Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
daggy
|
Zaslal: st 01. října 2014 6:48 |
|
|
Ja som kvetinovu zahradku zalozil estelen minuly rok vedla novopostavenej garaze, navozil som tam cistu neobohatenu zeminu a zasadil zopar kvetov, na viac nebolo casu. Okolo kvetov som dal hrubu vrstvu mulcu. Zopar kvetov som potom doplnil, takze sa mi mulc dostal do pody. A tuto jar sa tam objavili krasne smrze. V zahrade za domom som vysadil zopar cucoriedok (boruvek) do jam s raselinou, okolie som zasypal mulcom aby nezarastalo a v tom mulcu, ktory sa potom dostal do pody zacali tiez rast smrze, naozaj velke kusky. Najblizsie stromy (jablone, slivky) boli asi 2 metre od cucoriedok, korene k nim urcite nesiahali, kedze maju maximalne 2 roky
V lese mavame na jar zaplavy smrzov a casto ich nachadzam na nezalesnenych miestach, napr. na lesnych cestickach, malych luckach dalej od stromov. Prave preto mam podozrenie ze smrze su saprofyty. Ale uvidime co bude na jar v mojom pilinovo-listovo-popolovym substrate rast.
Sadbu som mal klasicku zrnitu z Polska, kilogram vysiel asi na 3,5?.
Inak mam aj foto v mobile, skusim ho pohladat a postnut...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
barkona
|
Zaslal: po 06. října 2014 22:56 Předmět: www.smrze.cz |
|
|
Existuje ještě někde záznam, co bylo sdíleno s ostatními smržaři na webových stránkách: www.smrze.cz? Tyto stránky dnes již nejsou v provozu, ale sdílely se na nich poznatky z pěstování smržů. Karlík Garlík již bohužel není mezi námi, ale co třeba Šaman......?
_________________ Mykoložka tělem i duší! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tony
|
|
Návrat nahoru |
|
|
barkona
|
Zaslal: út 07. října 2014 20:45 Předmět: Díky Tony! |
|
|
Díky Tony!!
Nevěřila jsem, že bych se mohla k těmto textům ještě dostat. Musím moc a moc poděkovat, jsi opravdu ZLATÝ!
|
Návrat nahoru |
|
|
barkona
|
Zaslal: út 07. října 2014 20:51 Předmět: Sadbu som mal klasicku zrnitu z Polska, kilogram vysiel asi na 3,5?. |
|
|
Zajímalo by mne asi na 3,5 čeho??? Tisíc?
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: út 07. října 2014 23:33 Předmět: Re: Sadbu som mal klasicku zrnitu z Polska, kilogram vysiel asi na 3,5?. |
|
|
út 07. října 2014 20:51 barkona napsal: |
Zajímalo by mne asi na 3,5 čeho??? Tisíc? |
Třiapůl tisíc čehokoli je trošku moc za sadbu, třiapůl zlotého zase málo. Daggy je Slovák, takže nejspíš třiapůl euro, ne?
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
barkona
|
Zaslal: st 08. října 2014 7:28 Předmět: Re: Sadbu som mal klasicku zrnitu z Polska, kilogram vysiel asi na 3,5?. |
|
|
Je otázkou, co kdo považuje u smržů za sadbu. Z mého pohledu mycelium smrže napěstované na zrní není sadbou ve smyslu sadby například hlívy. U této "sadby" není respektován jakýsi "smrží princip", na základě kterého vlastně smrže vytváří plodnice.
Jinak, co se týče ceny, stačí se kouknout na http://www.fungi.com/shop.html?isorc=&keywords=morchella. Opět prodávají naočkované zrní a ještě s komentářem, že nepřikládají návod, protože předpokládají, že každý kupující je již dostatečně obeznámen s kultivačními technikami smržů Nevím, jak v Polsku...
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: st 08. října 2014 8:03 |
|
|
Bolo to cca. 3,5euro, nejako mi nezobralo symbol pre euro.
Nechapem o com sa tu bavime, zrno je nosic a je jedno ci nim je spomenute zrno, piliny alebo kolicky, vsetko zavisi iba od sposobu ockovania, pripadne energetickej vydatnosti sadby (u niektorych substratov sa neodporuca zrno ako nosic sadby kvoli naslednemu prehrievaniu substratu - tyka sa to hlavne vacsich blokov). A pre plodenie vo "volnej prirode" je toboz jedno co bolo nosicom mycelia, vzdy je to len nosic, ktory ma sotva nejaky vplyv na rast mycelia vo volnej prirode a nasledne plodenie o rok-dva. Jediny problem moze sposobit hmyz a mysi, ze zlikviduju zrnitu sadbu skor ako mycelium prerastie do substratu (v tomto pripade je lepsie pouzit sadbu na pilinach ako sa obcas pouziva u golierovky).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
inem
|
Zaslal: út 13. ledna 2015 10:54 |
|
|
st 08. října 2014 8:03 daggy napsal: |
Bolo to cca. 3,5euro, nejako mi nezobralo symbol pre euro.
Nechapem o com sa tu bavime, zrno je nosic a je jedno ci nim je spomenute zrno, piliny alebo kolicky, vsetko zavisi iba od sposobu ockovania, pripadne energetickej vydatnosti sadby (u niektorych substratov sa neodporuca zrno ako nosic sadby kvoli naslednemu prehrievaniu substratu - tyka sa to hlavne vacsich blokov). A pre plodenie vo "volnej prirode" je toboz jedno co bolo nosicom mycelia, vzdy je to len nosic, ktory ma sotva nejaky vplyv na rast mycelia vo volnej prirode a nasledne plodenie o rok-dva. Jediny problem moze sposobit hmyz a mysi, ze zlikviduju zrnitu sadbu skor ako mycelium prerastie do substratu (v tomto pripade je lepsie pouzit sadbu na pilinach ako sa obcas pouziva u golierovky). |
Daggy můžu Vás poprosit o odkaz na prodejce u kterého jste sadbu zakoupil?
Děkuji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: st 14. ledna 2015 20:19 |
|
|
Mate to v SZ
|
|
Návrat nahoru |
|
|
barkona
|
|
Návrat nahoru |
|
|
barkona
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Zima
|
Zaslal: pá 15. května 2015 20:39 Předmět: Re: Smrže jsou na světě! |
|
|
pá 15. května 2015 17:54 barkona napsal: |
Tak se zadařilo! Vyrostli/y (nevím přesně zda ty smže nebo ti smrži)) První úspěšné cílené pěstování smržů. BEZ MULČE!!!! Sdílím)
Mám i fotky "miminek", ale nadaří se mi je vložit. Budu to zkoušet dále. |
K miminkám gratuluji!Jen tak pro zajímavost:v publikaci F.Smotlachy z roku 1947 jsou ještě smrže rodu ženského - TA SMRŽ!Nicméně užívání tvarů v plurálu u jiných českých personifikujících názvů,např. hřiby kováři/e/ jsem konsultoval s odborníky na loňském finále češtinářské olympiády a kupodivu se mi nedostalo jednoznačné odpovědi.Takže jestli platí..."v lese kováři vyrostli..." nebo ...kováře vyrostly..." dodnes nevím
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: so 16. května 2015 21:21 Předmět: Re: Smrže jsou na světě! |
|
|
Co ty modré granulky, to je Vaniš proti slimákům?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|