Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co to asi může být?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 04. srpen 2014 20:59
  Předmět: Co to asi může být?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto drobnou houbičku jsem našel v převážně smrkovém lese na skoro už se rozpadajícím pařezu (s největší pravděpodobností) smrku. Průměr největších kloboučků byl asi 6 -7 mm, výška třeně tak 30mm při cca 1 mm tloušťky. Lupeny vzhledem k velikosti mi připadaly celkem dost řídké. Houbičky působily až takovým průsvitným dojmem, kdy při pohledu shora je na klobouku vidět žebrování podle lupenů.
Našel jsem v atlasech žebernatku maličkou a připadá mi, že to může být ona (růst této se udává na nejrůznějších listnáčích a vzácně i na smrku).
Nalezeno podlíž Podolí na Valašsku 1. 8.
Na spodním sníkmu je nahoře kus tohoto pařezu utržený a položený tak, aby byl vidět i pohled na lupeny. Bohužel, kvalita fotek není nejlepší, protože tu byl velký kontrast mezi bílými plochami a "pozadím". Snažil jsem se to trochu vylepšit v PC, ale moc to nešlo, tak jsem toho nechal.

99.52 kB    
DSC01290L.jpg
   DSC01290L.jpg

99.49 kB    
DSC01291L.jpg
   DSC01291L.jpg

mara73

PříspěvekZaslal: po 04. srpen 2014 21:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych to opravdu viděl na žebernatku maličkou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru