Zaslal: so 27. září 2014 13:51 Předmět: Cortinarius rufoolivaceus - Pavučinec hnědoolivový
Někdy uváděný pod názvem pavučinec hnědofialový. Roste na vápenci pod listnáči. Tento pochází ze sešlapané cesty u vápencového lomu, v okolí duby, smrky, opodál líska.
Zaslal: so 27. září 2014 22:55
Tori: Proč se používá tento název, nevím. Do nadpisu jsem zvolil variantu uvedenou v Přehledu od pánů Holce a Berana, který jednu plodnici ze skupiny viděl a určil. Podle literatury je tahle houba docela barevně variabilní, možná autor českého názvu volil tak, aby odpovídal jeho vlastním nálezům. Plodnice, které byly na lokalitě na snímku, byly všechny zbarvené v tomto stylu - světlá lilákově fialová s přechody do světle modré a do masové. Rostly za silně deštivého počasí.
Zdenka: Díky, opravdu to byla moc hezká houba. Pro mě jeden ze tří nejkrásnějších pavučinců, jaké jsem zatím v terénu viděl. Ty další dva byly předloňský nález C. subpurpurascens (=C. purpurascens var. largusoides) z hráze rybníku a aktuální nález C. caerulescens z jižního svahu na erlanové čočce - ten ale vyfocený nemám, plodnice byly dost ožrané slimáky.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory