Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupino Anonymní
|
Zaslal: čt 18. září 2014 0:13 Předmět: Kovář ?? |
 |
|
Prosím o pomoc s určením. V bývalém lomu na porcelanit je plácek (cca 5x10m) s cca 50 stejnými houbami, průměr klobouků od 40 až po 240 mm (největší měl 240x220 mm), v blízkosti rostl pouze mladý buk. Vypadají jako hřib kovář s patinově hnědo patinově olivovým kloboukem, červenou nohou a karmínovými rourkami, ale mate mě ta síťka na třeni + okamžité zmodrání dužiny (až téměř zčernání). Dovolil jsem si 2 kousky (poškozenější od slimáků) odnést domů. Chuť není hořká, vůně příjemně houbová.
Děkuji. L.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino Anonymní
|
Zaslal: čt 18. září 2014 4:39 Předmět: Re: Kovář ?? |
 |
|
čt 18. září 2014 0:13 Lupino napsal: |
a karmínovými rourkami |
Oprava. Rourky jsou žluté, intenzivně modrající. Karmínově zabarvené jsou póry. A pokud by to napomohlo určení, tak ta větší houba, domů donesená, má červený spodní kus dužiny nohy (tu co je pod zemí, tuším se jí říká bazální). Takže pokud to není ještě něco dalšího onakého, dle všeho by to mohl být hřib koloděj - Boletus luridus (jelikož jak jsem se dozvěděl na wikině, jeho póry mohou mít i tuto barvu).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: čt 18. září 2014 7:08 |
 |
|
U kováře a koloděje je nejrychlejším "rozlišovadlem" povrch třeně (kovář má drobný šupinky, koloděj síťku) což tady ale neni nikde pořádně vidět... Ale jak píšeš tak tu síťku má a i podle zabarvení je to koloděj.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 18. září 2014 17:56 |
 |
|
Nebyl v okolí i dub? Klidně 15 metrů daleko. Přijde mi, že na spodním snímku vidím dubový list.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino Anonymní
|
Zaslal: čt 18. září 2014 20:36 Předmět: Re: Nebyl v okolí i dub? Klidně 15 metrů daleko |
 |
|
Je, zhruba dvoumetrový ve vzdálenosti cca 25 metrů (pod kterým také raší stejná miminka ), plus dnes jsem navíc zjistil, že v těch místech kdys zřejmě stával i statnější dub, jelikož kousek vedle, v hlíně pod drnem trávy, jsem našel poměrně velké množství starých již značně rozpadlých žaludů.
Ještě k tomu podloží. Jak už jsem dříve psal, základ této geologické lokality tvoří porcelanit ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Porcelanit ), který je překryt (v tom místě s houbami) cca 10 až 30 cm poměrně kvalitní hlíny, vzniklé samovolně po ukončení těžby v lomu, popř. splavené z okolních pozemků. Tato hlína (pokrytá hustou travou) je poměrně dobře provlhčena i době delšího sucha.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 18. září 2014 22:02 |
 |
|
Vzhledem k výraznému vybarvení klobouků a faktu, že houba může růst v mykorhize s dubem, existuje šance, že by to krom koloděje (B. luridus) mohl být i vzácnější B. mendax.
Lze to rozlišit podle výtrusů. Pokud by na lokalitě byla stará plodnice, která má zcela rozprostřený klobouk (okraj klobouku je výš než ústí rourek), pak stačí část houby s rourkama usušit a předat někomu s mikroskopem. U starších exemplářů, kde jsou spóry zcela zralé, lze oba druhy docela snadno rozpoznat. Pokud bys měl zájem, můžu se na to podívat.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino Anonymní
|
Zaslal: pá 19. září 2014 2:26 Předmět: Re: Boletus mendax |
 |
|
Díky! Teď jsem projel dostupné fotky na netu (včetně těch od Tebe http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=61053#61053 ) a zřejmě to je opravdu on.
Nabídku na určení velmi rád přijímám. Prosím, jsou nějaké spec. požadavky na sušení vzorku? (teplota, směr trubiček, atd.)
Dnes se tam jdu znova podívat a pokud to místo mezitím někdo nevyplenil, tak slibuji lepší fotky.
Ještě jednou převeliké díky a přeji prosluněný den. L.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino
|
Zaslal: pá 19. září 2014 18:05 Předmět: Fotky z dneška |
 |
|
Jak jsem slíbil, tak plním. Dnes bylo evidentní, že během těch dvou dní sice cca polovina hub zmizela, ale ty, co jsem vyfotil minule tam naštěstí zůstaly (zřejmě protože jsem je předevčírem zaházel uschlou travou, takže je dnes nenašla ani dcera ). A dokonce k nim přibylo mnoho dalších (v této lokalitě, 50x100 metrů, jsme dohromady napočítali cca 120 větších/viditelných kusů ). Krom několika nádherně zdravých nečervivých kousků s kloboukem o průměru cca 15 cm jsem z místa jsem také odnesl dvě starší plodnice, pomocí kterých zkusím naočkovat poddoubí nedaleko naší zahrádky.
Jinak ještě pořád mi vrtá to zabarvení nohy, neb to vypadá, jako by u tohoto druhu byla tři vývojová stadida. U miminek (viz foto níže) je třeň jednolitě zbarvený, později krupičkovaný v kombinaci se síťkou, a u starochů už je pouze síťka, která je však v pruzích různobarevně podložená. Co se týče klobouku, tak struktura povrchu většinou vypadá, jako by to byla obarvená jelenice.
Přeji všem úspěšný víkend! L.
|
179.14 kB |
 |
tak schválně kolik jich tam napočítáte?? ;) |
|
 |
|
tuctovka.jpg |
|
103.61 kB |
 |
|
 |
|
miminko - a.jpg |
Naposledy upravil Lupino dne pá 19. září 2014 18:11, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 19. září 2014 18:55 |
 |
|
Moc pěkné. Poslal jsem ti soukromou zprávu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: po 22. září 2014 9:14 |
 |
|
Ahoj
Podle mne jednoznačně Boletus mendax. Pokud je položka (exsikát = usušená houba), měl bych zájem
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino
|
Zaslal: po 22. září 2014 17:23 |
 |
|
po 22. září 2014 9:14 Michal Mikšík napsal: |
Pokud je položka (exsikát = usušená houba), měl bych zájem |
Ahoj, máš ho mít, jen mě nasměřuj někam, kde se dozvím jak na to nejlépe.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|