Macrolepiota rhacodes var. hortensis / bohemica / olivieri. Tento druh sa spomína kde tu aj na týchto stránkach v súvislosti s červenejúcimi bedľami. Ale nenašiel som, alebo si nevšimol komplexnejšie informácie, vlastné postrehy, či fotografie užívateľov jednoznačne túto hubu vystihujúce, aby napomáhali ostatným pri jej určení, kt. príliš často zostáva iba v rovine tipovania. Po dva roky sa mi podarilo pozorovať bedľu záhradnú v jej typickom prostredí, na vyvezenej hline s hnojom za bývalým roľníckym družstvom. No nepoznám ju tak dôverne, ako ostatné druhy. Rástli v žihľave vysokej hádam po krk. Na prvý pohľad vôbec nepripomínali bedľu červenejúcu, ako by človek podľa príbuznosti čakal, ale svojim masívnym vzrastom skôr bedľu vysokú, alebo niečo z jej okruhu. No boli bledšie a ani ich vôňa nemala s typickou vôňou bedle vysokej nič spoločné. Aj hladký hlúbik bez typickej hadej kože túto alternatívu jasne vylučoval. No a po dotyku a prerezaní už nebolo prečo váhať. Bedle červenejúce zbierame v okolitých ihličnatých a miešaných lesoch odjakživa a hneď bolo jasné, že oni to nie sú. Takže hortensis vyšiel z toho najlepšie. Ešte zostávalo pozrieť na výtrusy, kt. mali byť väčšie a hlavne širšie ako u rhacodes, vraj 10-13x7,5-9,5 mikr. No na moje prekvapenie - ani neboli. Tak zasa váhanie v určení, ale po ďalšom pátraní po veľkostiach výtrusov z iných zdrojov prichádzam na to, že sú vlastne v poriadku. 8,5-10(11)x6-7. Výtrusy typicky pre rod dextrin., ihneď cyanofilné, s krezyl. modrou ružovofialové. Cheiloc. prítomné-baňkovitého tvaru, pracka na bazídiu áno. Ešte ma pri hľadaní informácii zaujalo, že podľa jedného zdroja dužina oranžovieť nemá, no hneď podľa ďalšieho má. Ale to nie je nič nové, s niečim podobným sa asi stretáva každý. Na fotkách - to farbenie hlúbika je po poškrabaní.