Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Zima
|
Zaslal: ne 24. května 2015 16:25 Předmět: Xerocomus-Xerocomellus??? |
 |
|
Tady si dovolím poprosit o pomoc;dnešní nález z lesoparku Klánovice P-9;
plodnice xerocomoidního typu spíše již ve zralém stadiu;pokožka klobouku růžově béžová,k okraji intenz. růžovějící až zasycháním hnědnoucí,od středu rozpukávájící,do 2/3 slupitelná;
dužnina: pod pokožkou klobouku krémově světle bělavá,ke středu růžovějící;ve třeni i klobouku bělavá,neměnná,v bázi třeně hnědnoucí;
rourky až 13 mm dlouhé,žlutavé,stářím okrově hnědnoucí;póry protáhle elipsoidní,cca 1 mm široké;hymenofor na otlaku a při narušení neměnný;
třeň:krátký,v poměru ke kl. cca 1:3,bohužel okusem dosti poškozený,pod kl. místy drobně šupinkatý,směrem k bázi vrásčitý až žebernatý s náznaky protáhlých ok;v bázi zahrocený,zahnědlý;
chuť,vůně:za čerstva mírná houbová,později mírně nakyslá (subj.);
hab.: u lesní cesty pod náletem břízy,o kus dál hustá smrčina;
Možná X.armeniacus nebo žlutá formá subtomentosus???... děkuji za pomoc.
Trošku mě v tomto případě mate časná doba výskytu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 24. května 2015 16:30 |
 |
|
Nebyla by fotka řezu? Nebyla báze třeně cítit mírně chemicky (jodoform, karbol)?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 24. května 2015 18:28 |
 |
|
Hmm, došel mi rozum
Takhle: Na X. subtomentosus zbarvení dužniny docela sedí, ale měl by růst téměř výhradně pod duby. Protože tam byly smrky a břízy, připadal by v úvahu X. ferrugineus, ale na ten zase nesedí zbarvení dužniny (nebyla by tak jasně žlutá, spíš bělavá, krémová). Podobně zbarvenou dužninu ještě může mít zmíněný X. armeniacus a X. engelii. První z nich je myslím pojímán dost nejednotně, takže dřív než se začne řešit, zda jde o hřib meruňkový, je asi dobré určit, podle jakého pojetí budeme hřib meruňkový definovat. V ČR byly sběry hřibu meruňkového pod topoly, břízami i duby, ale vzájemné popisy jednotlivých nálezců jsou dost v rozporu... Nakonec zbývá X. engelii - tam není rozpor ani v barvě dužniny, ani v ekologii.
Třeba se k tomu fundovaně vyjádří Michal Mikšík...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: po 25. května 2015 16:14 |
 |
|
Vzal jsem dnes plodnici do poradny v Karmelitské a s J.Landou jsme se hodinu snažili dospět k nějakému výsledku - neúspěšně.Polovinu plodnice jsem tam nechal - zítra by se na ni mohl podívat odborník.Z druhé poloviny udělám exsikáty - pro každý případ... Ještě mě napadla jedna asi dost bláznivá myšlenka - nemohl by to být B.moravicus?Všechny znaky (neměnná dužnina,pokožka klobouku,barva rourek atd.) v podstatě odpovídají.Až na tu vůni - ta není ani po kokosu nebo vanilce...A ještě k místu nálezu:nejblíže opravdu byla náletová bříza a o metr dál začínal polosuchý smrkový porost,ale...jinak celá area je převážně dubová. Nejbližší duby se nacházejí max. 10-15 metrů od místa nálezu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 25. května 2015 19:16 |
 |
|
Hřib moravský si troufám zcela bezpečně vyloučit. Jsem zvědavý, jaký bude závěr odborníka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 25. května 2015 19:47 |
 |
|
Taky to s napětím sleduju, já bych to viděla na plaváka
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 25. května 2015 20:21 |
 |
|
To je popravdě první, co mě napadlo, když jsem na fotky koukal, ale když v původním příspěvku nebyly zmíněné duby a na snímku řezu je patrné modrozelenání v dužnině třeně, zavrhnul jsem ho. Plaváky s růžovým kloboukem znám, ale s modrající dužninou jsem ještě neviděl.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: po 25. května 2015 21:30 |
 |
|
po 25. května 2015 19:16 no-X napsal: |
Hřib moravský si troufám zcela bezpečně vyloučit. Jsem zvědavý, jaký bude závěr odborníka  |
Proboha s tím "odborníkem" jsem se zde nikoho nechtěl dotknout... Měl jsem na mysli to,že někdo s větší zkušenností než já si houbu prohlédne a snad dojde k nějakému závěru...Jinak se obávám,že jak píše Teri skončíme nakonec u "plaváka"...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: út 04. srpen 2015 13:50 |
 |
|
Podle povrchu bych hádal na Hemileccinum impolitum, ale nesedí mi lokalita. Přikláním se k přerostlé plodnici Suillus granulatus
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: út 04. srpen 2015 18:46 |
 |
|
Minulý týden jsem se stavoval v Karmelitské a znovu jsme to probírali s J.Landou - ten se k určení H.impolitum nepřiklání,zejména z důvodu absence jodoformového pachu (vůně i chuť byla spíše nakyslá),nicméně dál jsme se s určením nedostali.Lokalitu jsem navštívil ještě několikrát,zejména z toho důvodu,abych se ujistil,zda v bezprostřední blízkosti se přeci jen nějaký dub nenachází (nejbližší je opravdu ve vzdálenosti min. 30m),ale další plodnici jsem tam už neobjevil (a zřejmě hned tak neobjevím,neboť krátce poté jako naschvál v tomto místě nastoupili lesáci s motorovkami a v současné době se po obou stranách cesty vrší malebné haldy pořezaných břízek,smrčků atd.)V každém případě všem děkuju za snahu pomoci při určení.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 05. srpen 2015 9:49 |
 |
|
To bude klouzek ... Michal to trefil.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: st 05. srpen 2015 10:31 |
 |
|
st 05. srpen 2015 9:49 Pantáta napsal: |
To bude klouzek ... Michal to trefil. |
...To byla od počátku jedna z možných verzí,na třeni,zejména v horní části,jsou na snímku jisté granulky patrné,ale... samotný třeň byl z 80% zdevastovaný a v podstatě celá plodnice byla již poněkud "postarší"... A za druhé: který ze žlutých klouzků vykazuje tak zřetelné růžovění pokožky klobouku???U H.impolitum je zřejmě růžovění klobouku v dospělosti běžné,alespoň na obrázku od Krakena z 2.8. na titulce je zcela evidentní...Obávám se,že dál už se nedostaneme,plodnici jsem zanechal v poradně ČMS,zda se tím někdo skutečně zabýval,nevím,takže...
ještě jednou všem děkuji... snad příště...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 05. srpen 2015 12:02 |
 |
|
Já letos koncem června na chalupě taky naše na kraji cesty v čistém boru mohutnou, oslimákovanou a postarší přischlou hřibovitou houbu ... vypadala jako hřib horský asi nejpodobněji ... ale pak jsem na to přišel ... byl to taky klouzek .. obří ... obecnej ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|