Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 7:13
  Předmět: Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Albín stročka ?

Včera jsem narazil na snad 398 stročků. Normálních; tedy černo-šedo-....(jsou v Datlasu). Mezi nimi se vyskytoval tento 1 naprosto bledý, barvy hodně světle okrové až světlonce žemlové. Výška tak 4 cm a průměr okolo 1 cm. Nechal jsem jej tam, že se tam za ním ještě párkrát podívám. Spolu s ostatními stročky tvoří jakžtakž kolo o průměru asi 4 m. Ve smíšením lese, nejbližší stromy: dub, bříza, smrk, buk a borový pařez; mezi borůvčím a spadaným listím; na svahu orientovaném JJV; cca 560 - 587 m.n.m. Valašsko u Malé Lhoty.
Albinismus je znám spíše z říše živočichů. U rostlin asi vyjímečně. A jak je to u hub? I když někteří autoři uvádějí, že muchomůrka hlízovitá jarní je v podstatě albín od muchomůrky zelené, ale u jiných hub jsem se s tím nesetkal. Zde mi souhlasí tvar i stavba plodnice; navíc i to, že roste kousek vedle prostředku tohoto skorokruhu, v blízkosti ostatních stročků ....
Blbě se tam fotilo, tak asi kvalita fotek nebude z nejlepších. Akorát jsem se snažit trochu zredukovat ty přepaly , které na tomto "bílém" stročku vznikaly. Zářil jako bílá vrána!

99.47 kB    
Na horním snímku jsou vpravo stročky normálního vzrůstu.
DSC05040L.jpg
   DSC05040L.jpg

98.62 kB    
Snaha o detaily.
DSC05059L.jpg
   DSC05059L.jpg

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Stročky sbírám každý rok, ale s albínem jsem se ještě nesetkal. Stroček to bude určitě, nic jiného mě nenapadá. Pěkný nález.....Jinak to "snad" 398 stročků je taky dobrý Smile....."snad " tak přesně Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 14:58
  Předmět: Albín stročka???

Tak jsem se tam byl před chvílí podívat znovu. Na zítra hlásí déšť, tak to se tam asi nedostanu. Znova jsem si jej vyfotil, ale nějak se mi nezdá, že by zrovna spěchal s růstem. Přidám i vysvětlivky k obrázku: 1) lokalita, kde stročky rostou. Ta ohnutá bříza směřuje přesně k nim. 2) porovnání s normálním stročkem. 3 a 4) opět detaily, jestli už se mi povedly lépe než včera.

99.61 kB    
DSC05098L.jpg
   DSC05098L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 15:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 07. srpen 2011 11:01 DavidusCZ napsal:
Stročky sbírám každý rok, ale s albínem jsem se ještě nesetkal. Stroček to bude určitě, nic jiného mě nenapadá. Pěkný nález.....Jinak to "snad" 398 stročků je taky dobrý Smile....."snad " tak přesně Very Happy

Já to tak odhaduju. Vzhledem k tomu, že včera jsem si jich domů přinesl na 149 kusů a dneska asi tak 68, tak bych to číslo viděl reálně, protože tam ještě "hafo" malých zůstalo.'Razz' (Na vysvětlenou: Hafo je valašská jednotka množství kusů, o níž nikdo neví, kolik to vlastně je.)

Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 18:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je paráda. Stročků jsem viděl tisíce (jen dnes tak dvě stovky), ale takovéhoto ještě ne! Napadá mě, že by to mohl být i jiý druh nebo rod (něco z rodu lišek), ale je to jen tip. Zkus to nafotit i další dny a pokud možno i zblízka. A když se ti to nebude zdát, vem dospělou plodnici jako vzorek.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 19:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zaujímavý nález. Nenapadlo by ma,že niekto počíta stročky. Ale minulý rok si dúfam nerátal.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: ne 07. srpen 2011 21:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ona to není ani tak albinotická forma ale spíše xanthoidní a tato forma byla oficiálně popsána španělskými mykology jako Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 15:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 07. srpen 2011 20:05 mykožrút napsal:
Zaujímavý nález. Nenapadlo by ma,že niekto počíta stročky. Ale minulý rok si dúfam nerátal.

Minulý rok sem jich nerátal, lebo som jich nenašiel. Letos jsem je tam našel po asi 7 letech. Vím, že zde rostou pravidelně, alespoň si to myslím, ale netrefil jsem se do jejich období. Možná jsem v té době byl v České Kanadě, kde jsem je ale nenašel. Předtím (těch cca 7 let zpět) jsem je tam nacházel pravidelně asi 3 roky po sobě, ale maximálně tak 30 - 40 kusů. Tedy nic moc. Až letos!!! Asi mají nějaký babyboom. 'Shocked'

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 17:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 08. srpen 2011 16:42 Jiří Novák napsal:
ne 07. srpen 2011 20:05 mykožrút napsal:

Minulý rok sem jich nerátal, lebo som jich nenašiel. Letos jsem je tam našel po asi 7 letech. Vím, že zde rostou pravidelně, alespoň si to myslím, ale netrefil jsem se do jejich období. Možná jsem v té době byl v České Kanadě, kde jsem je ale nenašel. Předtím (těch cca 7 let zpět) jsem je tam nacházel pravidelně asi 3 roky po sobě, ale maximálně tak 30 - 40 kusů. Tedy nic moc. Až letos!!! Asi mají nějaký babyboom. 'Shocked'

Tady je krásně vidět, jak se můžou jednotlivé lokality lišit. Já jsem na stročky narazil letos poprvé včera a to jen pár kousků. A přitom jich tu loni byly tisíce.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
mykožrút

PříspěvekZaslal: po 08. srpen 2011 18:35
  Předmět: Minulý rok sem jich nerátal, lebo som jich nenašiel.

Tiež mám za to,že minulý rok bol na ne veľmi bohatý. V takých množstvách som ho nikdy predtým nevidel. Vždy sme ho nachádzali tak...striedmo. Bola to pre nás taká milá a pomerne vzácna hubka. No a minulú sezónu sa nedal vyzbierať. Stále ich človek niekde videl,až ich musel ignorovať. Vôbec som to nechápal a nechápem dodnes. Preto som nadhodil to počítanie.

182.56 kB    
lieviky.JPG
   lieviky.JPG
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 13. srpen 2011 13:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

10.8. vypadal takto. (Snaha o detaily)

137.44 kB    
DSC05164L.jpg
   DSC05164L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 15. září 2011 15:25
  Předmět: Albín stročka???

Na horní fotce jsou poslední snímky rostoucího. Na spodní už je vytržený a posléze pak byl usušen. Zatím jej mám doma, ale tak nějak předběžně jsem jej slíbil Moravskému zemskému muzeu v Brně. Je zajímavé, že úplný spodek plodnice má vybarvený jako normální stroček. Ovšem to jsem zjistil až když jsem jej opatrně vydobyl z místa růstu.
Provedeno a foceno 14. 8. 2011 poblíž Malé Lhoty na Valašsku.

99.98 kB    
DSC05303L.jpg
   DSC05303L.jpg

99.73 kB    
DSC05309L.jpg
   DSC05309L.jpg

Tori

PříspěvekZaslal: ne 05. října 2014 7:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dotaz na moderátory: Nezasloužilo by to přesunout do DAtlasu, pod názvem Craterellus cornucopioides (L.: Fr.) Pers. f. lutea?
pirhula

PříspěvekZaslal: ne 05. října 2014 9:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky u nás rostou, ale hodně vzácně, posledních 5 let na lokalitě nevyrostly...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru