Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
"Spí" také houby?
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
planetahub

PříspěvekZaslal: st 17. prosince 2014 11:40
  Předmět: "Spí" také houby?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V posledních dnech pozoruji zajímavý jev a skoro si začínám myslet, že i houby "spí". Kultivuji teď tkáňové kultury hlívy na agarových plotnách - v inkubátoru se stabilní teplotou, trvale potmě. Přesto podhoubí přirůstá periodicky (jsou zřetelně vidět denní přírůsty podhoubí) a nikoli nepřetržitě. Napadají mne spíše řečnické otázky: Odpočívá snad podhoubí? Pozná kdy je noc? A jak? Houby mne nepřestávají udivovat Rolling Eyes
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 26. prosince 2014 23:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

nemůže to souviset s tím jak často to vyndáš k pozorování?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: po 29. prosince 2014 10:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zřejmě ano, taky mě to napadlo jako jediné vysvětlení. Mimoto jsem vypozoroval, že mi podhoubí roste na agaru "průzkumnickým" způsobem. Denně poroste o kousek poměrně řídkými hyfami, jako by ohmatávalo substrát. Druhý den se posune o kousek dál a včerejší podhoubí se zahušťuje. Přes sklo petriček a ochrannou fólii to pak vypadá jako "letokruhy".
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 20. ledna 2015 13:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jistě budou nějaká videa, která to zachycují. O tom, že rostliny i živočichové reagují na denní (zejména světlo?) dobu není pochyb - jistě to umí i houby. Bude taky důležité sledovat video v souvislosti s osvětlením.
Já takové pozorování dělal jen amatérsky u plodnic - jednou u hnojníku (+/- kontinuální růst viz http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=6344#6344) a jednou u bedly žluté (bělohnojník sírožlutý; +/- růst i zánik nevyvinutých plodnic viz http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=20757#20757)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru