Zaslal: čt 28. srpen 2014 21:00 Předmět: Re: Tyto lišky dokážou tvořit na svůj druh ohromné plodnice
ne 06. února 2011 11:13 mykožrút napsal:
Áno,tie veľké plodnice môžem potvrdiť.Máme s kuriatkami (Cantharellus,nie Ramaria) bohaté skúsenosti a dodnes odkladám usušené dva kúsky tohoto druhu,ktoré mali za čerstva každý po 100 gramov.Nie je to iste žiaden rekord,ale 10 na kilo znie naozaj dobre.Pochádzajú spod osík niečo málo pod 500 m.n.m.Väčšinou sú však plodnice samozrejme menšie.Myslím že dostatok vlahy tu zohráva dôležitú úlohu.No ale-kde nie.Čo sa týka tuhosti dužiny,asi je ozaj trochu tuhšia od cibarius,ale nikdy s tým problém nebol.Pripájam foto,ale nejedná sa o menované plodnice,len nejaké obyčky.
Mykožrúte, prečítal som si (konečne) poriadne tento tvoj príspevok a mosím uznať, že slovenčina je krásný jazyk. Napísať toto česky, tak to takto nevyznie. _________________ JGLN
Zaslal: út 16. září 2014 21:48 Předmět: Cantharellus amethysteus - Liška ametystová
Ještě jedna plodnice, která se zkoušela přetlačovat s kořenem nad ní. Dopadlo to takto, že se vybulila bokem. Bylo dosti vlhko a už starší plodnice, tak se ta fialová barva povrchu klobouku poněkud ztrácí - jak zmiňuje Mykožrút (a zřejmě na tom něco bude). Ale bude to ona, protože ty "šupinky" na povrchu klobouku, které ji vlastně, dá se říct, charakterizují, jsou dosti zřetelné. 31. 8. u Malé Lhoty na Valašsku. Ale asi je letos "jejich rok", protože si nějak nepamatuji, že bych je nacházel (možná jsem je dříve považoval jem za "tmavší" l. obecnou), ale letos už jich mám nalezených snad 89 exemplářů (a to i solidně fialově vybarvených) a rostou stále, protože dnes jsem jich našel asi 9 u Podlesí (okrajová část ValMezu).
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory