948.jpg
caco

PříspěvekZaslal: po 14. července 2014 18:10
  Předmět: Re: Pěstování hlívy královské neboli máčkové (Pleurotus eryngii)

po 14. července 2014 19:03 caco napsal:
pá 04. října 2013 19:25 Kropidlák napsal:

takže vytvoril som si sadbu zo zrnovej sadby a potom rozsadil do substrátov,pšeničný,pšeničný z pilinami. najlepšie prerastie pšeničný. ak sa náhodou niekde chytilo kúsoček zelenej mrchy podhubie ju rýchlo zabilo. stalo sa to u substrátu sterilizovanom len pol hodinu,ináč sterilizujem 1 hodinu v papináku.prerastenie v 7dcl pohároch mám bez problémov,ale u tlačenek sa mi vytvorí jenom vrchná čepička a dalej nejde.zrní pak skvasí. nevie nekdo kde je problém? teplota je cca 15-23˙C. teraz sa mi vytvorilo po otvorení takéto niečo-vid foto akvárko.tie hrče majú štruktúru jak huba a aj tak chutia a vonajú,tak neviem či s toho narastú huby,alebo to ostane v tomto stave. na povrchu sa vylučujú kapičky tekutiny,ktorá vonia sladce. v 2 pohároch sa mi tej tekutiny vytvorilo aj okolo celej sklenice a je to hustejšie ako voda,o čo ide neviete?

124.96 kB    
IMG_7528.jpg
   IMG_7528.jpg

186.9 kB    
2,5 týždna odkryté
IMG_7527.jpg
   IMG_7527.jpg
caco

PříspěvekZaslal: po 14. července 2014 18:13
  Předmět: jgfdg

jdgfgdfgdffgdf

113.33 kB    
IMG_7533.jpg
   IMG_7533.jpg

154.88 kB    
IMG_7529.jpg
   IMG_7529.jpg
caco

PříspěvekZaslal: po 14. července 2014 18:15
  Předmět: fdsdfsd

väčšina tekutiny vyliatá

118.98 kB    
ešte trochu tekutiny
IMG_7531.jpg
   IMG_7531.jpg

110.65 kB    
po vyliatí tekutiny
IMG_7530.jpg
   IMG_7530.jpg
daggy

PříspěvekZaslal: út 15. července 2014 13:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tu tekutinu mam v poharoch aj ja, robil som na skusku 2 pohare a nic sa tam nedeje, podhubie vyliezlo takmer ponad hrdlo, sice nie tak ako Tebe, ale stale nic. Pritom slama este nebola ani prerastena vo vreci a uz zacala prva vlna. Skus ich dat do chladnejsej miestnosti a menej zvlhcuj, mozno sa to rozbehne. Pripadne aspon na den dole do chladnicky.
A co sa tyka tych tlacenkovych sackov, nemas tam velmi utlaceny substrat? Mozno ho nedokaze podhubie prerast. Pripadne skus este aspon na jednom vrecku narobit do obalu male dierky, mozno nedokaze "ventilovat" prebytocne CO2, preto neprerasta. Mne sa tak raz zastavila hliva ustricova, ked som narobil v spodnej casti male dierky, zacala spodok vreca prerastat.
caco

PříspěvekZaslal: út 15. července 2014 21:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 15. července 2014 14:49 daggy napsal:
Tu tekutinu mam v poharoch aj ja, robil som na skusku 2 pohare a nic sa tam nedeje, podhubie vyliezlo takmer ponad hrdlo, sice nie tak ako Tebe, ale stale nic. Pritom slama este nebola ani prerastena vo vreci a uz zacala prva vlna. Skus ich dat do chladnejsej miestnosti a menej zvlhcuj, mozno sa to rozbehne. Pripadne aspon na den dole do chladnicky.
A co sa tyka tych tlacenkovych sackov, nemas tam velmi utlaceny substrat? Mozno ho nedokaze podhubie prerast. Pripadne skus este aspon na jednom vrecku narobit do obalu male dierky, mozno nedokaze "ventilovat" prebytocne CO2, preto neprerasta. Mne sa tak raz zastavila hliva ustricova, ked som narobil v spodnej casti male dierky, zacala spodok vreca prerastat.

jj skúsim to nabudúci týžden,dalšie várky. na pár pohárov som dal 1cm zeme navrch tak som zvedavý čo sa udeje. 2poháre som dal na 8 hodín do chladničky tak som zvedavý či tepelný šok uspeje.tie sáčky už budú vťahu lebo páchnu skysnutím. musím urobiť dalšie,moc som to neutláčal,ale v papináku to nejak naplo natvrdo,tak ich budem musieť viazať navolno.musím vyskúšať aj polničku,hádam polezie skôr
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru