Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: po 19. ledna 2009 11:19 |
 |
|
Kocour vypadá jako kdyby vypil ten vršek z lahve
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
f.mamina
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 18:36 |
 |
|
út 07. října 2008 19:59 Lupo napsal: |
Tenhle recept na játra asi nebude, co? K čemu je dobrý ten březovník ? Ta vodka je tam jako rozpouštědlo, nebo je jen tak na zapití ?
Můžeme to pak zkopčit do léčivek v kuchaři |
O účincích březovníku je psáno trošku výše. V zásadě z něho lze vyrobit imunizační a protinádorovou tinkturu - obdobu přípravku Befungin z rezavce šikmého, pověstné čágy. Marta Semerdžieva v knize Léčivé houby dříve a nyní na str. 59 - 60 uvádí, že někteří autoři nerozlišují co do účinku březovník a čágu (zejména kvůli obsahu toho betulinu), ačkoli jde o dva rozdílné taxony. To je celkem zajímavá informace zejména proto, že březovník je poměrně hojný. Imperfektní stádium rezavce jsem asi ještě nenašel (mám jedno podezření, ale je to ve výšce cca 8m )
Ona ta macerace lihem (vodkou) je jen jedna část. Etanol je tam skutečně rozpouštědlem triterpenů (ty mají mít protinádorové účinky). Druhá část je obvykle výroba vodného odvaru z téže houby (kvůli vyluhování polysacharidů, které mají výrazně stimulovat imunitu). Smísením obého vzniká "dvojitá tinktura", jak ji doporučuje např. i Paul Stamets (on časem přidal ještě třetí fázi, a to fermentaci, ale tak daleko jsem zatím nepokročil )
Tento postup je obecně platný a lze ho aplikovat např. na výrobu tinktury z reishi, březovníku, čágy, šitake, ale i jejich směsí. Odkaz na detailní postup můžu dodat.
Malinko jsem se teď do toho ponořil, protože jsem se potřeboval naučit zhotovit tinkturu pro svou fenku.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 20:53 |
 |
|
V posledních letech pozoruji v některých oblastech, mimo jiné například v těsném sousedství Prahy, a to jižním směrem, že březovník již téměř zcela zlikvidoval břízy. Pro lidi, kteří mají rakovinu, je to na několik let šance, než březovníky břízy zcela rozloží (samozřejmě, že o účincích březovníku proti rakovině lze dlouho diskutovat a na jiné úrovni než amatérských mykologů, čímž ho nepopírám, ale ani nepřeceňuji), ale ti ostatní, kteří rakovinu nemají a nebo to ještě nevědí, jsou zcela jistě smutní z toho, že se tak krásný strom jako je bříza z těchto lesů vytrácí a pro houbaře, že se s ní ztratila i spousta mykorhizních druhů. Budiž nám malou útěchou, že prozatím alespoň přežily mladé stromky, které, a v to pevně věřím, budou silnější a odolnější proti invazi březovníku. Chci se zeptat dalších, jestli pozorují v oblastech, které navštěvují, hromadné odumírání bříz a jeho spojitost s výskytem březovníku.Všiml jsem si také, že pod břízami, které již začínají zasychat v naprosté většině případů přestaly růst kozáci i křemenáče a po několika letech bříza zcela uschla. Napište sem své poznatky jestli nějaké máte.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 21:59 |
 |
|
so srpen 28, 2010 6:36 pm planetahub napsal: |
... někteří autoři nerozlišují co do účinku březovník a čágu (zejména kvůli obsahu toho betulinu) ... |
Nejsem znalec těchto druhů, nicméně betulin je součástí kůry břízy z níž ho lze izolovat = jeho obsah asi nesouvisí s výskytem oněch hub!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 09. března. 2012 8:52 |
 |
|
so 28. srpen 2010 19:53 Míra napsal: |
V posledních letech pozoruji v některých oblastech, mimo jiné například v těsném sousedství Prahy, a to jižním směrem, že březovník již téměř zcela zlikvidoval břízy. Pro lidi, kteří mají rakovinu, je to na několik let šance, než březovníky břízy zcela rozloží (samozřejmě, že o účincích březovníku proti rakovině lze dlouho diskutovat a na jiné úrovni než amatérských mykologů, čímž ho nepopírám, ale ani nepřeceňuji), ale ti ostatní, kteří rakovinu nemají a nebo to ještě nevědí, jsou zcela jistě smutní z toho, že se tak krásný strom jako je bříza z těchto lesů vytrácí a pro houbaře, že se s ní ztratila i spousta mykorhizních druhů. Budiž nám malou útěchou, že prozatím alespoň přežily mladé stromky, které, a v to pevně věřím, budou silnější a odolnější proti invazi březovníku. Chci se zeptat dalších, jestli pozorují v oblastech, které navštěvují, hromadné odumírání bříz a jeho spojitost s výskytem březovníku.Všiml jsem si také, že pod břízami, které již začínají zasychat v naprosté většině případů přestaly růst kozáci i křemenáče a po několika letech bříza zcela uschla. Napište sem své poznatky jestli nějaké máte. |
Tak trochu opožděně. Březovník je parazit a saprofyt. Jako parazit je docela agresivní, tím myslím to, že břízy docela rychle likviduje, i když ono je to možná částečně tím, že bříza nemá moc odolné dřevo. K jeho cti slouží, že napadá oslabené nebo poškozené stromy, případně hodně staré stromy. Na zdravém nepoškozeném stromu se usadí zřídka.
S těmi mykorhizními partnery jsem nic takového nepozoroval, ale je to proto, že jsem tomu nevěnoval pozornost. Každopádně zajímavý nápad, určitě se na to mrknu
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: ne 11. března. 2012 22:19 |
 |
|
pá 09. března. 2012 7:52 Roman Manak napsal: |
S těmi mykorhizními partnery jsem nic takového nepozoroval, ale je to proto, že jsem tomu nevěnoval pozornost. Každopádně zajímavý nápad, určitě se na to mrknu |
Zkus to, já jsem se všiml, že když na určitém místě přestaly růst kozáci, tak jsem při bližším ohledání břízy zjistil, že začíná pomalu zasychat a v dalších letech se na ní objevil březovník. Jen nevím kolik let to trvalo než se plodnice březovníku objevily. V současné době je 95% starších bříz v té oblasti, kterou jsem navštěvoval, březovníkem zcela zlikvidovaných. Loni jsem našel jinde podobnou lokalitu, která vypadá jako tato před 15 - 20 lety, a tak se ji pokusím během následujících let sledovat a něco o tom zjistit. Některé břízy jsou tam již odumřelé nebo odumírající a porostlé březovníkem, jiné začínají zasychat od konců větví, na těch ještě březovník není a některé jsou od pohledu zcela zdravé. Pod těmi zdravými ještě kozáci rostou, pod těmi ostatními nikoli. Ještě bych měl uvést jednu věc, která může být důležitá. Tento jev jsem pozoroval v doubravách a dubohabřinách, ve kterých rostou břízy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
JARIN

Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kukin
|
Zaslal: ne 21. prosince 2014 19:37 Předmět: Březovník obecný |
 |
|
Foceno dnes v PP Záhlinické rybníky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kukin
|
Zaslal: st 21. ledna 2015 10:09 Předmět: Dužnina |
 |
|
Jaká je dužnina mladé plodnice Březovníku?
Může být tak vodnatá že z ní po stlačení vytékají kapky?
Nebo jde o dešťovkou nasáknutou mrtvolu? (na pohled byla plodnice zdravá, silně přichycená k podkladu, dužnina bílá a pružná, bez řas..)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|