Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
prosim o pomoc s urcenim Penízovka Širokolupenná
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
martin lbc

PříspěvekZaslal: po 11. srpen 2014 0:35
  Předmět: prosim o pomoc s urcenim Penízovka Širokolupenná
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, prosim o pomoc s urcenim. Houby rostou v Jizerkach v hojnem poctu. Velikostne nejvetsi plodnice prumer klobouku 20cm = velke houby. Videl jsem je hlavne ve smisenem lese... specifikum je vlaknite rozpraskany klobouk a vyrazna nehoubova vune. Netusim oc jde, prosim o obohaceni mych skromnych myko znalosti. Diky Smile

106.34 kB    
IMG_20140810_124605_0.jpg

139.18 kB    
IMG_20140810_124615_0.jpg
   IMG_20140810_124615_0.jpg

106.34 kB    

Naposledy upravil martin lbc dne po 11. srpen 2014 16:10, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. srpen 2014 9:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To bude penízovka širokolupenná.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
martin lbc

PříspěvekZaslal: po 11. srpen 2014 16:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky, jen škoda, že otázka jíst či nejíst zůstává nevyřešená = takže nejíst. Ale hlavně mladší kousky jsou pěkně stavěné a lákají k ochutnání Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. srpen 2014 19:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No... když mám v košíku málo hub, tak si tam občas nějakou mladou pěknou přihodím, ale rozhodně to není nějaká moje houbová favoritka...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
martin lbc

PříspěvekZaslal: so 16. srpen 2014 11:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ok, i takove druhy me bavi. Da se tedy rict, ze neni vubec toxicka? nerad bych praktikoval "100 krat nic umorilo houbare Smile "
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 28. srpen 2014 20:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Trošku jsem si projel NET a někde ji udávají jako jedlou ale nevalné chuti, jinde jako nejedlou a na jednom dokonce jako jedovatoou. Nejspíš půjde o to, jak má kdo nastvenou "imunitu": Někomu může působit potíže a jiný jí může sníst bez jakýchkoliv následků. Máme "demokracii" tak si vyberte!
mykožrút

PříspěvekZaslal: čt 28. srpen 2014 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

My ju napríklad vôbec nepoužívame. Ani som sa nikdy nad tým nezamýšľal, použiť - nepoužiť. Vždy to bolo jasné. Huby sa zbierajú hlavne kvôli chuti a vôni. Takže nemá zmysel brať druhy, ktoré nie sú chuťovo príjemné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
martin lbc

PříspěvekZaslal: út 23. září 2014 12:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak jsem jí dal degustačně na slanince a přijde mi výborná !
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 24. září 2014 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jaký byl poměr ku slanině? Smile
martin lbc

PříspěvekZaslal: pá 26. září 2014 11:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Slaninky jsem dal pomalu, abych poznal chut hub. Ta Penizovka se vramci minisouteze s Ryzcem plstnatym bo peprnym (nerozeznam je) a Hnojnikem obecnym umistila na peknem 1 az 2 miste, spolu s ryzcem Wink
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 29. září 2014 19:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 26. září 2014 11:48 martin lbc napsal:
Slaninky jsem dal pomalu, abych poznal chut hub. Ta Penizovka se vramci minisouteze s Ryzcem plstnatym bo peprnym (nerozeznam je) a Hnojnikem obecnym umistila na peknem 1 az 2 miste, spolu s ryzcem Wink

Ryzec peprný má husté a hodně nízké lupeny (1- 2 mm) a hladký povrch klobouku. R. plstnatý má lupeny řídké a vyšší (3 - 6 mm) a povrch klobouku drsný, takový jakoby drobně až trošku hruběji hrbolkatý a obvykle je i plodnice větší než u r. peprného, ale nemusí to být pravidlem - ta velikost plodnice. Peprňák si občas seberu, ale plstnáči se vyhýbám. Letos jsem potkal jen samé plstnaté. A i pěkně velké - 20 cm průměr klobouku nebyl vyjímkou.

Yohaness

PříspěvekZaslal: st 01. října 2014 0:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 29. září 2014 18:13 Jiří Novák napsal:
pá 26. září 2014 11:48 martin lbc napsal:

Ryzec peprný má husté a hodně nízké lupeny (1- 2 mm) a hladký povrch klobouku. R. plstnatý má lupeny řídké a vyšší (3 - 6 mm) a povrch klobouku drsný, takový jakoby drobně až trošku hruběji hrbolkatý a obvykle je i plodnice větší než u r. peprného, ale nemusí to být pravidlem - ta velikost plodnice. Peprňák si občas seberu, ale plstnáči se vyhýbám. Letos jsem potkal jen samé plstnaté. A i pěkně velké - 20 cm průměr klobouku nebyl vyjímkou.

A jak to děláš s ryzcem Bertillonovým a ryzcem zelenajícím?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru