Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kovář ??
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupino
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 0:13
  Předmět: Kovář ??
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím o pomoc s určením. V bývalém lomu na porcelanit je plácek (cca 5x10m) s cca 50 stejnými houbami, průměr klobouků od 40 až po 240 mm (největší měl 240x220 mm), v blízkosti rostl pouze mladý buk. Vypadají jako hřib kovář s patinově hnědo patinově olivovým kloboukem, červenou nohou a karmínovými rourkami, ale mate mě ta síťka na třeni + okamžité zmodrání dužiny (až téměř zčernání). Dovolil jsem si 2 kousky (poškozenější od slimáků) odnést domů. Chuť není hořká, vůně příjemně houbová.

Děkuji. L.

35.58 kB    
menší v řezu
ez 1.jpg
   ez 1.jpg

31.06 kB    
menší
1.jpg
   1.jpg

116.25 kB    
skupinka
skupinka.jpg
   skupinka.jpg
Lupino
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 4:39
  Předmět: Re: Kovář ??

čt 18. září 2014 0:13 Lupino napsal:
a karmínovými rourkami
Oprava. Rourky jsou žluté, intenzivně modrající. Karmínově zabarvené jsou póry. Very Happy A pokud by to napomohlo určení, tak ta větší houba, domů donesená, má červený spodní kus dužiny nohy (tu co je pod zemí, tuším se jí říká bazální). Takže pokud to není ještě něco dalšího onakého, dle všeho by to mohl být hřib koloděj - Boletus luridus (jelikož jak jsem se dozvěděl na wikině, jeho póry mohou mít i tuto barvu).

Smile
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 7:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U kováře a koloděje je nejrychlejším "rozlišovadlem" povrch třeně (kovář má drobný šupinky, koloděj síťku) což tady ale neni nikde pořádně vidět... Smile Ale jak píšeš tak tu síťku má a i podle zabarvení je to koloděj.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 17:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebyl v okolí i dub? Klidně 15 metrů daleko. Přijde mi, že na spodním snímku vidím dubový list.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupino
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 20:36
  Předmět: Re: Nebyl v okolí i dub? Klidně 15 metrů daleko

Je, zhruba dvoumetrový ve vzdálenosti cca 25 metrů (pod kterým také raší stejná miminka Smile ), plus dnes jsem navíc zjistil, že v těch místech kdys zřejmě stával i statnější dub, jelikož kousek vedle, v hlíně pod drnem trávy, jsem našel poměrně velké množství starých již značně rozpadlých žaludů.

Ještě k tomu podloží. Jak už jsem dříve psal, základ této geologické lokality tvoří porcelanit ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Porcelanit ), který je překryt (v tom místě s houbami) cca 10 až 30 cm poměrně kvalitní hlíny, vzniklé samovolně po ukončení těžby v lomu, popř. splavené z okolních pozemků. Tato hlína (pokrytá hustou travou) je poměrně dobře provlhčena i době delšího sucha.
Lupino
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 20:58
  Předmět: Re: Dub

Ještě k té mé domněnce, že tam kdysi mohl stát dub, tak ta vychází z faktu, že cca o 100 metrů dál je několik dubových pařezů. Na jednom z nich dokonce rostly dvě pýchavky (bohužel nevím jaké, jsem více amatérský geolog než mykolog Very Happy )

Jinak zatím díky za všechny rady. L. Smile

96.06 kB    
pýchavky na dubovém pařezu.jpg
   pýchavky na dubovém pařezu.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. září 2014 22:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzhledem k výraznému vybarvení klobouků a faktu, že houba může růst v mykorhize s dubem, existuje šance, že by to krom koloděje (B. luridus) mohl být i vzácnější B. mendax.

Lze to rozlišit podle výtrusů. Pokud by na lokalitě byla stará plodnice, která má zcela rozprostřený klobouk (okraj klobouku je výš než ústí rourek), pak stačí část houby s rourkama usušit a předat někomu s mikroskopem. U starších exemplářů, kde jsou spóry zcela zralé, lze oba druhy docela snadno rozpoznat. Pokud bys měl zájem, můžu se na to podívat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupino
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2014 2:26
  Předmět: Re: Boletus mendax

Díky! Teď jsem projel dostupné fotky na netu (včetně těch od Tebe http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=61053#61053 ) a zřejmě to je opravdu on. Smile

Nabídku na určení velmi rád přijímám. Prosím, jsou nějaké spec. požadavky na sušení vzorku? (teplota, směr trubiček, atd.)

Dnes se tam jdu znova podívat a pokud to místo mezitím někdo nevyplenil, tak slibuji lepší fotky. Wink

Ještě jednou převeliké díky a přeji prosluněný den. L.
Lupino

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2014 18:05
  Předmět: Fotky z dneška

Jak jsem slíbil, tak plním. Dnes bylo evidentní, že během těch dvou dní sice cca polovina hub zmizela, ale ty, co jsem vyfotil minule tam naštěstí zůstaly (zřejmě protože jsem je předevčírem zaházel uschlou travou, takže je dnes nenašla ani dcera Very Happy). A dokonce k nim přibylo mnoho dalších (v této lokalitě, 50x100 metrů, jsme dohromady napočítali cca 120 větších/viditelných kusů Shocked ). Krom několika nádherně zdravých nečervivých kousků s kloboukem o průměru cca 15 cm jsem z místa jsem také odnesl dvě starší plodnice, pomocí kterých zkusím naočkovat poddoubí nedaleko naší zahrádky. Wink

Jinak ještě pořád mi vrtá to zabarvení nohy, neb to vypadá, jako by u tohoto druhu byla tři vývojová stadida. U miminek (viz foto níže) je třeň jednolitě zbarvený, později krupičkovaný v kombinaci se síťkou, a u starochů už je pouze síťka, která je však v pruzích různobarevně podložená. Co se týče klobouku, tak struktura povrchu většinou vypadá, jako by to byla obarvená jelenice. Smile

Přeji všem úspěšný víkend! L.

179.14 kB    
tak schválně kolik jich tam napočítáte?? ;)
tuctovka.jpg
   tuctovka.jpg

94.1 kB    
bachratý.jpg
   bachratý.jpg

103.61 kB    
miminko - a.jpg
   miminko - a.jpg

107.4 kB    
miminko - b.jpg
   miminko - b.jpg

Naposledy upravil Lupino dne pá 19. září 2014 18:11, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lupino

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2014 18:09
  Předmět: Fotky z dneška - pokračování

Ještě upřesnění lokality: okres Most. Wink

56.73 kB    
A.jpg
   A.jpg

148.19 kB    
B.jpg
   B.jpg

73.75 kB    
C.jpg
   C.jpg

71.31 kB    
ta větší (na váze) má rozměr 230x200 mm
vážení.jpg
   vážení.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2014 18:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moc pěkné. Poslal jsem ti soukromou zprávu.
Lupino

PříspěvekZaslal: pá 19. září 2014 21:21
  Předmět: Re: Kovář ??

čt 18. září 2014 4:39 Lupino napsal:
Houba má červený spodní kus dužiny nohy (tu co je pod zemí, tuším se jí říká bazální).
A takhle to vypadá. Na straně mycelia je po řezu hezky červená, ale modráním ihned ztmavne do takovéto hnědé barvy.

35.85 kB    
modro__erven__159.jpg
   modro__erven__159.jpg
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 9:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj

Podle mne jednoznačně Boletus mendax. Pokud je položka (exsikát = usušená houba), měl bych zájem

Michal Mikšík
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lupino

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 17:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 22. září 2014 9:14 Michal Mikšík napsal:
Pokud je položka (exsikát = usušená houba), měl bych zájem
Ahoj, máš ho mít, jen mě nasměřuj někam, kde se dozvím jak na to nejlépe. Very Happy
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru