Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Russula decipiens - Holubinka hájová
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 10. září 2015 9:44
  Předmět: Russula decipiens - Holubinka hájová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzácný druh holubinky (na Moravě prý o něco hojnější), který roste na teplých lokalitách pod duby (vzácněji i pod jinými listnáči), obvykle na takových, kde se daří teplomilným hřibům (plavý, legalové, mendax, rubínový a lepší).

Plodnice středně velké, barva klobouku začíná zhruba těmi odstíny, na kterých končí holubinka mandlová a pokračuje tmavšími až masovými tóny, ale většinou s příměsí pastelově růžové. Na středu, zvlášť u dospělých plodnic, bývá světlejší s krémovo-rezavými odstíny. Třeň bílý s mírnou tendencí k šednutí, ve stáří může být narezavěle skvrnitý. Podstatný znak je tmavý výtrusný prach, takže staré plodnice mívají až velmi sytě zbarvené lupeny (jako na fotce vpravo, ale častěji jsou světlejší, u nepříliš starých plodnic o hodně světlejší). Vůně není výrazně specifická, chuť pálivá, ale nijak extrémně. Podobná může být holubinka měďová (R. cuprea). Holubinka měnlivá (R. risigallina) a jí příbuzné druhy s tmavými lupeny jsou mnohem drobnější a křehčí. Červený seznam: EN, v Sochovi na str. 278.

197.7 kB    
7. 9. 2015, hráz rybníku, Táborsko
SDIM8302_960.jpg
   SDIM8302_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 10. září 2015 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé!Asi by mě ani nenapadlo tuto holubinku blíže zkoumat a okamžitě bych ji označil jako h.mandlovou.Je vidět,že se člověk nemá ukvapovat...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 10. září 2015 11:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsem první nalezený exemplář - šlo o velmi mladou plodnici s polozavitým kloboukem - považoval za nějakou divnou mandlovou. M. Beran mě tehdy vyvedl z omylu a řekl, že by to mohla být hájová nebo měďová. U vyvinutých plodnic, které jsem přinesl o pár týdnů později, už ji jasně určil jako hájovou.

Pokud by někdo měl snímky dospělých, bylo by fajn, kdyby je sem taky pověsil. V určité fázi totiž může shora dost připomínat některé barevné formy holubinky slanečkové (viz třeba tady v dolní polovině článku), takže velké fotogenické plodnice, které jsem loni našel, jsem utrhl v domnění, že jde o slanečkovou (pak už bylo podle vůně a barvy lupenů jasno) a snímek dospělé plodnice proto nemám.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: čt 10. září 2015 19:44
  Předmět: holubinka hájová (Russula decipiens)

Věřit tomu nemusíte. Je to ovšem ona.

173.09 kB    
Hluboká nad Vltavou, rybník Naděje, 12.8.2014
Obr.1.JPG
   Obr.1.JPG

152.29 kB    
Hluboká nad Vltavou, rybník Naděje, 25.9.2014
Obr.2.JPG
   Obr.2.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: so 26. srpen 2017 19:48
  Předmět: holubinka hájová (Russula decipiens)

V příkopu u silnice podél ZOO Ohrada. Asi 6-8 plodnic. Zvědaví kolemjdoucí je obracejí a když zjistí, že je neznají a nejsou k jídlu, nechají je povalovat.

199.43 kB    
Hluboká nad Vltavou, 26.8.2017
Obr.1.jpg
   Obr.1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru