Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: čt 29. března. 2012 20:56 |
 |
|
K tomu textu, o kterém se zmiňuje mat60 26.1.2009. Snažil jsem se otevřít ten článek o lesklokorkách. Bezúspěšně. Zjistil jsem, že informace z tohoto článku se mezitím staly součástí knihy. A tak byl článek z internetu stažen. Jedná se o knihu: Schwarze, F.W.M.R.(2008): Diagnosis and Prognosis of the Development of Wood Decay in Urban Trees. Enspec, Australia. Kniha jistě pěkná, cena nelidská £145.00.
http://www.treesource.co.uk/acatalog/info_272.html
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: pá 30. března. 2012 7:45 |
 |
|
29. března. 12, 20:56 Josef Chalupský II napsal: |
K tomu textu, o kterém se zmiňuje mat60 26.1.2009. Snažil jsem se otevřít ten článek o lesklokorkách. Bezúspěšně. Zjistil jsem, že informace z tohoto článku se mezitím staly součástí knihy. A tak byl článek z internetu stažen. Jedná se o knihu: Schwarze, F.W.M.R.(2008): Diagnosis and Prognosis of the Development of Wood Decay in Urban Trees. Enspec, Australia. Kniha jistě pěkná, cena nelidská £145.00.
http://www.treesource.co.uk/acatalog/info_272.html |
Tak na 99% mám ten text uložený. Když mi pošleš emailovou adresu na SZ, tak to pohledám a pošlu ti to.
_________________ Velmi jednoduché je něco zkomplikovat, složité bývá něco zjednodušit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: pá 30. března. 2012 21:27 |
 |
|
pá 30. března. 2012 7:45 mat60 napsal: |
29. března. 12, 20:56 Josef Chalupský II napsal: |
http://www.treesource.co.uk/acatalog/info_272.html |
Tak na 99% mám ten text uložený. Když mi pošleš emailovou adresu na SZ, tak to pohledám a pošlu ti to. |
Můžu ušetřit práci s prohledáváním. já ten článek mám
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 15. dubna 2012 13:04 |
 |
|
Ta poslední plodnice je výborná!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Yohaness

|
Zaslal: po 16. dubna 2012 12:29 |
 |
|
Hrnečku vař!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: čt 26. dubna 2012 20:38 Předmět: Re: lesklokorka ploská (Ganoderma applanatum) |
 |
|
st 25. dubna 2012 22:38 Josef Chalupský II napsal: |
Kopytovitá a mimořádně navrstvená plodnice lesklokorky ploské, vysoká přes 15 cm. Možná že co rok, to jedno "patro". Dole mezi bílými póry jsou vidět dvě hnědé hálky těch mušek. |
Netvrdím, že u této plodnice nemůže platit pravidlo "co jedno patro, to jeden rok", každopádně ze své vlastní zkušenosti musím říct, že tato lesklokorka je schopná během jednoho roku udělat i tři patra - mám to vypozorované na jedné svojí lokalitě. Spíš bych řekl, že ta patra souvisí s obdobími příznivějšími pro růst a obdobími méně příznivými (i když u takovýchto dřevokazů to určitě není tak markantní jak u jiných druhů, asi tu něco takového bude).
Každopádně tato plodnice je parádní. Jak už vyplývá z toho, co jsem napsal, nějakou tu patrovou plodnici už jsem viděl, ale takovouto zdaleka ne
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: pá 04. května 2012 21:02 Předmět: Re: lesklokorka ploská (Ganoderma applanatum) |
 |
|
st 25. dubna 2012 22:38 Josef Chalupský II napsal: |
Kopytovitá a mimořádně navrstvená plodnice lesklokorky ploské, vysoká přes 15 cm. Možná že co rok, to jedno "patro". Dole mezi bílými póry jsou vidět dvě hnědé hálky těch mušek. |
Tak ještě jedna odpověď. Shodou okolností jsem včera listoval v literatuře a našel jsem tam potvrzení mého pozorování. Cituji: "Vrstevnatost plodnic chorošů odpovídá periodicky se opakujícím vhodným růstovým podmínkám a nelze ji vždy považovat za přírůstek roční." (Veselý, Kotlaba, Pouzar, 1972)
Tudíž jedno patro může odpovídat jednomu roku, ale většinou je to asi více pater za jeden rok.
Poznámka na okraj: Trochu s tím asi zahýbe loňský a letošní rok. Loni tu houby rostly v pondělí od desíti do dvanácti, letos to zjevně bude podobné. Takže jedno patro asi bude jeden rok
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kukin
|
Zaslal: út 23. prosince 2014 12:42 Předmět: Léčivé účinky |
 |
|
Víte něco o léčivých účincích Lesklokorky ploské?
Má mít antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a protinádorové vlastnosti, má léčit plíce a dýchací systém, stimulovat imunitu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kukin
|
Zaslal: ne 15. února 2015 20:54 Předmět: Lesklokorka ploská |
 |
|
Hodně starý pařez (topol nebo dub).
|