Zaslal: so 21. února 2015 17:05 Předmět: Co to může být?
Prosím o "nakopnutí", nasměrování, co je toto zač nebo spíš co zo může být zač. Pórovitka? nebo nějaká z rozlitývh outkovek? Nebo něco úplně jiného?
Rostla na poněkud nakloněném pahýlu buku v bukovém lese Brdo u Valašského Meziříčí na zhruba severozápadním svahu. Velikost útvaru asi 12 x 34 cm.
Tak jsem se v ona místa po delším čase vypravil. Našel onu plodnici a snažil se ji lépe prozkoumat.
Udělal jsem také detailnější snímek (č.1). Je na něm celkem zřetelně vidět hnědavě červený tenký pás mezi rourkami a zbytkem plodnice, který je přirostlý k substrátu. 2. snímek udává polohu mezi dvěma (asi už neživými) tr. kopytovými na tomto nakloněném pahýlu.
To mne nakoplo k tomu, zda se nejedná o troudnatec pásovaný - rozlitou plodnici. Občas vídávám, že tyto dva druhy rostou na jednom kmeni (zatím jen na buku) a to klidně i těsně vedle sebe. Jenom jsem doposud ještě nepotkal u tr. pásovaného rozlitou plodnici. A, myslím, že ani v atlasech není o rozlité plodnici zmínka.
Toto mé podezření ještě zesílilo, když jsem o cca 7 metrů dál našel další takto rozlitou plodnici na spodní straně ležícího trouchnivějícího kmene buku - sn. 3 a 4. Z druhé strany tohoto ležícího kmene je "klasická" tedy klopytovitá plodnice tr. pásovaného a opět mezi dvěma plodnicemi (tentokrát asi ještě živými) tr. kopytovitého.
Zde si myslím, že je to na 99% troudnatec pásovaný - znaky jsou vidět zřetelně. Tato 2. plodnice je dlouhá asi 24 - 28 cm. (Budu si muset hodit do tašky k foťákům i nějaké měřidlo.) Šířku nevím, protože tu bukovou kládu bych neuzvedl.
Při minulé návštěvě jsem šel z druhé strany tohoto ležícího kmene, a tak mi tato "druhá rozlitá" zůstala utajena. Jen jsem tehdy viděl tu "klasickou" mezi kopyty.
No, je to zapeklité. U těch posledních dvou bych opravdu tipoval troudnatec pásovaný, ale u těch prvních obrázků bych spíš dal nějaký druh ohňovce. Jaký ale vážně netuším.
Na obrázku č 1974 je vyříznutý kousek dužniny. Barva na řezu odpovídá troudnatci pásovanému -Fometopsis pinicola. I to, že na bucích občas růstává společně s tr. kopytovitým -Fomes fomentarius (osobně už mám asi 4 - 5 takovýchto společných růstů troudnatců a vždy na buku, na jiné dřevině jsem to ještě neviděl). Tudíž se přikláním k tr. pásovanému -v tomto případě rozlité plodnici, kterou jsem našel poprvé v životě a možná už další takovouto nenajdu. Ani atlasy hub nezmiňují rozlité plodnice, nicméně houby občas překvapí. _________________ JGLN
Zaslal: út 17. listopadu 2015 18:31
Před pár týdny jsem našel - na spodní straně padlého, ale podobně zaklíněného kmene (topolu) - rozlitou plodnici troudnatce kopytového, takže to asi troudnatce také dělat mohou.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory