Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co to může být?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 21. února 2015 17:05
  Předmět: Co to může být?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Prosím o "nakopnutí", nasměrování, co je toto zač nebo spíš co zo může být zač. Pórovitka? nebo nějaká z rozlitývh outkovek? Nebo něco úplně jiného?
Rostla na poněkud nakloněném pahýlu buku v bukovém lese Brdo u Valašského Meziříčí na zhruba severozápadním svahu. Velikost útvaru asi 12 x 34 cm.

127.73 kB    
DSC00044L.jpg
   DSC00044L.jpg

126.66 kB    
DSC00048L.jpg
   DSC00048L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 11. března. 2015 20:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se v ona místa po delším čase vypravil. Našel onu plodnici a snažil se ji lépe prozkoumat.
Udělal jsem také detailnější snímek (č.1). Je na něm celkem zřetelně vidět hnědavě červený tenký pás mezi rourkami a zbytkem plodnice, který je přirostlý k substrátu. 2. snímek udává polohu mezi dvěma (asi už neživými) tr. kopytovými na tomto nakloněném pahýlu.
To mne nakoplo k tomu, zda se nejedná o troudnatec pásovaný - rozlitou plodnici. Občas vídávám, že tyto dva druhy rostou na jednom kmeni (zatím jen na buku) a to klidně i těsně vedle sebe. Jenom jsem doposud ještě nepotkal u tr. pásovaného rozlitou plodnici. A, myslím, že ani v atlasech není o rozlité plodnici zmínka.
Toto mé podezření ještě zesílilo, když jsem o cca 7 metrů dál našel další takto rozlitou plodnici na spodní straně ležícího trouchnivějícího kmene buku - sn. 3 a 4. Z druhé strany tohoto ležícího kmene je "klasická" tedy klopytovitá plodnice tr. pásovaného a opět mezi dvěma plodnicemi (tentokrát asi ještě živými) tr. kopytovitého.
Zde si myslím, že je to na 99% troudnatec pásovaný - znaky jsou vidět zřetelně. Tato 2. plodnice je dlouhá asi 24 - 28 cm. (Budu si muset hodit do tašky k foťákům i nějaké měřidlo.) Šířku nevím, protože tu bukovou kládu bych neuzvedl.
Při minulé návštěvě jsem šel z druhé strany tohoto ležícího kmene, a tak mi tato "druhá rozlitá" zůstala utajena. Jen jsem tehdy viděl tu "klasickou" mezi kopyty.

98.84 kB    
DSC01974L.jpg
   DSC01974L.jpg

106.89 kB    
DSC01973L.jpg
   DSC01973L.jpg

98.98 kB    
DSC01976L.jpg
   DSC01976L.jpg

99.38 kB    
DSC01977L.jpg
   DSC01977L.jpg

alesjirsa

PříspěvekZaslal: ne 09. srpen 2015 10:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, je to zapeklité. U těch posledních dvou bych opravdu tipoval troudnatec pásovaný, ale u těch prvních obrázků bych spíš dal nějaký druh ohňovce. Jaký ale vážně netuším.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 17. listopadu 2015 10:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na obrázku č 1974 je vyříznutý kousek dužniny. Barva na řezu odpovídá troudnatci pásovanému -Fometopsis pinicola. I to, že na bucích občas růstává společně s tr. kopytovitým -Fomes fomentarius (osobně už mám asi 4 - 5 takovýchto společných růstů troudnatců a vždy na buku, na jiné dřevině jsem to ještě neviděl). Tudíž se přikláním k tr. pásovanému -v tomto případě rozlité plodnici, kterou jsem našel poprvé v životě a možná už další takovouto nenajdu. Ani atlasy hub nezmiňují rozlité plodnice, nicméně houby občas překvapí.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 17. listopadu 2015 18:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Před pár týdny jsem našel - na spodní straně padlého, ale podobně zaklíněného kmene (topolu) - rozlitou plodnici troudnatce kopytového, takže to asi troudnatce také dělat mohou.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru