Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Jakým způsobem nejčastěji sušíte houby? |
Síto |
|
38% |
[ 19 ] |
Noviny, nebo jiný druh papíru |
|
26% |
[ 13 ] |
Sušička ovoce |
|
28% |
[ 14 ] |
Niť |
|
0% |
[ 0 ] |
Jiný způsob (popíšete jaký?) |
|
6% |
[ 3 ] |
|
Celkem hlasů : 49 |
|
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 16. února 2008 22:10 |
|
|
Zahoď to do kompostu a zajdi do blízké pěstírny koupit čerstvou hlívu a máš to pořešený |
|
Návrat nahoru |
|
|
InKaso
|
Zaslal: ne 17. února 2008 9:37 |
|
|
Při zpracovávání hub na sušení je potřeba důkladně přebrat očistěné houby a nekompromisně vyřadit plodnice s náznaky červivosti. Věřím tomu, že ve zdravých houbách nakrájených na tenké plátky a rychle ušušených nemají červi mnoho šancí na přežití.
Jiným problémem jsou vajíčka, která mohou být v houbách nakladeny. Ty nemáme šanci zrakem odhalit. Při nevhodném skladování se mohou šušené houby stát doslova líhní pro červy.
Problém s vajíčky řeším tak, že dobře usušené houby dám před uskladněním do mikrovlnky na dobu 45 s na plný výkon mikrovlnky. Houby skladuli ve třílitrových sklenicích uzavřených hustou prodyšnou látkou. Podobně zpracovávám i houbový prach. Po těchto opatřeních nemám se skladováním sušených hub problémy. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: ne 17. února 2008 9:49 |
|
|
ne 17. února 2008 9:37 InKaso napsal: |
Houby skladuji ve třílitrových sklenicích uzavřených hustou prodyšnou látkou. |
To jsem taky dřív dělal. Panelák, topení na plný pecky, netěsná stále "větrající" okna ... ideální. Ale od té doby co máme v paneláku zateplení, plastová okna a začalo se na teple brutálně šetřit, tak se zvýšila v bytě vlhkost a dvě sklenice hřibů byly prolezlé červy ze kterých se líhly takové malé můry asi 1cm velké. Takže od té doby pouze pevné šroubovací víčko a tu látku tam mám už jen na ozdobu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
InKaso
|
Zaslal: ne 17. února 2008 10:01 |
|
|
Dříve, než jsem začal ošetřování hub v mikrovlnce, se mi červi i v houbách ve sklenicích uzavřených zabroušeným hrdlem, neno ve sklenicích se šroubovým uzávěrem. Jsem přesvědčen, že vajíčka červů vkládáme do sklenic s usušenými houbami. Záleží pak na nás jaké podmínky dokážeme připravit pro vylíhnutí vajíček a jaké podmínky připravíme pro život červů.
Možná je to ve skutečnosti jinak, ale mne o tom přesvědčují dlouholeté zkušenosti se sušením hub. Nejsou to jen mé zkušenosti, ale i zkušenosti mé rodiny a přátel, které ve vánočním období obdarovávám sklenicemi s usušemými houbami. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
|
Zaslal: po 18. února 2008 10:13 |
|
|
Já tedy houby usuším a pak je dám ještě na 10 min do pootevřené trouby s 200 stupni. Uchovávám je ve třílitrových sklenicích s broušenou skleněnou zátkou. Nemám s červy žádné problémy. Občas zkontroluju ve sklenicích vlhkost sušených hub promnutím mezi prsty. _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
|
Zaslal: po 18. února 2008 10:15 |
|
|
Ještě ohledně krájení k sušení, tak já osobně krájím plodnice na půlcentimetrové plátky. Dle mého názoru je toto po zkušenostech nejlepší tloušťka _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
tost
|
Zaslal: út 15. dubna 2008 16:10 Předmět: sušení a skladování |
|
|
Ahoj osobně suším již řadu let takto: na chalupě je část půdy určená na sušení asi tak do konce řijna dle teploty.Je tam krásně vedro ,stín a přitom proudí vduch. Suším bylinky i houby bez potíží a dobře.
Pokud déle prší a je zima topíme ve sporáku a suším nad ním - pokud se nevaří to dám houby pryč aby nechytaly páru. Mám na to udělané dřevěné rámy 0,5 x 1 m s nerez výplní.
Pokud suším v paneláku někdy nutnost tak nakrájím na plechy aby vysychaly houby aspoň trochu a pouštím el. sušičku na plno nejlépe přes noc v obýváku. Ráno je sucho a hooodně voňavo a plním další várkou z plechů.
Otázka červivosti : suším i středně červivé houby plátky 3-4 mm, červy vylézají pryč ,vajíčka se zničí v sušičce, nebo dosušením v troubě - musí se plátky lámat.
Skladuji v uzavřených sklenicích houby tam dávám ještě lehce teplé, sklenice je lehce ohřátá a jak dotáhnu a nechám ochladit nastane jako u zavařování podtlak a není šance na problémy.
Dělám to tak už od mala cca 35 let a nikdy žádní červíci nebu plíseň a to i po dvou třech letech od usušení.Vůně i kvalita OK Tost |
|
Návrat nahoru |
|
|
Dana Věrčáková
Založen: 10. 12. 2008 Příspěvky: 2 Bydliště: Praha 4, Divišovská 1
|
Zaslal: po 15. prosince 2008 16:29 Předmět: sušení hub |
|
|
Doma sušíme v sušičce, máme asi deset pater sít, tak to jde rychle a můžeme hned vyrazit zase, když je kam a na co. Suším hřiby smrkové, lišky, jinak směsi mrazíme. Na chatě e lektřina není, tam suším navlečené na jehlicích a jehlice napíchám kolmo do polystyrenových desek. Zabere to málo místa, venku to neodnáší vítr, lze snadno přemístit jinam a jednoduše se to i sklidí. Houby se k ničemu nepřilepí a nemusím je obracet. Sušili jsme na prostěradle na rámu z králičího pletiva. ale bral to vítr a bylo potřeba neustále hlídat, zda do toho nepadá jehličí ze stromu. Tohle s jehlicemi je praktičtější. Skladujeme v lahvích s twist-off víčky a lahve zabalím a zalepím do papíru z novin, aby na ně nemohlo světlo. _________________ explorer |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kukin
|
Zaslal: pá 19. prosince 2014 9:55 Předmět: Sušení hub |
|
|
Pod nakrájené houby (outkovky pestré jsem sušil v celku) dám silnější vrstvu prodyšné tkaniny (staré pleny v několika vrstvách) a umístím na topení. Pleny jednak zabrání přehřátí hub od topení a navíc krásně sají vlhkost. Když topení netopí zapnu větrák. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Trojka Anonymní
|
Zaslal: ne 17. června 2018 21:19 Předmět: sušení hub |
|
|
Zdravím, je vhodná tato sušička na houby? https://www.odstavnovace-mixery.cz/susicka-potravin-yden-ci-9013a-P5624f77426908/. Sušíte v ní někdo?
ne 17. února 2008 10:37 InKaso napsal: |
Při zpracovávání hub na sušení je potřeba důkladně přebrat očistěné houby a nekompromisně vyřadit plodnice s náznaky červivosti. Věřím tomu, že ve zdravých houbách nakrájených na tenké plátky a rychle ušušených nemají červi mnoho šancí na přežití.
Jiným problémem jsou vajíčka, která mohou být v houbách nakladeny. Ty nemáme šanci zrakem odhalit. Při nevhodném skladování se mohou šušené houby stát doslova líhní pro červy.
Problém s vajíčky řeším tak, že dobře usušené houby dám před uskladněním do mikrovlnky na dobu 45 s na plný výkon mikrovlnky. Houby skladuli ve třílitrových sklenicích uzavřených hustou prodyšnou látkou. Podobně zpracovávám i houbový prach. Po těchto opatřeních nemám se skladováním sušených hub problémy. |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|