Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Veliká plodnice nějakého suchohřibu
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 16. srpen 2014 9:28
  Předmět: Veliká plodnice nějakého suchohřibu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Netuší někdo který xerocomus to bude? Asi 15 plodnic rostlo v parku pod dubem přímo v centru Českých Budějovic - málem mě to shodilo z kola, jak jsem se lekl té velikosti Laughing Ta vzrostlá houba byla asi největší plodnice suchohřibu, co jsem kdy viděl.

195.63 kB    
12.8.2014 České Budějovice
IMG_3416_1.jpg
   IMG_3416_1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 16:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jestli se dužina mezi rourkami a pokožkou klobouku zbarvila do růžova, tak bych tipla X. bubalinus.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 17:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jenže jak jsem zjistil na boletales.com,průměr klobouku je u X.bubalinus max 50 mm...kvůli tomu by autor příspěvku asi z kola nepadal... Wink kromě toho se snad u nás zatím nenašel (nebo ano?);já bych to viděl na X.engelii i když tam ta "mrkvička" v bázi třeně chybí - z asi 15 plodnic, které jsem letos sbíral,polovina ten znak měla (mladé,čerstvé plodnice),druhá polovina (ty starší,sušší) ne...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 19:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož, já neumím přepočítat padání z kola na centimetry Smile ... takhle z fotky mi to připadá jako 10 +/- 2 cm, ale samozřejmě to mohlo být víc. X. engelii nezpochybňuju, taky jsem našla letos typické plodnice bez výrazného oranžovění a naopak silně oranžovějící exemplář s kloboukem úplně světloučkým (světlá okrovo-meruňková). Ale na téhle fotce to prostě špatně vidím, jakou to vlastně mělo barvu. Mikroskop by to každopádně rozsekl - bubalinus má užší výtrusy (Q = okolo 2,7, zatímco engelii okolo 2,4).

X. bubalinus se našel, určitě nejednou, možná se ještě moc nerozlišuje. S J.Polčákem jsme ho potkali letos v parku - viz foto na nahuby.sk, na damyku je např.: tady nebo tady.

Oranžové kapky v dužině báze vnímám jako trochu nejednoznačný určovací znak. Pokud najdu sucháč, který vypadá jako X. engelii a má mrkvovou dužinu, tak to beru jako potvrzení diagnózy. Pokud vypadá hodně odlišně od typického X. engelii (berte s rezervou, viděla jsem jich málo), tak je to už horší. Někteří autoři (G. Kibby, E.A.Taylor, B. Assyov) uvádějí tento znak i u X. rubellus, zatímco Šutara et al. (2009) ho u X. rubellus výslovně vylučují. Na nahuby.sk je fotka X. bubalinus od V.Pšenky, jehož nález má jen slabě růžovou dužinu v klobouku a navíc ostře oranžovou dužinu v bázi třeně, nikdo jeho určení nezpochybnil (v terénu bych něco takového předběžně tipovala asi právě na X. engelii). B. Assyov na boletales.com připouští červenooranžové kapičky v dužině báze třeně i u X. bubalinus, ačkoli ve svém článku o nálezu tohoto druhu v Bulharsku (2011) se o tom nezmiňuje... Až si někdy pořídím mikroskop a projde mi jich pod očima pár set, tak v tom už možná budu mít jasno, ke které autoritě se přiklonit. Very Happy
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 21:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono je to celkově problematické. Souvisí to s nejednoznačným pojetím druhů X. engelii a X. armeniacus u různých autorů. Někteří považují X. engelii za formu X. rubellus, někteří za totožný s X. armeniacus a další za samostatný druh. Pak si vyberte, v souladu s jakým názorem to budete určovat Smile

Nemyslím si, že by to byl X. bubalinus, ale ne pro větší rozměry - hodně tu poslední týdny pršelo, takže babky tu rostou enormně co do množství i rozměrů. Před týdnem jsem našel X. cisalpinus snad s 12cm kloboukem (v popisech taky mívá méně).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 22:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No to s tím padáním z kola byl samozřejmě pokus o žert,průměr klobouku se dá považovat za "směroplatný" s velkou rezervou,to má no-X naprostou pravdu...Ale díval jsem se na ty odkazy od Tori ... ten nález s J.Polčákem i identifikace dle makroznaků na 99% ukazují na X.bubalinus,ale překvapuje mě že u takového nálezu nebylo určení doloženo mikroskopováním a nebyl pořízen exikát;tím ale nijak správnost určení nezpochybňuju...v podstatě to samé platí i u nálezů uveřejněných na Damyku - zde názory oscilují od h.Engelova až po h.skvrnitý,h.lindový,h.hnědofialový... ten druhý odkaz je na nález z Německa...Takže,mě by pouze zajímalo,zda nález tohoto taxonu v ČR byl jednoznačně potvrzen i na základě mikroznaků,zda existuje herbářová položka a zda,kde a kým byl nález zdokumentován...Pokud o tom má někdo relevantní informace,prosím sdělte mi je,rád si doplním své záznamy...
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 22:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zeptejte se možná přímo M.Mikšíka, ten se o ně poslední dobou dost zajímá, tak bude mít určitě i doložené nálezy.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 23:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 17. srpen 2014 22:50 Tori_ napsal:
Zeptejte se možná přímo M.Mikšíka, ten se o ně poslední dobou dost zajímá, tak bude mít určitě i doložené nálezy.
;

zkusím to,díky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 13:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Typický Xerocomellus bubalinus !
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 18:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 18. srpen 2014 13:01 Michal Mikšík napsal:
Typický Xerocomellus bubalinus !

Můžu vás ještě poprosit o doplňující info, co přesně jsou v tomto konkrétním případě typické znaky, které nález rozliší od X. engelii? Barva dužiny v klobouku, celkový charakter, ... ?
mlčochherp

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 20:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je super!!!U nás se začíná rozmáhat plno nových druhů hřibů, možná by mělo za pár let vyjít pokračování knihy o Hřibovitých houbách co napsal Šutara a spol., plno druhů tam ještě chybí, hlavně těch nově objevených Very Happy
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 22:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Xerocomellus bubalinus má v mládí obvykle výrazně hrbolatý červenohnědý klobouk, později vybledající s růžovými tóny. Třeň je podélně světle červeně vláknitý. Dužnina modrá zhuba v horní polovině plodnice, od poloviny třeně je okrová až hnědookrová zóna, ale u 99% plodnic nikdy s mrkvovými zrnéčeky jako má X. engelii. typická je předevěím ale červená zóna těsně pod pokožkou kloboluku, která je někdy výrazná až ke třeni, jindy je silná jen pár milimetrů. Výrazná je ale ekologie hřibu. Tento hřib nikde zatím nebyl nalezen v lese, ale vždy jen ve městských parcích, zahradách soukromých domů. Já sám mám několik lokalit mezi paneláky v Praze. Preferuje růst pod lípami, duby/lípami, břízami/borovicemi. Preferuje městské prostředí, což mohou být nějaké nároky na látky obsažené v půdě, např nějaké kovy apod. Plodnice mohou být veliké, viděl jsem plodnici co měla 15 cm ale je to spíše výjimka.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 22:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nicméně ještě dodávám, že už se mi mockrát stalo, že jsem si myslel, že to byl X. bubalinus a byl to nakonec X. engelii. Nutné je samozřejmě milkroskopické potvrzení, Q. je u B. bubalinus 2,7 u B. engelii 2.3.

Pantátův nález by mohl bát i X. engelii, ale nesedí mi tam ta hrbolatá pokožka klobouku, která je právě typická pro X. bubalinus. Na druhou stranu růst pod duiby napovídá spíše X. engelii. Houby mohou být potvory. navíc X. engelii se v parcích občas najde, i když hojnější je v lesích.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 22:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

18. srpen 14, 20:43 mlčochherp napsal:
Tak to je super!!!U nás se začíná rozmáhat plno nových druhů hřibů, možná by mělo za pár let vyjít pokračování knihy o Hřibovitých houbách co napsal Šutara a spol., plno druhů tam ještě chybí, hlavně těch nově objevených Very Happy

Dlouhodobě pracuji na opravdu velikém dvoudílném atlasu hřibovitých hub s italskými mykology, kde by by byly všechny evropské druhy detailně popsány a vyobrazeny na fotografiích, názorných tabulích (kresby + fotografie). Ale kdy se podaří dílo dokončit to fakt netuším. je to běh na dlouhou trať. Ale jen pro představu jak třeba bude vypadat tabule s hřibem kovářem žlutým.

104.23 kB    
Snímek1.JPG
   Snímek1.JPG
mlčochherp

PříspěvekZaslal: út 19. srpen 2014 8:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 18. srpen 2014 22:52 Michal Mikšík napsal:
18. srpen 14, 20:43 mlčochherp napsal:

Dlouhodobě pracuji na opravdu velikém dvoudílném atlasu hřibovitých hub s italskými mykology, kde by by byly všechny evropské druhy detailně popsány a vyobrazeny na fotografiích, názorných tabulích (kresby + fotografie). Ale kdy se podaří dílo dokončit to fakt netuším. je to běh na dlouhou trať. Ale jen pro představu jak třeba bude vypadat tabule s hřibem kovářem žlutým.

Tak to je celkem náročná práce, přeju hodně úspěchu ať se zdaří. Když říkáš s italskými mykology, tak dílo nevyjde jen v italštině že??
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru