Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: so 16. srpen 2014 21:47 |
 |
|
Nejvíc mi to připomíná h.osmahlý-X.ferrugineus,ale co je to na tom třeni nahoře???!!!...to jsem ještě neviděl...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 17. srpen 2014 16:20 |
 |
|
Nemáte i fotku před odříznutím spodku třeně? Barva mycelia by taky mohla pomoct k určení.
Jinak hodně zajímavý nález. Rod Boletellus má podobnou síťku po celém třeni, ale v Evropě se zatím vyskytl snad jen jeden druh a vypadají podle obrázků trochu jinak.. takže možná nějaká mutace toho X. ferrugineus?? Snad půjde okolo i nějaký hřibolog.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Oťas
|
Zaslal: ne 17. srpen 2014 17:31 |
 |
|
A nemohl by to být hřib dřevožijný? Na patě smrku .. a mívá sbíhavé rourky, které by se mohly takhle rozpliznout v síťku, ale je to jen střelba od boku
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: ne 17. srpen 2014 18:49 |
 |
|
Takhle vypadají zespodu plodnice Xerocomus chrysonemus. Kdyby to nebylo odříznuté, tak by žlutá kořenující vlákna potvrdila určení. Tori asi měl (měla) na mysli totéž.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 17. srpen 2014 19:28 |
 |
|
Pantáta:
-a.
Přesně. I ty tři popsané středočeské lokality jsou z okolí HK.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: ne 17. srpen 2014 21:17 |
 |
|
Tori,klobouk dolů!!!To mi naprosto uniklo,že by byl nalezen i u nás,je o tom záznam i na Wikipedii.Dobrá práce,gratuluju i nálezci
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 17. srpen 2014 21:33 |
 |
|
Mě sice napadlo, že chrysonemus nemodrá a rozliší se výraznou barvou mycelia, ale na rozdíl od Pantáty jsem ho neviděla naživo, takže to byl spíš jen tip.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anonymní
|
Zaslal: po 18. srpen 2014 20:47 Předmět: Děkuji za určení |
 |
|
Děkuji za určení, fotky i se spodkem třeně bohužel nemám, při sběru mě nenapadlo, že se jedná o takovou raritu a doma už bylo pozdě. Díky
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: po 18. srpen 2014 22:54 |
 |
|
Uřízlá báze třeně by nám to prozradilam a patrně potvrdila již zde o X. chrysonemus, jak již bylo řečeno a s čímž se plně ztotožňuji
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|