Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Určení patrně hřibu, z lesů u HK
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 16. srpen 2014 18:17
  Předmět: Určení patrně hřibu, z lesů u HK
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj. Prosím o pomoc s určením asi nějakého hřibu.
Místo nálezu: Městské lesy Hradce Králové, půda s velkým podílem písku, rostl pod malými smrky, přímo u kmene jednoho většího smrku. Dále poblíž duby a břízy. Nalezeno 16.8.
Chuť neutrální, vůně klasická houbová, jako např. suchohřib, nijak zvlášť intenzivní. Po řezu nemění barvu.

Děkuji moc

126.75 kB    
IMG_2730.JPG
   IMG_2730.JPG

172.95 kB    
IMG_2728.JPG
   IMG_2728.JPG
Michal Zima

PříspěvekZaslal: so 16. srpen 2014 21:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nejvíc mi to připomíná h.osmahlý-X.ferrugineus,ale co je to na tom třeni nahoře???!!!...to jsem ještě neviděl... Shocked
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 16:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemáte i fotku před odříznutím spodku třeně? Barva mycelia by taky mohla pomoct k určení.
Jinak hodně zajímavý nález. Rod Boletellus má podobnou síťku po celém třeni, ale v Evropě se zatím vyskytl snad jen jeden druh a vypadají podle obrázků trochu jinak.. takže možná nějaká mutace toho X. ferrugineus?? Snad půjde okolo i nějaký hřibolog.
Oťas

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 17:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nemohl by to být hřib dřevožijný? Na patě smrku .. a mívá sbíhavé rourky, které by se mohly takhle rozpliznout v síťku, ale je to jen střelba od boku Smile
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 18:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takhle vypadají zespodu plodnice Xerocomus chrysonemus. Kdyby to nebylo odříznuté, tak by žlutá kořenující vlákna potvrdila určení. Tori asi měl (měla) na mysli totéž.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 19:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pantáta:
-a. Smile
Přesně. I ty tři popsané středočeské lokality jsou z okolí HK.
Michal Zima

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 21:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tori,klobouk dolů!!!To mi naprosto uniklo,že by byl nalezen i u nás,je o tom záznam i na Wikipedii.Dobrá práce,gratuluju i nálezci Embarassed Wink
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 17. srpen 2014 21:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě sice napadlo, že chrysonemus nemodrá a rozliší se výraznou barvou mycelia, ale na rozdíl od Pantáty jsem ho neviděla naživo, takže to byl spíš jen tip.
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 20:47
  Předmět: Děkuji za určení
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za určení, fotky i se spodkem třeně bohužel nemám, při sběru mě nenapadlo, že se jedná o takovou raritu a doma už bylo pozdě. Díky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 18. srpen 2014 22:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Uřízlá báze třeně by nám to prozradilam a patrně potvrdila již zde o X. chrysonemus, jak již bylo řečeno a s čímž se plně ztotožňuji
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru