Tuto šupinovku znám z několika míst v Pokrušnohoří. Dosud jsem ji nacházel na dubu, topolu a olši, letos se mi podařilo najít ji na čtvrtém hostiteli a potvrdit si tak uváděný vzácný výskyt na borovici. Nalezená plodnice byla zajímavá i svými rozměry - průměr klobouku 29 cm, délka třeně 36,5 cm a průměr až 5,5 cm.
Jinak mohu potvrdit zde zmíněný sběr této šupinovky, už se mi opakovaně stalo, že mnou sledovaný pařez někdo sklidil. Naposledy letos krásný trs na dubovém pařezu, který se nachází asi čtyři metry od onoho borového. Si vždycky říkám, jak se asi dotyční tvářili po prvním ochutnání jídla z ní připraveného.
Je to houba, která může obsahovat halucinogenní látky, takže její sklizení mohlo být přes hořkost dužniny klidně cílené. Ze světa jsou známy případy požívání těchto hub.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory