Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
Zaslal: čt 26. února 2015 8:01 Předmět: dotaz - kačenky |
|
|
Neví někdo, zda kačenky tvoří sklerocia, podobně jako smrže?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 26. února 2015 10:01 |
|
|
To je dobrá otázka. Literatura na toto téma obvykle mlčí, ale sem-tam se lze setkat se zmínkou, že ano, která bývá někdy spojována s J. Baierem. Mám dojem, že jsem předloni narazil snad v některém čísle Mykologického sborníku na článek, v němž byla zmínka od J. Baiera, že podle nějakého tehdy aktuálního (a snad ještě nepublikovaného tuzemského) výzkumu kačenky sklerocia tvoří.
Nic aktuálnějšího jsem nenašel, ale ani nehledal. Jen si pamatuju, že když jsem tento dotaz položil pár předním českým mykologům, koukali se na mě, jakoby pochybovali o mém duševním zdraví
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: čt 26. února 2015 11:25 |
|
|
No já pěstuji kačenky na agaru a v poslední době mi začaly tvořit rezavé, dost tvrdé útvary, které silně připomínají sklerocia u smržů. V žádné literatuře ani na netu jsem údaje o tom, že by kačenky sklerocia tvořily, taky nenašla, tak proto se ptám.......
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 26. února 2015 16:28 |
|
|
To by bylo zajímavé. Třeba v přirozeném prostředí sklerocia netvoří a pouze za nestandardních podmínek ano? Kdybych měl možnost, tak ten článek dohledám, ale bohužel nemůžu, bylo to v některém ze sborníků, který jsem měl jenom půjčený.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 26. února 2015 21:50 |
|
|
Mám to, kupodivu jsem si to tehdy oskenoval (takže stačilo projít 677 naskenovaných dvojstran)...
Mykologický sborník, 2001, LXXVIII, s. 180, příloha "Pěstování hub", článek: "Lze vypěstovat kačenky české?" od C. Kosiny:
"[...] Při ukázce těchto kačenek uvedl ing. Baier poznámku o nové hypotéze vědeckých pracovníků v Akademii věd, že kačenky české na rozdíl od dosavadních představ či stavu znalostí vyrůstají z podzemního sklerocia. To se mně jeví jako nepravděpodobné a rozhodně nebudu rozhrabávat substrát kačenkových lokalit - vlastně by to mohli ověřit oni sběrači, kteří tuto nesnadno viditelnou houbu hledají hlubokým rozhrnováním. [...]"
Pro tazatelku: Bylo by možné ta sklerocia vyfotit a fotku sem pověsit?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen