Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nějak mi pořád dělá problém rozlišit:

hřib plstnatý
hřib osmahlý
hřib sametový
a když je mladá, tak i babku Sad

když už si myslím, že to mám v oku, tak se objeví někde nějaká fotka, která mi můj pocit vyvrátí.....

jak se odliší mladá babka (tzn. když nemá rozprasaný klobouk) od mladého h.sametového?
a jaký je základní znak na rozlišení h. sametového a h.plstnatého?

Nebyl tu kdysi nějaký houbolov zaměřený na suchohřiby? Myslím si, že ano, ale nemohu se k němu nějak dopátrat....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 21:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsme na tom podobně. Mě by třeba zajímalo, jak se dá rozlišit Engel a sameťák.

Plstnatý a osmahlý se dříve nerozlišovaly. Oba mají společný (a tím se tahle dvojice dá s trochu štěstí odlišit od ostatních) takový chemický trochu ostrý čuch, který se projevuje krom toho základního houbového. V literatuře to nazývají jodoformovým aroma - já jsem se nikdy jodoformem nesjížděl, takže nemůžu říct, jak moc mu blíží Smile

Vzájemně se plstnatý a osmahlý rozlišují tak, že plstnatý roste jen pod duby a osmahlý spíš pod smrky (někdy pod listnáči, ale ne duby). Literatura uvádí i odlišnou barvu dužiny - plstnatý má být spíš žlutavý, osmahlý spíš bělavý nebo krémový.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 16. října 2012 23:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 16. října 2012 18:55 wenca napsal:
Nebyl tu kdysi nějaký houbolov zaměřený na suchohřiby?

Houbolov na červenec - není babka jako babka
Teri

PříspěvekZaslal: st 17. října 2012 22:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 16. října 2012 20:39 no-X napsal:
To jsme na tom podobně. Mě by třeba zajímalo, jak se dá rozlišit Engel a sameťák.

Hřib Engelův se nejlíp pozná na řezu - ve spodní části třeně až témeř ve špičce báze se objeví mrkově červené kapky.

S plstnatým a osmahlým je to tak jak píšeš, barva dužniny a ekologie napoví.

Mno a ty ostatní Xerocomy se nejlépe poznají podle oxidace dužniny na řezu. K těm co se ptáš:
- hřib žlutomasý červená víceméně po celé ploše třeně a nad rourkami jemně modrá
- hřib sametový na řezu téměř nemění barvu, případně trochu špinavě modrá
- hřib plstnatý může nepatrně růžovět v bázi třeně a v klobouku trochu modrat
- hřib osmahlý barvu na řezu vůbec nemění.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JARIN

PříspěvekZaslal: st 05. června 2013 22:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak letos poprvé a ještě takto kýčovitě, to nešlo nevyfotit Very Happy

104.65 kB    
5.6.2013 Ruprechtov. Ve smíšeném lese pod mladými duby
IMG_4977.jpg
   IMG_4977.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 18. července 2014 16:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z dálky jsem myslel, že to je deštěm vymytý X. rubellus, ale nakonec ne. Xerocomus subtomentosus s hnědočerveným kloboukem. Dva roky o něm slýchám od místních houbařů, nyní jsem ho viděl prvně. Zajímavé je, že nedlouho po utržení červený nádech vymizel a klobouk se odbarvil do šedohněda.

197.77 kB    
18. červenec 2014, hráz rybníku u Č. Budějovic, stinné místo, duby
SDIM2002_960.jpg
   SDIM2002_960.jpg
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 19. července 2014 23:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 18. července 2014 16:09 no-X napsal:
Z dálky jsem myslel, že to je deštěm vymytý X. rubellus, ale nakonec ne. Xerocomus subtomentosus s hnědočerveným kloboukem. Dva roky o něm slýchám od místních houbařů, nyní jsem ho viděl prvně. Zajímavé je, že nedlouho po utržení červený nádech vymizel a klobouk se odbarvil do šedohněda.

no-Xiksi, mně osobně to připadá, že X. subtomentosus, tedy suchohřib plstnatý, z našich lesů, luk a strání postupně ubývá. Proč? Protože co pamatuji, tak to u nás, odkud pocházím - tedy východní cíp okresu Jindřichův Hradec, to tenkrát byla celkem běžná houba. Ne, že bychom jich nacházeli přehršel, ale nyní, když za rok potkám 6 - 9 plodnic, tak si myslím, co jsem jich nenašel. A co pamatuji před tím, - cca před 20 - 30 ti roky, tak to byla celkem běžná houba. To jsem jich nacházel tak kolem 10 - 13 plodnic na jednu vycházku. A dneska sem tam plodnice. Co tak pozoruji, tak tady na Valašsku ojediněle (anebo chodím do blbejch míst?). A když jsem na dovolené v České Kanadě, tak za těch cca 14 dní (samozřejmě když tam rostou houby - občas se taky se svou dovolenou netrefím do houbařské sezóny) tak když tam potkám 5 - 6 exemplářů, jsem rád. Akorát je to asi 4 roky, jsem tam našel jedno místo, kde jich bylo tuším asi 20 - 26. A krásných, zdravých. I když toto místo sleduji, tak maximálně tam najdu jednotlivce až dva exempláře - maximálně tři.

b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 02. září 2014 21:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Letos jsem ho v Krušných horách potkával častěji, než v předchozích letech. Tento konkrétně rostl v mladší javořině s příměsí starých dubů a habrů.

192.87 kB    
22.08.2014 - Krušné hory (TP)
Boletus subtomentosusB.jpg
   Boletus subtomentosusB.jpg
Lupino

PříspěvekZaslal: po 22. září 2014 2:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 19. července 2014 23:56 Jiří Novák napsal:
To jsem jich nacházel tak kolem 10 - 13 plodnic na jednu vycházku. A dneska sem tam plodnice.
Souhlasím s Tebou. V tom "mém dubovém lesíku vedle lomu" (280 m n.m.) jich každou sezónu byly stovky, ale s každým rokem je jich méně a méně (o to neskutečně čím dál tím více je tam babek monstrózních rozměrů, které se přitom ještě před pár lety v této lokalitě vůbec nevyskytovaly, možná to spolu nějak souvisí). Navíc letos se "plstnatí" dokonce poprvé vyklubali až teď. Včera jsem jich sice našel cca 50 kusů v různých velikostech od 3 do 13 cm (jinak zde dorůstají až 18 cm), ale na to, jaký byl letos příznivý rok, je to u tohoto druhu oproti předchozím letům velká slabota. Je fajn, že ti zdejší "kožáci" jsou bez v literatuře uváděného "jodoformového zápachu" (za syrova mají příjemnou hřibovitou chuť, takže většinou jednu až dvě mladé plodnice sežeru už hned v lese Very Happy).

A jelikož zde schází foto v řezu (což by možná bylo vhodné u většiny hub v atlasu), tak ji přidávám - modrající i nemodrající (pozn: modrání na vzduchu během hodiny zase zmizí). Na poslední fotce je pak srovnání dvou zhruba stejně velikých plodnic s rozdílnou "hustotou rourek/pórů".

162.28 kB    
Rodinka - Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý.jpg
   Rodinka - Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý.jpg

195.71 kB    
(fotografováno s bleskem)
Rodinka u stromu - Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý.jpg
   Rodinka u stromu - Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý.jpg

65.14 kB    
Dle mě, čím starší "plstňák", tím více modrá. U mladých plodnic jsem se s modráním zatím nesetkal. (ale berte to raději jako domněnku ;) )
Hřib plstnatý - v řezu (modrající vs. nemodrající).jpg
   Hřib plstnatý - v řezu (modrající vs. nemodrající).jpg

79.16 kB    
Hřib plstnatý - srovnání hustoty rourek.jpg
   Hřib plstnatý - srovnání hustoty rourek.jpg
Míra

PříspěvekZaslal: so 21. května 2016 23:04
  Předmět: Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jel jsem se podívat, jestli už se začnou objevovat dubáci, ale našel jsem jen tento hřib plstnatý, přesto mne potěšil. Bohužel je v tamních lesích docela dost sucho, tak je otázka, kolik toho vůbec stačí vyrůst.

169.89 kB    
21.5.2016 Písecko
Duby a lípy
100_8210.jpg
   100_8210.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 21. května 2016 23:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To si pospíšil. Nacházím je obvykle až na přelomu června a července.

Tady sice není nijak neúnosné sucho (občas sprchne), ale zase je poměrně chladno, takže mykorhizní houby s výjimkou vláknic stále čekají.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru