Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
wenca

|
Zaslal: út 16. října 2012 19:55 |
 |
|
nějak mi pořád dělá problém rozlišit:
hřib plstnatý
hřib osmahlý
hřib sametový
a když je mladá, tak i babku
když už si myslím, že to mám v oku, tak se objeví někde nějaká fotka, která mi můj pocit vyvrátí.....
jak se odliší mladá babka (tzn. když nemá rozprasaný klobouk) od mladého h.sametového?
a jaký je základní znak na rozlišení h. sametového a h.plstnatého?
Nebyl tu kdysi nějaký houbolov zaměřený na suchohřiby? Myslím si, že ano, ale nemohu se k němu nějak dopátrat....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 16. října 2012 21:39 |
 |
|
To jsme na tom podobně. Mě by třeba zajímalo, jak se dá rozlišit Engel a sameťák.
Plstnatý a osmahlý se dříve nerozlišovaly. Oba mají společný (a tím se tahle dvojice dá s trochu štěstí odlišit od ostatních) takový chemický trochu ostrý čuch, který se projevuje krom toho základního houbového. V literatuře to nazývají jodoformovým aroma - já jsem se nikdy jodoformem nesjížděl, takže nemůžu říct, jak moc mu blíží
Vzájemně se plstnatý a osmahlý rozlišují tak, že plstnatý roste jen pod duby a osmahlý spíš pod smrky (někdy pod listnáči, ale ne duby). Literatura uvádí i odlišnou barvu dužiny - plstnatý má být spíš žlutavý, osmahlý spíš bělavý nebo krémový.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tori Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 17. října 2012 22:01 |
 |
|
út 16. října 2012 20:39 no-X napsal: |
To jsme na tom podobně. Mě by třeba zajímalo, jak se dá rozlišit Engel a sameťák. |
Hřib Engelův se nejlíp pozná na řezu - ve spodní části třeně až témeř ve špičce báze se objeví mrkově červené kapky.
S plstnatým a osmahlým je to tak jak píšeš, barva dužniny a ekologie napoví.
Mno a ty ostatní Xerocomy se nejlépe poznají podle oxidace dužniny na řezu. K těm co se ptáš:
- hřib žlutomasý červená víceméně po celé ploše třeně a nad rourkami jemně modrá
- hřib sametový na řezu téměř nemění barvu, případně trochu špinavě modrá
- hřib plstnatý může nepatrně růžovět v bázi třeně a v klobouku trochu modrat
- hřib osmahlý barvu na řezu vůbec nemění.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 19. července 2014 23:56 |
 |
|
pá 18. července 2014 16:09 no-X napsal: |
Z dálky jsem myslel, že to je deštěm vymytý X. rubellus, ale nakonec ne. Xerocomus subtomentosus s hnědočerveným kloboukem. Dva roky o něm slýchám od místních houbařů, nyní jsem ho viděl prvně. Zajímavé je, že nedlouho po utržení červený nádech vymizel a klobouk se odbarvil do šedohněda. |
no-Xiksi, mně osobně to připadá, že X. subtomentosus, tedy suchohřib plstnatý, z našich lesů, luk a strání postupně ubývá. Proč? Protože co pamatuji, tak to u nás, odkud pocházím - tedy východní cíp okresu Jindřichův Hradec, to tenkrát byla celkem běžná houba. Ne, že bychom jich nacházeli přehršel, ale nyní, když za rok potkám 6 - 9 plodnic, tak si myslím, co jsem jich nenašel. A co pamatuji před tím, - cca před 20 - 30 ti roky, tak to byla celkem běžná houba. To jsem jich nacházel tak kolem 10 - 13 plodnic na jednu vycházku. A dneska sem tam plodnice. Co tak pozoruji, tak tady na Valašsku ojediněle (anebo chodím do blbejch míst?). A když jsem na dovolené v České Kanadě, tak za těch cca 14 dní (samozřejmě když tam rostou houby - občas se taky se svou dovolenou netrefím do houbařské sezóny) tak když tam potkám 5 - 6 exemplářů, jsem rád. Akorát je to asi 4 roky, jsem tam našel jedno místo, kde jich bylo tuším asi 20 - 26. A krásných, zdravých. I když toto místo sleduji, tak maximálně tam najdu jednotlivce až dva exempláře - maximálně tři.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupino
|
Zaslal: po 22. září 2014 2:21 |
 |
|
so 19. července 2014 23:56 Jiří Novák napsal: |
To jsem jich nacházel tak kolem 10 - 13 plodnic na jednu vycházku. A dneska sem tam plodnice. |
Souhlasím s Tebou. V tom "mém dubovém lesíku vedle lomu" (280 m n.m.) jich každou sezónu byly stovky, ale s každým rokem je jich méně a méně (o to neskutečně čím dál tím více je tam babek monstrózních rozměrů, které se přitom ještě před pár lety v této lokalitě vůbec nevyskytovaly, možná to spolu nějak souvisí). Navíc letos se "plstnatí" dokonce poprvé vyklubali až teď. Včera jsem jich sice našel cca 50 kusů v různých velikostech od 3 do 13 cm (jinak zde dorůstají až 18 cm), ale na to, jaký byl letos příznivý rok, je to u tohoto druhu oproti předchozím letům velká slabota. Je fajn, že ti zdejší "kožáci" jsou bez v literatuře uváděného "jodoformového zápachu" (za syrova mají příjemnou hřibovitou chuť, takže většinou jednu až dvě mladé plodnice sežeru už hned v lese ).
A jelikož zde schází foto v řezu (což by možná bylo vhodné u většiny hub v atlasu), tak ji přidávám - modrající i nemodrající (pozn: modrání na vzduchu během hodiny zase zmizí). Na poslední fotce je pak srovnání dvou zhruba stejně velikých plodnic s rozdílnou "hustotou rourek/pórů".
|
162.28 kB |
 |
|
 |
|
Rodinka - Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý.jpg |
|
195.71 kB |
 |
(fotografováno s bleskem) |
|
 |
|
Rodinka u stromu - Boletus subtomentosus - Hřib plstnatý.jpg |
|
65.14 kB |
 |
Dle mě, čím starší "plstňák", tím více modrá. U mladých plodnic jsem se s modráním zatím nesetkal. (ale berte to raději jako domněnku ;) ) |
|
 |
|
Hřib plstnatý - v řezu (modrající vs. nemodrající).jpg |
|
79.16 kB |
 |
|
 |
|
Hřib plstnatý - srovnání hustoty rourek.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: so 21. května 2016 23:13 |
 |
|
To si pospíšil. Nacházím je obvykle až na přelomu června a července.
Tady sice není nijak neúnosné sucho (občas sprchne), ale zase je poměrně chladno, takže mykorhizní houby s výjimkou vláknic stále čekají.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|