kamarad naockoval nejaky supermarketovy spalik se shi-take do brezoveho spalku a nechal valet venku vedle foliaku (bydli na severni morave ve 450 m.n.m.) a ono mu to po trech letech zaplodilo! Venku, bez zimni ochrany!
citace:
zdar Martine,
posílám fotky houby co mi roste venku na břízovém špalku po cca 3 nebo 4 letech kdy špalek jen leží na zemi.
ahoj Zdeněk
Moc hezké, gratuluju... Potvrdil jste mi tak informace z literatury a od výrobců sadeb, že šitake může v podmínkách naší české kotliny přezimovat. Mám šitake naočkované zkušebně na několika druzích dřevin (buk, bříza, jeřabina, jíva), na všech vegetuje podhoubí a na čelech vytváří podhoubí hnědé, charakteristické pro šitake. Čekám, jestli ještě letos zaplodí.
Fotka potěšila, díky... _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Zaslal: pá 07. května 2010 11:58 Předmět: Šitake skutečně v našich podmínkách přezimuje a plodí
Vážená obci houbařská,
budiž přijato za prokázané, že šitake (Houževnatec jedlý - Lentinus edodes) skutečně v naší matičce zemi přezimuje a plodí. Jak víte, obchoduji s reprodukčním materiálem hub a bývám často na pěstování šitake na dřevě tázán. Zde tedy máte důkaz Fotografií z našich končin je skutečně jako šafránu a tak jsem se rozhodl tuto fotku trošku necitlivým způsobem autorizovat a verifikovat.
Očkováno: jaro 2009
Substrát: zcela čerstvé dřevo osiky
Kultivace: v zahradě pod smrky (nastojato - po japonsku), zimováno 2009/2010 venku bez jakékoli ochrany.
Plození: květen 2010
Vzhůru na pěstování šitake - krále mezi léčivými houbami
142.86 kB
Lentinus edodes venku na dřevě (PLANETA HUB)
itake na dřevě.JPG
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Zaslal: so 18. října 2014 12:22 Předmět: Shii-take v ČR
Letošní druhá sklizňová vlna na témže špalku.
Substrát: kaštan, čili jírovec maďal.
Sadba: očkovací kolíčky.
Doba prorůstání mycelia od naočkování do plození: 4 roky.
Umístění špalku: celoročně venku (Podkrkonoší).
Resumé: jde to, ale chce to dost trpělivosti.
125.36 kB
druhá sklizňová vlna shii-take na dřevě
shiitake.jpg
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory