Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Xerocomus rubellus - Suchohřib červený
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 03. září 2012 21:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jeden za zenitem, druhý vybělený sluníčkem. Hráz rybníka Černiš, pod duby. Včera byly v lepším stavu a hlavně jich tam bylo víc. S touhle barvou a provozem jak na Václaváku tam nemají šanci...

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 07. září 2012 15:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podařilo se mi najít několik dalších - většina na světle, takže světlejší, ale jeden dvojitý byl schovaný v ostružiní a trávě, takže si zachoval krásnou sametově červenou barvu:

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 03. července 2013 22:12
  Předmět: Xerocomus rubellus
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že tento hřib je tak jedinečný, že záměna je téměř vyloučena. Suchohřib červený. Nalezeno v parku u zámku Kinských ve Valašském Meziříčí pod rozložitým dubem (ale jestli pod letním nebo pod zimním - to po mně nechtějte). Pak jsem se tam byl podívat hned druhý den, ale už jsem je nenašel (?). Ten vytržený jsem si vzal domů, abych si byl určením jistý (dle atlasů). Nesnědl jsem jej, proltože byl komplet červivý. Opět moje prvourčení (zatím jsem takovéhoto hřiba nepotkal) a myslím si, že jsem určili správně.

99.49 kB    
DSCN2482L.jpg
   DSCN2482L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 08. července 2013 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ač jsem ty původní už nenašel, povedlo se mi najít o kousek vedle tuto "rodinku". Nejsou krásní? /Akorát se omlouvám za kvalitu fotky./

99.12 kB    
DSCN2501L.jpg
   DSCN2501L.jpg

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 08. července 2013 21:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsou Wink Taky bych se jim pár desítek minut věnoval Laughing
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 07. července 2014 22:24
  Předmět: Xerocomus rubellus - Suchohřib červený

Lokalita je na spíš stinné partii hráze, kde hřib červený v roce 2012 rostl, v zimě 2012/2013 tam rybáři navezli nějaký humózní substrát, v roce 2013 se houba neobjevila a teprve nyní ho zvládla prorůst a ukázala kloboučky od velikosti špendlíkové hlavičky až do ~1 cm. Tohle je makro 1:1,5 Smile

174.28 kB    
7. červenec 2014, koruna hráze rybníku, duby, Českobudějovicko
SDIM1848_960.jpg
   SDIM1848_960.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. července 2014 7:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

excelentní !
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 19. července 2014 22:15
  Předmět: suchohřib červený

Stejná lokalita jako loni: V parku u zámku Kinských přímo ve ValMezu. Letos asi tak 28 plodnic různého stáří. Opět pod tím samým dubem jako loni. Některé plodnice, respektive jejich třeň, měly bizarní tvar na bázi třeně - jestli byly něčím napadeny ...např. nějakým virem .... nebo něčím podobným .... to se můžu jen dohadovat. Takto, jak jsou vyfoceny na spodním dvojsnímku, tak skutečně rostly.

97.93 kB    
DSCN8048L.jpg
   DSCN8048L.jpg

102.57 kB    
DSCN8056L.jpg
   DSCN8056L.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 19. července 2014 22:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Možná se jen snažil maskovat za h. příživného Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 19. července 2014 23:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 19. července 2014 23:34 no-X napsal:
Možná se jen snažil maskovat za h. příživného Smile

Člověk neví, co se jemu samotnému líhne ve vlastní palici. Natož aby věděl, co se líhne na těchto místech houbě .... ????

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 04. srpen 2014 20:19
  Předmět: suchohřib červený - Xerocomus rubellus

V lipové aleji v jedné z ulic Val Mezu jsem našel tohoto s. červeného s třeněm prakticky jen žlutým. Pouze nad bází jsou jenom jakoby naznačené narůžovělé tóny a o něco výše nahnědlé. Rostl trochu jakoby bokem od lip přes chodník těsně u plotu zahrádky rodinného domu v trávě. Lípy zde jsou docela i košaté a mohutné.

99.08 kB    
DSC01364L.jpg
   DSC01364L.jpg

Oťas

PříspěvekZaslal: po 01. srpen 2016 18:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedna "hezčí babka" z brněnska - konečně trochu napršelo, tak pomalu lezou Smile - obora Holedná, v okolí cca 3x4m dalších asi 15 mrňousů. (bohužel foceno jen mobilem)

170.99 kB    
hřib červený.jpg
   hřib červený.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 03. srpen 2016 9:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ve čtvrtek jsem ho potkal u Ohře v trávě pod větví lípy skloněné až k zemi u půjčovny raftů a kánoí v obci Loket. Krásná soliterní plodnice (pokud někdo nevytrhal okolní) s kloboukem 7-8 cm.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru